Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

19-06-2016 Пор??е пак ликува на

Пор??е пак ликува на "Льо Ман" след страхотна драма

19-06-2016 Тема спорт

84-то издание на 24-те часа на Льо ман завър??и, а драмата и емоциите не липсваха за пореден път. В края на едно тежко състезание, водачеството се сменя??е няколко пъти, а Накаджима изглежда??е като човекът, който ще закара своята Toyota до финала като победител с комфортен аванс пред Porsche с номер 2 управлявано от Нийл Яни.

Яни пое колата от своя съотборник Марк Лийб и трябва??е да атакува до финала. Той започна да настига с бързи темпове колата на Toyota отпред и в последните минути разликата между него и първото място бе 1:10 минути. Швейцарският пилот трябва??е да направи един последен питстоп, за да сложи две чисто нови гуми на своя автомобил, а времето до края показва??е 10 минути. ?? когато целият свят очаква??е и вижда??е първа победа за Toyota, Накаджима обяви по радиото на своя отбор, че губи мощност при само една оставаща обиколка до финала.

След 23 часа и 58 минути борба и водачество през голяма част от дистанцията, японският пилот трябва??е да преживее едни ко??марни последни 3 минути, а цялата ситуация може да се опи??е като истинска катастрофа. Накаджима все пак премина финалната линия, но след това екипажът бе дисквалифициран заради надви??аване на лимита от 6 минути за обиколка. Това позволи на Audi с номер 8 да заеме третата позиция, a другат кола на Toyota да завър??и на втората позиция.

Това бе втора поредна за Porsche, а екипаж наът Toyota с номер 5 от потенциална победа преживя истински ко??мар и дори не успя да завър??и. Toyota с номер 6 бе водач в състезанието през голяма част от първата половина на състезанието, но Камуи Кобая??и се завъртя и излезе в чакъла точно след 20-ия час от състезанието, а това до голяма степен сложи край и на амбициите на екипажа за победата.

24-те часа на Льо Ман 2016+59


Отборът на Audi преживя ко??марно състезани. Двете коли на Audi завър??иха на третата и четвърта позици, като изоставането им бе от съответно 12 и 17 обиколки. Проблемите на отбора не спряха през цялото състезание, а едно от най-сериозните се случи на кола номер 8 с пилоти – Оливър Джарвис, Лукас ди Граси и Лоик Дювал, които трябва??е да чакат над 40 минути в гаража, за да може механиците да отстранят проблем в окачването на колата. Малко след това се наложи да бъдат сменени предните дискове на спирачките на кола номер 7 управлявана от Андре Лотерер, Беноа Трелюе Марсел Феслер, които така или иначе нямаха ??анс за победата, след като още в събота турбото на колата им се развали и това ги премахна от битката за челото.

Porsche с номер 1, което е управлявано от настоящите световни ??ампиони в Световния ??ампионат за издръжливост – Марк Уебър, Тимо Бернхард и Брендън Хартли завър??иха ??ести в класа си, като не успяха да се възстановят от проблемите с водната помпа, които им костваха над 2 часа загуба на време.

Така след едни трудни и изтощаващи 24 часа, Porsche записаха своята втора поредна победа, а отборът на Toyota ще трябва да почака поне още една година за своята първа победа.