Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Призоваха Цветомир Найденов да се оттегли от 1948

Призоваха Цветомир Найденов да се оттегли от 1948

28-05-2020 Тема спорт

Запис от срещата на привърженици на ЦСКА с Цветомир Найденов и брат му Боян Найденов бе разпространен вчера от topsport.bg. Сред присъстващите на срещата червени фенове са Росен Петров-Животното, Иван Велчев-Кюстендилеца, Сергей Славчев, Костадин Петков и Никола Дърпатов.

Публикуваме част от записа:

Иван Велчев-Кюстендилеца: Теб все още те приемам за човек, съпричастен на нашата кауза, за фен на ЦСКА. Въпреки че в последните 4 години различията при нас са много сериозни. Изразиха се в един отбор, който е на "Армията", и твоя отбор. Дошли сме да направим последен опит да не стане излагацията. Цяла Европа се възмущава, че в Първа лига ще има два отбора ЦСКА. Да видим как да се комбинираме, за да избегнем този цирк.
Значи, ние няма как да приемем 1948 на "Армията". Може да те приемем теб - като спонсор, като акционер. Говорил съм с Ганчев по този въпрос. Заповядай! Като ще правим силен ЦСКА, дай да е един и да се борим за титлата. Седнете с Ганчев, разберете се кой какъв ще е и да видим какво правим. Доставя ли ти удоволствие да си даваш парите за отбор без фенове? Имаме договор за стадиона. Емблемата е при нас. 90% от червената общност е зад нас. Знаеш го много добре.

Цветомир Найденов: Говорим си като цесекари. В последните повече от 5 години имаше достатъчно панаири. Аз нямам отбор.

Кюстендилеца: Ганчев е идвал да ти предлага това за спонсорството и друг път, доколкото знам.

Цветомир Найденов: Да, така е. Но аз нямам отбор. Аз съм спонсор на ЦСКА 1948, но той е собственост на над 100 акционери. Утре могат да ме сменят като спонсор с друг букмейкър. Бяхме спонсори на Левски. Имахме договор за 5 години, а Васил Божков ни махна още на първата. Винаги гледахме да даваме парите на отборите поравно - ЦСКА, Левски, Локо, Ботев... Като цесекар и аз искам да е един клуб. Ама да не е на двама или трима, а на 5000. За да не става това, което става в Левски. ЦСКА 1948 е пример, че това може да се случи.

Фен: Може ли да съществува този отбор без вашата подкрепа?

Цветомир Найденов: Ми трябва да се оттеглим, за да разберем.

Фенове: Направи го де!

Кюстендилеца: Този отбор 1948 е създаден, за да е трън в нашите очи.

Цветомир Найденов: Не е баш така.

Фен: Би ли оставил този отбор и има ли шанс да дойдеш на "Армията"? Знаеш го какъв човек е Гриша Ганчев, но ние имаме лостовете - не да го принудим, но да го убедим, че ще си полезен.

Боян Найденов: Трябва да има едно ЦСКА и да се намери вариант. Въпросът е как ще решим проблема с дълговете. В момента ЦСКА има ли дългове? Не знам как са му финансите на Гриша Ганчев.

Фенове: Най-вероятно кредитира клуба чрез фирмите си.

Цветомир Найденов: ЦСКА 1948 няма една стотинка задължения.

Фен: Заради това заповядай на "Армията" и приложи твоя модел. Каквото зависи от нас... Ако не си им генерален спонсор, няма да ги има в Първа лига.

Цветомир Найденов: Това важи за всеки генерален спонсор. За всеки клуб в Първа лига…

Кюстендилеца: Да съберем всички цесекари.

Цветомир Найденов: Баща ми е от ЦСКА, чичо ми и двамата ми братовчеди. Убеждението ми е, че не мога да търпя да ми викат, че съм Литекс. Даже Гришата беше говорил с Васил (бел. ред. - Васил Божков) да го направят Литекс-ЦСКА.

Кюстендилеца: Това нямаше как да стане!

Цветомир Найденов: Ако едната страна беше дала на другата 7.5 милиона, щеше да стане баш това. Тогава се появихте вие и заговорихте за ново дружество.

Кюстендилеца: Цецо, дай да видим какво правим. Възможно ли е изобщо нещо?

Цветомир Найденов: Никой не ме е натискал да давам пари на ЦСКА 1948. Щом най-големият клуб ЦСКА фалира, всеки клуб може да фалира. Щом ЦСКА 1948 има 200 човека, които да дадат по 50 лева, защо 2000 да не могат? С този членски внос не ти трябва да издържаш нищо. Трябва ти да можещ да избираш Управителен съвет, президент, спонсор и така нататък.

Фен: Ние модела го харесваме, не ни убеждавай в модела. Въпросът е, че липсват парите.

Цветомир Найденов: Аз не мога да отида сега във Военния клуб и да кажа: Момчета, айде, обединяваме се!

Феновете в един глас: Не, не, не! Не се обединяваме...

Фен: Ако се обединим, ще стане по-зле от това, което е в момента. Ще стане обратен ефект.

Цветомир Найденов: Аз винаги това казвам пред журналистите - не е въпрос към ръководствата на двата отбора, а към феновете.

Кюстендилеца: Единственото, което може да стане, е ти да влезеш през парадния вход на "Българска армия". Вече ти какво ще правиш вътре, знам ли...

Фен: Събрал си негативите на феновете на ЦСКА заради това, че си спонсор на 1948. Сега имаш шанса да направиш нещо голямо. Давам ти гаранция, че организираните привърженици, по-крайните от Сектор Г, на хората от Сектор А, ще имаш тяхната подкрепа. Ние идваме да ти протегнем ръка да се прибереш у дома. Познаваш Гриша Ганчев. Ако ти евентуално решиш да се прибереш вкъщи, като спонсор или акционер, ще имаш много тежки разговори с него. Докато се изгладят нещата и се разберете кой какво точно ще прави. От наша страна ще имаш съпорт до степен, която да е за благото на ЦСКА. Не казвам, че ще застанем зад теб и ще тръгнем против Гриша Ганчев.

Цветомир Найденов: Не бе... Аз не искам въобще...

Фен: Мисълта ми е, че нещата, които ти ги искаш и мислиш, че са правилни, пък Гришата не ги иска, нали, може да му влияем. Но ако е за доброто на ЦСКА. Нормални неща, които знаем, че трябва да се случат, но при него не се случват или не ни разрешават да се случат.

Цветомир Найденов: За мен най-добрият вариант е ЦСКА да бъде на феновете. И за Левски е същият вариант.

Фен: Единственият акционер, който е способен да го прокара това, си ти. Гришата няма да го направи. Очевидно е. Така че заповядай.

Цветомир Найденов: Ето - в НДК и да се решава. Като Барса и Реал. Нали трябва да следваме топа на света, какво гледаме Слован Братислава.

Фен: Това, за да се случи, трябва да има мотор, който да иска да го направи.

Цветомир Найденов: Ето, вие сте този мотор!

Фен: Ние нямаме финансовите възможности. Ти ми давай по 10 милиона, аз лесно ще тръгна да правя нещо. Мангизите откъде идват?

Цветомир Найденов: От спонсори. В ЦСКА 1948 всичко е официално, с ДДС. Нямат стотинка задължения. Всички футболисти се осигуряват на реалните пари. При ЦСКА София се трупат 30-40 милиона към Гриша Ганчев и той... В един момент капиталът трябва да стане 100 милиона. Сега ще се разделим, ще ни трябват ден, два, пет, седмица - да ни уври в главите.

Росен Петров: Ние сме извадка на феновете. За теб вратите са отворени.

Цветомир Найденов: Росене, за мен това трябва да се каже на събрание на 1948 и да се мисли там за някакво обединение. Иначе аз съм един от 200. Двама от 200, айде...

Кюстендилеца: Значи това няма как да стане! Сега ти го казваме.

Цветомир Найденов: Аз мога да го предам. Още сега мога да се обадя на Гьонов да го предаде на Управителния съвет.

Росен Петров: Няма как да се обединяваме!

Цветомир Найденов: Едната страна има клуб, който се е изкачил до Първа лига от дъното по честен начин, без да купува съдии, а другата страна има стадион и емблема.

Кюстендилеца: Стадион, емблема и фенове! Ти държиш да бъде вашето дружество.

Цветомир Найденов: Не, аз държа да бъде клуб на феновете. Аз искам да съм си фен и рекламодател. Нито ми се занимава с футбол, нито на брат ми му се занимава. Ако няма друг, ще се наемем. Но по-добре друг да се занимава с тези неща. Аз си го гледам това като бизнес. Рекламна наситеност - Спортали, Мортали, Гонг - снимки... Аз си го гледам като бизнес. Ако някой даде повече пари, ще минем на гърба, на гащета, на ръкав, където и да е.

Фен: Мислиш ли, че по някое време няма да имаш нужда от помощта на червената общност? Да ги използваш като гръб?

Цветомир Найденов: Не, аз единственото на което си разчитам, това е на моя труд.

Цветомир Найденов: Аз с Дани Ганчев си държа връзка. Как да искам среща с Гриша? Като какъв? Като спонсор на един клуб? Там нивото е Гьонов...

Кюстендилеца: Неее, стига бе, човек!
Фен: Може на някой да му се случи нещо на "Армията", примерно от тези акционери. Ние не може да сме бодигардове на всеки.

Фен: Не бе, това е несериозно да си го говорим, че някой ще бие някого. Това е несериозно.

Цветомир Найденов: Трябва да се намери схема да бъде едно ЦСКА, но феновете да се обединят. Елате тук тези дето сте, платете членски внос и вижте как се управлява.

Кюстендилеца: Не мога да си го позволя това аз. Много добре знаеш, че ще има двубой. Недей, пак ще стигнем до някакви там...

Никола Дърпатов: Това с акционерите може да го направиш със 100 човека, ама къде са 10 000?

Цветомир Найденов: Като са 10 000, събираме ги в "Арена Армеец". Има урни - гласувай за Росен, за теб, за теб, за Цецо. Или по-скоро Гришата. Защото трябва да са заможни хора, да осигурят финансиране. Ето, вижте какво става в Левски - Тити излиза, реве и продават билети.

Фен: Иван Ангелов им купи 1200 билета. А той си е наш фен. Болен.

Кюстендилеца: Няма как да стане. Отиваме при Гриша Ганчев и искаме акциите. Той ни ги дава и ни казва: Оправяйте се! И? Ние какво правим?

Фен: Наистина е необходимо да имаме ветрило от хора – 100, 1000, 10 000, 100 000, които да дават по 10, 20, 50, 100 лева.

Цветомир Найденов: Това ще спаси ЦСКА от това един да дава и в даден момент да стане "ааа, ние дължим 12 милиона на НАП", "ааа, ние дължим 15 милиона на футболисти". И какво става? Фалираме! Ако ЦСКА беше на феновете, тогава щяха да гръмнат две аларми. Защото две годишни събрания са задължителни. Как президентът ще допусне неговият клуб да задлъжнее към НАП? Ако аз допусна Гъонов или друг да задлъжнее, ми те ще го изядат Пожарната и другите.

Никола Дърпатов: Мислиш ли, че ако не му превеждаш Х пари всеки месец, Гъонов нямаше да е задлъжнял и на НАП, и на футболисти?

Росен Петров: Цецо, супер! Вече 4 години бачкаш по тази схема и си подготвен.

Цветомир Найденов: Трябва да биеш Лудогорец по бюджет ли? Щом не можеш да биеш първия по бюджет, трябва да направиш по-добър модел, за да го победиш. Защото това са 40 мача. Ние знаете ли какво успяхме да направим? Да станем първи от Четвърта лига. Никой не го е правил. Трудно е, ако играеш честно. Ако играеш по схемите на конкурентите ни, е ясно.

Фен: Още по-лесно ще е сега, когато си дойдеш. Защото имаш опита, не си лаик. Имаш схема и знаеш как трябва да се получат нещата.

Цветомир Найденов: Само че ЦСКА трябва да бъде на феновете.

Фен: Добре де, хубаво. Но за да се случи, трябва време и бачкане.

Никола Дърпатов: И всички заставаме зад тази идея.

Цветомир Найденов: Феновете не могат да издържат отбор, но могат да бъдат собственици на отбор. Те могат да изберат президент, който ще организира така, че да има спонсори, рекламодатели, по-голяма посещаемост. Да се направи поне някакъв ремонт на стадиона. Като има мандат за 4-5 години, ще прокара модел, който върви.

Фен: Ако искаме да сме голям клуб, трябва нов стадион. Да влагаш 7-8 милиона в този кенеф, който тотално си е изпял песента...

Цветомир Найденов: Този стадион може да бъде изметен. Поне да се махне тревата, да бъдат подстригани дърветата. Може табло ново.

Фен: Добре де, нали е изметено? Тревата е окосена и изметена.

Росен Петров: Ако има два ЦСКА, нито един няма да има стадион.

Цветомир Найденов: Добре, ние не искаме собственост във футболен отбор. Не искаме в каквито и да е спортни отбори. Не ми трябва да съм 51% собственик или 30.

Росен Петров: Въпросът е, че ние нямаме това време.

Цветомир Найденов: Виж, Росене, никога не е късно да хванеш влака за Пловдив и да стигнеш Пловдив. Като не го хванеш - няма да стигнеш Пловдив. Винаги може да се направи пътека, за да се върви по този път.

Росен Петров: Аз не съм тръгнал за Пловдив. Ако ти седиш в Требич, аз седя в Борисовата градина. Как ще дойдеш като фен на 1948 да гледаш мача от Б сектор на "Армията"?

Цветомир Найденов: Ама къде ще се играе този мач? Как ще се играе на "Армията"?

Росен Петров: Ще ти е приятно ли да гледаш разделената ни публика?

Цветомир Найденов: Не ми е приятно въобще дори да ги говорим тези неща. Ние сме си цесекари. Едните от нас тръгнаха по бързия път - смяната на името на Литекс и Първа лига.

Фен: Кое му беше бързото? Че ни поканиха служебно в А група? Играхме си във В, щяхме и в Б. Това че БФС направи номер и ни покани...

Цветомир Найденов: Божков имитираше, че ще спасява, а Гришата искаше да фалира. Дайте да си говорим едно към едно. Божков и мен ме излъга, че иска да оздравява. Аз до последно му вярвах, че този иска да оздравява ...

Феновете: Не е искал Гришата да фалира ЦСКА. Не дойде с това намерение в началото.

Цветомир Найденов: На Божков не му се оздравяваше, а Ганчев не искаше да плаща дългове.

Фен: Той изхарчи едни 8 милиона за емблема, вие изхарчихте много пари. Защо не ги дадохте тогава за дълговете на ЦСКА?

Росен Петров: В Литекс може да си правиш селските номера, в ЦСКА няма как да стане. В ЦСКА няма как да управляваш така, както Литекс. Аз съм го казвал много пъти на Гришата и заради това бяхме в спорове и разправии. Може би повече от година не си говорехме. Това селско управление... Трябва да ти уври главата, че ти си на пъпа на София и управляваш най-големия клуб в България. Иначе няма как да ти се получат нещата. Милиарди да даваш, ако по този начин управляваш... Питах го да ми каже с ръка на сърцето дали му харесва да гледа това нещо, при положение че дава по 12-15 милиона на година. Питах го защо тогава ми се сърди, че казвам истината. Отговори ми, че нямам право да го говоря това. Защо съм настройвал хората. Аз не настройвам никого, казвам си моето мнение като фен. Нямам нищо против него. За мен е най-важното да прави всичко възможно за добруването на ЦСКА. Като не се получават нещата според нас, нормално е да го казваме. Аз му казах на Гришата в прав текст: Ако аз имах финансовия ресурс, вие нямаше да стъпите в София, не на "Армията". Обаче го нямам. Нашият ресурс е друг. Трябва човек с мангизи, за да се тръгне по този път. В момента има 10-15 човека, богати, които са от ЦСКА. Но няма да си дадат парите на Гриша Ганчев поради една или друга причина.

Фен: Ти трябва да дойдеш като акционер, не като рекламодател.

Росен Петров: А след това да направите ЦСКА публично дружество.

Кюстендилеца: С две думи - ЦСКА на феновете!

Росен Петров: Ако само стоиш отстрани, няма как да се реализира.

Никола Дърпатов: И ние сме от първите хора, които ще го подкрепят с две ръце.

Цветомир Найденов: И ние го подкрепяме това - ЦСКА да бъде на феновете.

Никола Дърпатов: В края на юли започва новият сезон. Може още в първия кръг да се нагледаме на този фарс. Ще ни се смее цяла Европа. Ще сме в новините с уникална дивотия.

Росен Петров: Тази ла*нарщина ще е по-голяма и от прекръстването на Литекс Ловеч на ЦСКА. Това е престъпление спрямо армейската общност.

Цветомир Найденов: Нямам никакви намерения да ставам акционер никъде!

Боян Найденов: Моделът на Гришата в последните 4 години не работи, не става.

Росен Петров: Ако аз имам 10 милиона на година, Гриша Ганчев въобще няма да ми се сърди. Той ми казва: "Ти си много хитър, ти си треньор, ти си управленец. Аз ставам и си заминавам, ето ти акциите!". Ако имам 10 милиона на година, ще ги взема тези акции.

Цветомир Найденов: Той няма да ти казва така, ако знае, че ги имаш.

Кюстендилеца: Ние какво да ги правим тези акции? И на него му омръзва. Той дава пари...

Цветомир Найденов: Ние се развиваме. На Гришата моделът не се развива.

Кюстендилеца: Развиваш се, защото идваш отдолу.

Цветомир Найденов: Предполагам как ще стана по-добър. И ние имаме таван. Всеки има таван.