Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Пеевски дари половин милион лева на Левски

Пеевски дари половин милион лева на Левски

20-05-2020 Янаки ДИМИТРОВ

Ще се спаси ли Левски от фалит? По всичко изглежда, че ще го стори, след като вчера от “Герена” се похвалиха с първи голям дарител - депутатът от ДПС Делян Пеевски е предоставил на клуба 500 хиляди лева. От негова фирма са се свързали със сините и са декларирали желанието си да помогнат “без да поставят условия”.
Разговорите са протекли светкавично и директно по сметката на сините вече са преведени половин милион лева. Вчера в ранния следобед от Левски обявиха дарението със съобщение на официалния си сайт. “Левскари, на 19 май в сметката на ПФК Левски постъпи дарение на стойност 500 000 лева от фирма „Интръст“ ЕАД, като за целта беше оформен договор за дарение. От компанията, която е еднолична собственост на Делян Пеевски, се свързаха с клуба, за да декларират желанието си да помогнат на Левски в този тежък момент, без да поставят условия за притежанието на акциите, както и да призоват чрез нас и други фирми, които имат възможност, да помогнат за оцеляването на любимия клуб.
Използваме повода, за да се обърнем отново към всички дарители с благодарност за неоценимата помощ и да обещаем, че ще получите отчетност за всеки похарчен лев, както беше и досега”, се казва в съобщението.
Със сигурност парите са повече от глътка въздух, в момент който Левски е изправен пред фалит. Само преди дни от клуба обявиха, че се нуждаят от 1,5 милиона лева, за да завършат сезона и да платят на играчите, които да не разтрогнат договорите си по вина на Левски и след това да го съдят за доста средства. Дарението на депутата е в размер на 1/3 от цялата необходима сума. Предстои да видим дали примера на Делян Пеевски ще бъде последван от други богати хора в страната ни. През миналата седмица изпълнителният директор на сините Павел Коев обяви за постъпили в клуба две оферти за рекламни договори. Освен това се водят разговори и с чуждестранна компания.
Наред с това феновете също дават своя дан за спасението на сините. Билетите за вируталния концерт на 24 май, когато клубът става на 106 години се харчат отлично. Той ще стартира в 19:14 часа в неделя и ще се излъчва по Левски ТВ. “Пропуските” за ВИП ложата, които струваха по 106 лева вече свършиха. За всички сектори талоните са по 10 лева. До снощи за централната трибуна бяха останали само единични бройки, повече от половината виртуални от местата в сектор Б също са продадени. До вчера следобед чрез платформата HelpKarma над 2070 привърженици бяха дарили повече от 67 хиляди евро.
Така простата сметка показва, че над половината сума, необходима за оцеляването на клуба, вече е събрана. Набирането на средства за плащането на вноската към НАП също “изпреврва графика” - почти половината от необходимите 143 хиляди лева са осигурени.

Тръст “Синя България“: Откажете се от парите

Фенското сдружение Тръст “Синя България”, което притежава 10% от акциите на Левски, призова клубът да откаже дарението от фирма “Интръст” ООД. Привържениците смятат, че то е неприемливо и е по-добре да бъде използвано за бллаготворителна кауза. Те разпространиха и декларация в която се казва: “Управителният съвет на Тръст “Синя България” намира полученото дарение от фирма “Интръст” ООД за неприемливо. Смятаме, че приемането му е недопустимо и призоваваме ръководството на ПФК Левски АД да се откаже от него и да върне преведената сума на дарителя, а в случай, че той не желае да я приеме обратно – същата да бъде дарена за благородна кауза.
В момент, в който цялата синя общност дава буквално последните си средства, за да спаси любимия си клуб, и в който всички усилия са насочени към изваждането на клуба от политическите игри, които го превърнаха в заложник, приемането на мащабно дарение от спорна политическа личност компрометира усилията ни и борбата ни, като ни поставя и в поредна зависимост”.

Божков прави
предложение
за акциите днес

Васил Божков ще направи днес предложение за акциите на Левски. Това ще се случи в 8:00 часа сутринта. Последният път, когато той говори за дяловете на клуба, след това те бяха джиросани на премиера Бойко Борисов, който отказа да ги вземе. След това ценните книжа бяха занесени в клуба, където са и до днес.
“Утре (б.р. - днес) в 8:00 часа ще направя предложение към всички, които се вълнуват от бъдещето на акциите на ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI
Бъдете здрави!”, написа издирваният от държавата бизнесмен в страницата си във Фейсбук и обяви, че ще съди “всеки безчинствал държавен служител”, който извършва репресии “спрямо служителите, семейството, приятелите и партньорите му”.
В телевизионно интервю той бе казал, че може да върне акциите си на този, който му ги е дал. Сред тези, джиросали му дялове бе и Даниел Боримиров.
Първият, който поиска ценните книжа бе Константин Папазов. Баскетболният треньор дори се похвали, че те ще бъдат прехвърлени на него. Това обаче не се случи. След това легенди на сините призоваха Васил Божков и Георги Попов, на когото се водеха 86,6 от клуба, да припишат дяловете на тях. А в неделя вечер Голмайстор №1 в историята на клуба Наско Сираков заяви, че е готов да вземе акциите като физическо лице.

Премиерът лаконичен
за плана “Наско Сираков”

Премиерът Бойко Борисов отново бе помолен да коментира всичко случващо се в Левски. Това се случи на брифинг в Министерски съвет. Този път обаче министър-председателят бе лаконичен. Той вече съобщи, че не иска да има нищо общо с акциите на Левски и няма да позволи, да “бъде вкаран в тази игра”. Вчера той бе запитан: “Вярвате ли, че план “Наско Сираков” ще сработи и любимият ваш Левски ще успее да се спаси, или пък смятате, че ще продължи шоуто на сегашния собственик за някакви други користни цели?”. А отговорът му гласеше: “Знате ли, преди години тези неща ми влияеха. Вече толкова съм обръгнал и знам всяко едно нещо, следствие на какво е и на какви интереси”. След това премиерът махна с ръка.

Евродепутат:

Клубът не
трябва да бъде
жертва на войни

Евродепутатът от Демократична България и Демократи за Силна България Радан Кънев направи дарение за Левски. Той изрази позиция, че клубът не трябва да стане жертва на мутренски войни.
„Направих скромно дарение на любимия си футболен отбор. Информация за начините на дарение – на https://www.levski.com. Не бих вдигал шум (както не съм обявявал други дарения в последните седмици), но сега бих искал да призова всеки левскар да дари, според възможностите си.
Левски не трябва да стане жертва на мутренски войни. Левски не може да бъде повече значка на ревера на мутри и ченгета, както доста пъти досега. На Левски, на българския футбол, на бъгларския спорт, не са нужни повече „спасители“, които да перат мръсните си пари и да си купуват благоволението на властта за сметка на десетки, стотици хиляди млади спортисти и милиони привърженици. На мутренския спорт трябва да се сложи край.
Ясно ми е, че скромните дарения на левскарите не могат дългосрочно да спасят отбора, не и в сегашния му вид. И преди всичко – един отбор без мутренски „гръб“ не може веднага да започне да печели титли в среда на нечестна конкуренция.
Имаме нужда не от „спасители“, а от здрава детска школа, вяра в децата, които не биха сложили друга освен синята фанелка, и несменяем екип треньори за десетилетие напред. А нашите стотинки могат просто да дадат глътка въздух, малко време, за да се тръгне по този път“, се казва в част от публикацията на Кънев във Facebook.

Играчите получават пари по 3 заплати

С увеличването на даренията към клуба, играчите на Левски са получили уверения, че ще получат част от дължимите им месечни възнаграждения. До дни играчите трябва да получат последните 25 процента от януарските си заплати. Заедно с това те ще получат и пълната си заплата за месец февруари. За март те ще получат с 50 процента по-ниски суми. Причината е, че се съгласиха да получават наполовина по-малко за времето, в което у нас имаше извънредно положение (б.а. - 13 март - 13 май) и не се тренираше.
Днес е датата, на която по принцип сините трябва да вземат парите си за април. Но те ще трябва да почакат докато получат тези заплати.
С изплащането на възнагражденията за януари, февруари и март, на “Герена” ще са сигурни, че играчите няма да разтрогнат договорите си по вина на клуба.

И НКП подкрепи Вълка

Легендата на Левски Наско Сираков и вчера бе в офисите на “Герена”. Той вече всеки ден е на стадиона, след като в неделя заяви, че иска да стане притежател на мажоритарния пакет акции на клуба. Вълка проведе среща с изпълнителния директор Павел Колев. Двамата работят по планове за спасението на клуба.
Сираков вече получи подкрепата на доста фракции на сините фенове, а вчера му бе засвидетелствана пълна подкрепа и от Националния клуб на привържениците на Левски. Във Фейсбук страницата на организацията бе пуликувана снимка на председателя й Степан Хиндлиян с Наско Сираков, която е направена в шефския кабинет на “Герена”. Под нея е написано “Без думи!”.
В същото време сини легенди опровергаха информациите, че са поискали от държавата 100 милиона лева, които да бъдат изплащани 20 години. Подписаният под подобен план Кирил Ивков излезе с декларация. “Не разрешавам да спекулират с името ми. Не желая да ме замесват във фалшиви новини. Категорично опровергавам разпространената първо в новините по Канал 1 на БНТ, а после и в други медии информация, че съм участвал в организацията на план с искане за кредит от правителството с цел оздравяване на ПФК Левски АД. Заявявам следното: Не съм давал съгласието си и не съм подписвал каквото и да е писмо до премиера на републиката. Не съм имал и нямам каквито и да е претенции към акциите на ПФК Левски. Не съм искал правни съвети от Тодор Батков. Нито във връзка с това, нито за друго. Бях поканен на тази среща, без да знам каква точно е нейната цел и се отзовах само от уважение към колегите. Не желая да бъда замесван в каквито и да било спекулации, свързани с клуба, на който съм посветил таланта и живота си”.