Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

08-07-2020 Орлетата по пътя на орлите

Орлетата по пътя на орлите

08-07-2020 Желю СТАНКОВ

Това, което се случва с Пирин от Благоевград в последните две години, не е просто футболен ренесанс. Събитията са по-сериозни. Тук имаме завземане на една доста поизбледняла територия. Имаме разширяване на географията, връщане на загубена площ. Това, което трябваше да е държавна политика, в Благоевград се случва от само себе си.
Раната е доста дълбока и е с макроикономически оттенък. Много клубове загубиха идентичност не просто ей така поради липса на пари и/или некадърни ръководители. Скъсана е връзката със запалянковците, които вече далеч не се вписват в образа на класическия местен жител. А в Благоевград няма и приходящи, които бяха сериозен процент от хората в града и респективно от феновете на Пирин. В момента ги няма стотиците студенти на Югозападен университет "Неофит Рилски". Тези млади хора в малка или по-голяма степен даваха друг живот на града.
Все по-рядко стават желаещите да правят някакъв бизнес, в миналото останаха фабриките, които даваха хляб на жителите на Благоевград. Фирмите масово бележат отстъпление в търговския сектор и сектор строителство, а като цяло София вече стана работодател на благоевградския бизнес и работници. А много от тези, които не могат да си намерят работа, заминаха за чужбина.
Мисията на хората, които решиха да инвестират в Пирин Благоевград, е и да накарат населението да намери една причина повече да остане в града. И респективно да започне да се интересува не от футболния отбор, а от футболния проект. Югозападна България трябва да има сериозен представител на картата. Съвсем доскоро в елита бяха и Велбъжд от Кюстендил, и Миньор от Перник, че дори и Пирин от Гоце Делчев и Вихрен от Сандански, а малко по-назад във времето и Беласица от Петрич. Така че това, което прави идеологът на проекта Ива Уорън е мисия по осветяването на цяла Югозападна България като основна част от футболния образ на страната.
Част от футболната култура е много хора да се притесняват амбициозната дама

да не танцува
само едно лято

Всеки втори български запалянко първо се пита буквално - тая откъде точи пари. И се опасява да не стане грешка някъде по системата.
Според повечето информации компанията, която инвестира в Пирин - Emirates Weath, е едно от многото дъщерни дружества на гиганта "Емирейтс". Принципно всеки регионален мениджър или ръководител на звено, което е част от групата, пише бизнес план, защитава го и ако Бордът на директорите каже ОК, има зелена светлина. Така със зелена светлина стартира и Лудогорец. Настоящият президент Александър Александров, който бе на заплата при Домусчиев в корабоплаването, първо даваше свои пари в аматьорските лиги, после писа стратегия и убеди боса да правят нещо сериозно. В Благоевград е ясно, че мащабите са различни, защото "Емирейтс" е световна мултикомпания. Но както се казва - времето ще покаже дали орлетата от Благоевград тръгват по стъпките на орлите от Разград.
В началото и Арда наричахме Новия Лудогорец, но в Благоевград имаме стопроцентови

белези на
европейски
подход

и мислене. Пък и без да обиждаме хората в Кърджали, на стадион "Христо Ботев" страстите и емоциите винаги са били на по-интересна плоскост. Там никога не са равнодушни, ако са на стадиона. Въпросът е да бъдат върнати там трайно. В Пирин наред с инвестициите в база, инфраструктура, отбор и школа не спират да предлагат всякакви глезотии за запалянковците. Що се отнася до маркетинг, много малко клубове в елита могат да се похвалят с такива идеи.
Естествено, не всичко е цветя и рози и първите подводни камъни, типични за народопсихологията на българина, вече са налице. Ива Уорън се сблъска лице в лице с типичните нрави за Югозапада. Да, там хората са по-особени. Ако тя беше в Разград, никой нямаше копче да й каже защо селектира деца от цяла България. Да, истината е някъде по средата, защото не България, Европа стана едно голямо село. Но пък в Благоевград трудно можеш ей така да изкорениш шовинизма. От друга страна, да селектираш само местни деца в школата и да разчиташ само на български футболисти, пък и треньорски щаб, си е чиста проба популизъм. Въпреки че направиха повече от големи усилия да върнат в тима знакови за пиринския дух футболисти, шефовете си имат работа с недоволни благоевградчани.От ръководството много внимателно трябва да намерят баланс. Или, както е модерно да се казва напоследък - да се заявят и

да се позиционират
с ясни послания

На фона на кризата и следите от коронавируса много клубове от елита искат да имат финансирането, структурата и организацията на Пирин. А скоро към това изречение можем да добавим и базата.
Но както вече споменахме, тези дългосрочни стратегии и инвестиции за бъдещето трудно ще бъдат разбрани и одобрени от онази част от публиката, която иска успехи сега и на момента. Не вярвайте, че феновете в Благоевград ще станат толерантни само защото някой им е направил удобства да гледат мач на изцяло ремонтиран и обновен стадион. Пирин явно се развива с голяма разлика спрямо останалите във втория ешелон и всяка грешна стъпка ще произвежда въпроси към ръководството и треньора. Сигурно нещата ще бъдат изглаждани в движение и ще се стига до компромиси от всички страни. Важно е, когато Пирин се върне в елита, на стадиона да има много местни хора, които да си върнат удоволствието от футбола.