Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Откритият урок на Тотнъм в Белград

Откритият урок на Тотнъм в Белград

11-11-2019 Желю СТАНКОВ

На човек, на когото му се е искало да отиде на мач на пълен стадион, избрал си е България – Англия и е останал разочарован, му се приисква да се яви на поправителен. Не един и два пъти сме писали за футболната култура на българина, когато в съседна Сърбия ни направят поредното показно. Над 20 хиляди деца (!) на стадиона на затворен мач на Партизан наскоро е нещо, което в София, а и в който и да е български град, няма да се повтори в следващите 1300 години. Или, казано накратко – сърбите си обичат спорта, а ние тук дори вече рядко обичаме така наречените дербита или касовите мачове.
Но футболът е продукт, който малцина могат да оценят в цялата му същност и подробности. Дори и погледнато само в аспекта начин на придвижване на крайния потребител зрителя. От София до Белград се пътува по мед и масло особено след открития онзи ден последен участък на тяхната магистрала. А тук положението е „олеле, майко”. Или да погледнем отзад-напред. Ако си бил на мача Цървена звезда – Тотнъм и се прибираш с кола насам, единственият момент, в който псуваш пътищата и инфраструктурата, е тук, между Драгоман и Сливница. Десетина километра разбит паваж, в които се пренасяш в епизодите на „Семейство Флинстоун”, пломбите ти напират да излязат от устата и изобщо голяма е опасността да забравиш, че си бил на мач. Тези българи, които смятат да отидат на Цървена звезда – Байерн на 26 ноември, ще усетят неповторимото изживяване, без кавички, защото наистина си е тръпка.

Туризъм

Изключително невъзпитаните англичани в София сигурно останаха с неприятно впечатление от отношението на българската полиция, а след това и от някои преводи на наши репортажи в британските медии. Хората по Европа се радват, когато техен отбор ще посети града им, ние тук им броим бирите и ги гледаме къде ходят по малка нужда. Правим им обръчи от полицаи, дори около масите им на „Витоша” и околните заведения, а силно биещи се в гърдите български „ултраси” се опитват да провокират, да откраднат знаме и ако могат, дори да влязат в схватка. За да се фукат после по социалните мрежи и форумите. А на други места, в случая в Белград, феновете от Острова, в случая на Тотнъм, засядат в поредния опит да изпият всичката бира на света, отиват на мач, пеят си песните, а резултатът е последното нещо, което ги интересува. Те са на away, защото ги кефи да си пият бирата в друга държава. А в България някой отчете ли, че тези 3-4 хиляди англичани оставиха тук луда пара за нощувки, за храна, за транспорт и за незнайно колко литра бира?! 4 хиляди човека по 100 паунда минимум за 48 часа, това са грубо 1 милион лева, налети в икономиката на София. В Белград и останалите футболни градове отдавна са си научили урока как да се отнасят към тези, които са неизменна част от спорта като продукт. Феновете на Тотнъм в Сърбия бяха под хиляда, но никой не им преброи бирите. Колкото повече, толкова повече.

Тотнъм

Оказа се, че Тотнъм е първият английски отбор, който записва победа на „Мала Маракана” в най-силния европейски турнир изобщо откакто съществува КЕШ и след това Шампионска лига. Крепостта падна чак през 2019 година. Манчестър Юнайтед, Ливърпул 2 пъти и Уулвърхемптън досега не успяваха. А и традициите са за това - да се нарушават. Миналия сезон бъдещият носител на трофея Ливърпул бе победен с 2:0 на същата дата 6 ноември в Белград. Футболът възпитава и формира ценностна система. Доказа ни го Хюн-Мин Сон след първия гол във вратата на познатия ни Милан Борян. Кореецът не само не се зарадва, но направи сърчице с пръстите на ръцете си и направи знак за прошка. Ясно е, тези послания на Хюн-Мин Сон са стигнали на секундата до Андре Гомеш, чийто крак пострада след онзи инцидент на Тотнъм – Евертън преди няколко дни. След гола на корееца колко ли деца са попитали – този на кого се моли. И са разбрали, че в спорта отношенията между хората и уважението е на първи план, независимо от момента, независимо от обстоятелствата, независимо от цената! А Маурицио Почетино едва ли е бил изпращан с аплодисменти като гост в друга държава, след като е разгромил любезните си домакини с 4:0. Особено на Балканите, където варварската публика не обича другия отбор. Това бе открит урок на Тотнъм и на тема футбол, и на тема морал.

Цървена звезда

Сръбският шампион си беше паднал още в петата минута. Разликата в класите се виждаше от близката крепост Калемегдан. Звездашите отстъпваха и физически, и технически, и всякак. Дори и при огромния пропуск на Павков пред вратата на шпорите при 0:0 топката да бе влязла във вратата на англичаните, все щеше да е тая. Обаче Цървена звезда си следва политиката и не мърда от плановете си. Срещу Тотнъм домакините стартираха с 8 сърби в състава. За инвестиции в школа, в методика, в обучени няма смисъл да говорим. Цървена звезда не подарява футболисти, както правят българските клубове, а ги продава. Продава ги, защото имат цена. Имат цена, защото са качествени и са оценени подобаващо. Утъпкали са си пътека и си вървят. Втора година поред в групова фаза на Шампионската лига, кога ще стане това у нас, и то с предимно български футболисти?! Звезда си има един таван на постижения, който не може да надскочи, но пък и не слиза рязко надолу. Иначе как се събират близо 45 хиляди зрители всеки път.