Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Павел Колев: Божков декларира, че няма да пречи

Павел Колев: Божков декларира, че няма да пречи

05-05-2020 Тема спорт

Изпълнителният директор Павел Колев бе гост в Спортното шоу на Дарик радио. В него тай даде интервю, в което говори по всички горещи теми, засягащи клуба.

Г-н Колев, ще успее ли Левски да се върне към нормален начин на живот, защото нещата не са розови?
За съжаление нещата са зле, ситуацията е критична. Във футболен клуб при дългосрочна липса на ликвидност, всекидневни разходи и дългове, които трябва да се погасяват, нещата няма как да са розови.
Левски отива ли към нов собственик?
Според мен сме далеч от подобни констатации. Миналата седмица във вторник имахме среща, на която присъстваха повечето от фракциите. Запознах ги със ситуацията, казах им какво е положението, начертахме план. Аз като изпълнителен директор бях натоварен със задачата да вляза в контакт с мажоритарния акционер. Константин Папазов също имаше такава задача. Днес (б.р. – вчера) запознахме феновете с това, какво сме свършили. Сега всичко зависи от редица фактори, които са извън моите правомощия.
Чухте ли се с Васил Божков?
Да, говорихме миналата седмица. Проведохме един разговор. Като изпълнителен директор съм длъжен да потърся някакво заявяване на намерение от негова страна какво се случва с клуба. Защото ситуацията наистина е много тежка. Въпреки че ръководихме процеси по преговори със спонсори – по-дребни и генерален. В момента никой не иска да се ангажира да подписва договор, защото не е ясно какво ще става с първенството.

Всичко е замразено

Иначе и сега водя разговори с чуждестранна компания, която заяви, че е готова да стане генерален спонсор срещу доста добра сума. Но разговорите са предварителни. Такъв договор, ако се стигне до него, се прави за 2-3 седмици, а на нас времето ни изтича.
Какво ви каза Васил Божков?
Декларира, че няма възможност в момента да финансира клуба. Коментирахме накратко и дали има готовност и дали има намерение да се раздели с акциите и при какви условия. Той условия не е поставял. Ясният сигнал, който той излъчи, е, че няма никакво намерение да пречи на Левски под никаква форма. Сега въпрос е дали ще има желаещ да получи тези акции.
Тоест Васил Божков би дал акциите на Левски?
На практика той това декларира пред мен. Доколкото съм запознат, Константин Папазов също е водил разговори с него.
Колко пари има в касата.
Не съм подготвен със справката, но платихме 59 хиляди към НАП – последната част от вноската за април. Би трябвало

в касата да има
10-ина хиляди лева

Ще получим всеки момент транш от БФС, който е от УЕФА, на стойност около 235 хиляди лева, компенсация за футболистите на Левски, които са били национали.
Задължително условие за бъдещ спонсор ли е Божков да не е собственик?
Не мисля. С компанията, за която споменах, дори не сме коментирали кой да е собственик. Занимават се с много дейности – финансови консултации, недвижими имоти, брокерство. Коментираме детайли по договора и какви възможности за показност ще им предоставим. Искат да утвърдят бранда си у нас. Не съм оптимист, че може да се свършат бързо нещата.
Наско Сираков в Левски?
Виждахме се на „Герена“. Ако има нещо да казва, ще го направи пред всички. Мисля, че това е човекът, който най-много разбира от футбол. Но не сме обсъждали негово завръщане.
Ще има ли писмо до Васил Божков?
Това е част от консолидацията. Готви се обръщение, което феновете ще подпишат.
Какви са личните ви ходове?
Каквото можах, направих. Има много критики, които бих могъл да изтърпя. Нашето намерение като ръководство на клуба е след отмяната на извънредното положение да обявим официално оставки – аз като изпълнителен директор, Управителният съвет, спортният директор Ивайло Петков и треньорското ръководство начело с Петър Хубчев. Разговарял съм с абсолютно всички тях и смятаме, че така е и редно. Особено при промяна на собствеността. Ние всички сме назначени от предишния собственик, а новият трябва да състави собствен ръководен екип и да си приложи идеите.
Това блъф ли е?
Не е блъф. Става дума за добре обмислено решение. Това не изключва един нов собственик да прецени да останем. Но няма как да си тръгна, преди клубът да има нов изпълнителен директор. Всичко е в перспектива, предстои да разберем какво ще се случи.
Как може да се закърпи положението…
Нещата ще си ги подредим, възелът ще се разплете. Дори да не се намери веднага спонсор или собственик, може да се изтегли кредит срещу бъдещи продажби на футболисти. Би трябвало Левски също да получи тази възможност, за да закърпи положението.