Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Прецедентът Букарев

Прецедентът Букарев

12-02-2018 Жаклин Михайлов

Похлупакът на тенджерата под налягане хвръкна във въздуха. Това е ефектът от оставката на Асен Букарев и малкото, но много точни думи, изречени от него на прощаване. Събитието е напълно чeрезвичайно, дори бих го нарекъл уникално. За първи път напускащ „Герена“ спортен ??еф ясно, точно и категорично посочва аргументи за своето ре??ение. Но в случая при Асен имаме нещо, което силно липсва при много от останалите, свързани със синия клуб – интелект. Най-малкото Букарев винаги е успявал

да артикулира ясна мисъл,

??зчистена от баналности и кли??ета. Просто Асен е интелигентен човек, за когото не е трудно да изпълни със съдържание мислите си. Но, както се казва - не е важен човекът, важно е посланието. Букарев изпрати много силно послание към синята общност, че нещата в клуба хич не са розови, що се отнася до стил на управление. А това съвсем пряко обяснява липсата на резултати и позитивни емоции за феновете. Все пак Асен прекара доста време на най-различни позиции в клуба и след като го нарича „гнила ябълка“, значи наистина нещата са много зле. ?? оставката му означава, че не иска повече да бъде съучастник в един процес, който носи само негативи.
Трудно ми е да си спомня в диапазон до 10 години друг да си е тръгвал от „Подуяне“, запазвайки цялото си достойнство. Казвайки истината и режейки си пътя за евентуално завръщане. Както добре се знае, бъбривците и отворковците не ги обичат. Шу??умигите могат да си отиват и да се връщат по десет пъти, но осмелилите се да кажат истината нямат големи ??ансове отново да се завърнат в Левски. Справка - Станимир Стоилов, 10 години по всякакви начини го държат далеч от клуба. Няма никакво значение какви успехи постига, на „Герена“ не им трябват хора, които казват истината.
Асен Букарев си затвори окончателно вратата за Левски, важно е да разчетем казаното от него на прощаване. А то е , че нещата в клуба не са наред. Функцията му в последните 2 месеца явно му е раз??ирила кръгозора и той се е сблъскал с проблеми, които са му подсказали, че цялата енергия на управлението отива в лъскането на една гнила ябълка. Естествено това е метафора, но зад нея е

същността на порочния модел

Левски не се управлява качествено и добре. Пожеланията за добри намерения не се изпълват със съдържание. Този модел няма никога да донесе резултат, защото изначално е заченат в грях. Възходът и успехите непрекъснато се отлагат за имагинерното бъдеще, неизпълнените цели бързо се подменят с нови и отговорността се размива. Така да се каже, с материята не боравят професионалисти. А както добре се знае, основното умение на лаиците е да се правят, че разбират и са много полезни. Азбучен пример е директорът ??ванов, който постоянно говори за планове, работа, стъпки напред. ?? не си дава сметка, че във футбола оценката за това как работи?? е много видима. В случая с Левски трето място в класирането и непреодолимо изоставане от първите два.
Защо Асен Букарев се почувства некомфортно? Причината е съвър??ено прозрачна, като мениджър той трябва да доставя нови футболисти. В Левски обаче това го прави Спас Русев с помощта на някакви митични съветници. ?? е много лесно да се отговори на въпроса, че такива като Букарев и другите преди него са стояли в Левски само да вземат заплати и да покриват някаква глупава квота на бив??и играчи в ръководството. Затова и се говори за употреба или по-точно злоупотреба. По някакви неразбираеми причини непрекъснато в управлението се назначават легенди или само бив??и футболисти, които задължително се провалят. А може би просто не са получили реален ??анс да реализират вижданията си? Русев наследи този апендикс и го поддържа в последните 2 години с Ангелов, Боримиров, последно Букарев. За следващия се спряга Йовов. Впрочем той вече веднъж се пусна по пързалката и също констатира накрая, че правомощията му са били предимно представителни. Тук влизам в сме??ната част. „Гнилата ябълка“ принуждава същите тези да говорят компетентно пред медиите, докато са на заплата, а когато си отиват, разбираме от тях, че всъщност нищо не са вър??или. Повече от странна работа. Така например Боримиров трябва??е да дава мнение за Делио Роси и Авраам Грант, при положение че въобще не е бил питан за двамата.
Цялата тази работа прилича на някакво

странно отмъщение

от страна на собственика. Назначава и използва като изтривалки знакови фигури от историята на клуба, като се възползва от тщеславието им или просто от нуждата да вземат някъде заплата. Като цяло безсмислена работа. Ако наистина не ти трябват, събирай ги два пъти в годините на банкет и не си губи повече времето с тях. Явно Русев и неговите съветници са поели най-важните процеси в свои ръце. Треньорът е техен, селекцията също. Същото го прави и Кру??арски в Локо Пловдив, но той поне няма претенции за титли, купи и европодвизи.
Това е отговорът който търсят безрезултатно сините фенове, откакто Русев и в клуба. Този човек действа ли за благото на Левски, или просто е поредният назначен собственик, който им замазва очите със сладки приказки. ?? за съжаление отговорът идва на терена, където отборът демонстрира доста сива продукция. А освен гнили ябълки има и риби, които се вмирисват от главата. ??ма една елементарна парадигма във футболния процес. След като има пари, а няма успехи, значи виновен е този, който управлява. ?? понеже не може сам да се смени, трябва да си смени начина на мислене. Спас Русев има още само три месеца, за да осъзнае, че той не разбира от футбол, а съветниците му са ло??и. ?? да намери някой, който наистина знае как да свър??и работата. Тази работа е като всяка друга - ло??ият продукт прогонва клиентите. В случая феновете на Левски. Никак не ми се ще да вярвам, че всъщност това е целта на Русев.