Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

10-05-2020 Петър Курдов: Вземе ли Левски заем, и Господ няма да го спаси

Петър Курдов: Вземе ли Левски заем, и Господ няма да го спаси

10-05-2020 Тема спорт

Бившият нападател на Левски Петър Курдов взе отношение по горещите теми около клуба. Той говори за Васил Божков, бившите собственици и намеренията на сините да изтеглят кредит.

Г-н Курдов, виждате ли изход от сегашната ситуация на “Герена”, която е толкова неясна - собственик в чужбина, искат се акции, чака се помощ от държавата?
- Всичко е много странно, дори недоумявам. Виждам, че хора, които не само според мен не са за там, са се заханвали. Каква работа има във футболния клуб Тити Папазов? Нямам нищо против него, но досега не съм видял футболен човек да се меси в баскетбола. А в същото време футболните специалисти си мълчат, защото

са завряни в
миша дупка

Ситуацията в Левски не е добра. Тепърва ще се изострят нещата, като слушах това, което Васил Божков говори. Той има една страна, правителството има друго мнение по въпроса. И в крайна сметка страда футболният клуб. Но има и друго, за да се стигне дотук. Бих посъветвал правителството да потърси отговорност и от предишните, които бяха в клуба - като да кажем Иво Тонев, Спас Русев. Мисля, че всеки с неговото присъствие през годините, когато се опитваше да управлява велик клуб като Левски, оставиха своята негативна следа. За Иво Тонев се наслушахме. Преди време попитах риторичен въпрос “Той е дошъл на “Герена” като строителен предприемач, или да се занимава с футбол?”. Да не говоря за Спас Русев - този човек хал-хабер нямаше от тази работа. И ако това, което каза Васил Божков, че в Левски постъпват хора, които ги назначават отгоре, е вярно - ще бъде много жалко. Преди време ставахме шампиони пред пълни стадиони. Сега пълен крах. Защото отборите ни са пълни с неграмотни чужденци. От школите ни нито една не работи, както трябва. И вместо да се прави футбол, ние чакаме някой отнякъде да дойде и да изсипе някакви торби с пари. Така са пловдивските Локомотив и Ботев, да не говоря за Левски и ЦСКА. Всичко е пълна и голяма лъжа.
Най-коментираната тема сега са акциите на клуба и дали те ще останат във

Васил Божков или не. Не трябваше ли клубът да бъде по-активен в тази ситуация, да си изготви оздравителна програма?
- За съжаление

футболните хора
са в нафталина

отдавна. Тук е едрият капитал, хората с пари. Под някаква форма някой им ги праща по клубовете и виждате какво се случва. Как да се излезе от тази ситуация, като се вижда, че тимовете не работят пълноценно. Не правят продукт, не се самоиздържат, а разчитат на друг. Не знам дали Павел Колев не измисли тази порнография с плейофите. Истината е, че у нас не трябва да има повече от 10 отбора в елита, за да стават здрави мачове с публика. Да играят по 4 пъти, а който си даде задника и уговаря срещи - и той да отиде в нафталина. Б и В групите трябва да са от аматьори. Ето сега - човек от В група иска да става известен със своята неизвестност, като президентът на Марица Пловдив - Христо Христов. Той ще стане за смях и на белите гарги. Навсякъде е пълно с парашутисти. Докога футболните хора ще търпят подобно обидно отношение? Идва някой, казва, че има пари и сърце и ще става еди какъв си. А сега идва ред на Левски. Ако така продължават, ще го фалират. Божков каза, че е дал 25 милиона лева. Кой ще хвърли 25 милиона лева в канала с лека ръка?
Той така и не каза дали ще прехвърли акциите си - дали ще иска нещо в замяна...
- На феновете не им е работа да ходят по клуба, по правителството. Да, без публиката сме едно голямо нищо, но в крайна сметка, седнете си на задниците и оставете футболните хора да казват какво се случва. И наред с всички - Тити Папазов. Баскетбол ли ще правим?
Има ли обединителна фигура, която в тези времена да излезе на преден план?
- Обединителна фигура мисля, че не е точната дума. Трябва сериозен финансов ресурс. Левски не е лъжица за на всеки устата. Трябва сериозна корпорация. Която освен, че има възмжности, да наложи дисциплина и правила. 10 години Левски не може да стане шампион, а се пръснаха пари. Изредиха се сума треньори, дори италианци. Сега тъкмо застана сериозно момче като Петър Хубчев, и те му разгонват фамилията. Той не е казал, че ще си тръгва, те му търсят заместници. Започна се - Сираков се връща на бял кон, другият ще дойде на червен. Ясно е - Сираков има място в Левски, но платените клакьори не помагат в ситуацията. На бял кон може да дойде единствено Васил Божков, ако той реши. Никой друг. Ако правителството иска да оправи Левски, не виждам какъв заем и под каква форма ще се дава. После кой ще го връща? Ще станат 50 милиона дълговете, тогава и Господ не може да ни спаси. Гледам ги, слушам ги, и ми идва да си ударя главата в телевизора. Не разбраха ли, че всяка стотинка е ценна? Не разбраха ли, че клубовете трябва да правят футбол, а не друго? Емил Велев и други мои колеги обикалят като мръсни котета, а сега например има Ивайло Петков в Левски.

Откъде го измислиха

Може ли да говори? Чули ли сте нещо от него, становище взел ли е? На някои всеки мускул в тялото е футбол, но са държани настрана. Така няма да станат работите. А ще направят нашия клуб поредния курбан.

Ще престане ли “източването” на клуба с водене на незнайни чужденци?
- Има даден човек, който дава по 15-16 милиона лева на година, но какво се случва с тези пари? Хората купуват, но и печелят титли, равиват играчи и ги продават по-скъпо. Тук така ли? Каква е възвръщаемостта у нас от продажба на играчи? От купа, титла, евротурнири ли имаме възвръщаемост? Кой ненормален ще продължи да налива пари - посочете ми друга държава като нашата и други клубове като тези в България. Един цикъл в школата е 6 години. Ако съм изпълнителен директор, на седмата ще събера треньорите и ще ги питам - “Колко момчета дадохте за първия отбор?”. Като не си дал един, си събираш багажа и си заминаваш, защото си некадърен. Иначе се бием в гърдите, колко деца имаме.
Много болка има в гласа ви...
- Дано надделее разумът. Знаете, какво ще се случи, ако клубът изпадне в несъстоятелност. Ще влязат синдиците и ще го разпарчетосат. Това не бива да се случва. Някой разумен човек трябва да отстъпи и да има компромисен вариант.