Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

17-05-2025 Попов: Сираков поиска акциите на Левски

Попов: Сираков поиска акциите на Левски

17-05-2025 Тема спорт

Георги Попов – човекът, който държеше 86,6 от акциите на Левски, се включи в предаването „Тази събота“ по bTV. Той обясни, че вече не е собственик на клуба, защото е джиросал дяловете си на Бойко Борисов. Попов каза, че ако акциите му бъдат върнати, то той ще ги предостави на Наско Сираков, който ще представлява ветераните.

Г-н Попов, добро утро…
- Добро утро, аз съм Георги Кънчев Попов – ако трябва да се идентифицирам, бившият собственик на Левски.
Защо причинихте това унижение на Левски?
- Това е трактовката на някои от медиите, които не пожелаха да влязат в проблема. След дълги и тежки размисли, най-вече водени от бъдещето на Левски, тъй като ние сме наистина хората, които вложиха безкрайно много средства, желание, нерви и собствения си авторитет в това да възродим клуба, не бихме желали по никакъв начин да сме тези, които ще го ликвидират – затова така направихме. Знаем как се решават всички въпроси при нас. Г-н Борисов експлицитно заяви, че трябва да се смени неясната собственост на този клуб. Според нас собствеността беше ясна, но навсякъде беше тиражирано, че не е. Клубът принадлежеше с 87 процента от акциите си на мен, лично. Това се вижда от джиросаните документи. Затова решихме, че е най-лесно и, за да няма спекулации – г-н Борисов да бъде наясно каква е собствеността. От него не се иска нищо. Той може и в момента при дадения казус или да откаже акциите, но това трябва да стане в писмена форма, или да ги прехвърли на някой друг. Нашето искрено желание е да бъдат

прехвърлени на
тези, които милеят

за клуба, но нека той да реши. Това е негово изконно право. Вчера (б.р. – в петък) получихме писмо от легендите от три поколения на Левски. Моята единствена молба е писмото да бъде адресирано към собственика на клуба, а не към нас. Проведох личен разговор по телефона с г-н Наско Сираков, който изяви желание в общата ни цел за спасение на клуба, да поеме акциите от г-н Борисов и със съдействието на Павел Колев да продължат борбата за спасяване на любимия ни Левски. Благодаря на феновете за всичките им усилия за това, което правят в този тежък и междинен период за клуба.

При положение че вие не сте собственик на Левски, а такъв е премиерът Борисов – вие го съветвате да се вслуша в апела на ветераните на клуба, нали така?
- Аз не мога да го съветвам, казвам каква е юридическата страна на въпроса. И апелирам към него да запази клуба, предавайки акциите на ветераните, или на когото пожелае.
Измихте ли си ръцете, джиросвайки акциите на премиера Бойко Борисов?
- Това да си измия ръцете е абсолютно абсурдно твърдение. Не бягам от съдбата на Левски, искам клубът да живее. Ние в момента нямаме възможност. Как да издържаме Левски при блокирани сметки, при издадени незаконно актове и блокирани имущества, незаконно издадени постановления на НАП – на базата на указания от прокуратурата. Това е един затворен кръг, в който прокуратурата се основава на НАП, а НАП - на прокуратурата. А всъщност няма нито едно реално обвинение срещу нас.
Феновете преживяха невероятно унижение с разнасянето на акциите из цяла София. Не може да не сте си давали сметка за това нещо, още повече че Левски винаги е искал да бъде аполитизиран, а сега беше политизиран.
- Да не се връщаме много назад, а някъде до януари, при срещата на г-н Борисов с феновете. При всички последвали изявления, че трябва да бъде ясна собствеността, че трябва да бъдат предприети едни или други акции, за да може държавата, в лицето на спортния тотализатор, да подпомага клуба.

Ако това не е
политизиране
на въпроса

значи наистина не разбирам. А нашата позиция беше съвсем друга. Трябва най-накрая всичко това да се изчисти, държавата да не се меси в работата на частни дружества.

Интересува ни бъдещето на Левски…
- И мен. Аз застанах начело на клуба на 6 март миналата година. Застанах с лицето си и с обещанието пред цялата левскарска общност – да бъдем хората, които ще вложат всичките си усилия за изваждането на клуба от дъното, до което беше стигнал с всичките натрупани дългове.
Защо Левски стигна до дъното под ваше ръководство?
- Как съм докарал клуба до дъното? Не ме чухте – казах, че Левски бе на дъното в момента, в който аз застанах пред феновете, поемайки акциите. Клубът имаше 32 милиона дългове, най-тежките към НАП и държавните институции от неплащане на осигуровки.
Ако хипотетично премиерът Борисов ви върне жеста и джироса на вас акциите, какво ще правите?
- Нека ни ги джироса, нека се откаже, ние моменталически ще изпълним искането на ветераните. Но нямаме право, това е решение на г-н Борисов. Не можем да го съветваме какво да прави. Просто ще се загуби много време в пътуване на акциите нагоре-надолу. Затова най-простото решение, ако искаме всички да спасим клуба, е да се спази законът и той да джироса акциите на когото прецени.
Г-н Божков каза: „Връщам акциите на Левски там, откъдето съм ги взел“. Борисов ли даде Левски на Божков?
- А защо не попитате г-н Божков на тази тема? Аз не мога да знам. Стигнахме до това общо решение. А защо той не ги е върнал и дали ги е взел от г-н Борисов – това не знам. Мога да ви кажа хронологията – взех ги от хора, които са

близки до
различни
кръгове

(б.р. – голяма част от тях са били на името на Христо Йовов, а останалите на Даниел Боримиров и Стоян Кръстев).

Какво значи близки до различни кръгове?
- Прочетете джирата на акциите.
Каква е температурата в Дубай?
- 36,5 градуса.
Кога ще се приберете на по-хладно в България?
- Ако това е ирония и искате да кажете кога ще ме „приберат на топло“ – аз съм на топло в момента. Бих се прибрал веднага, защото съм абсолютно сигурен, че няма нещо, от което трябва да се притеснявам. Нито пък едно обвинение, което е нормално и свързано с г-н Божков, тъй като всичките те почиват на неясни твърдения.