Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Първият джентълмен  на красивата игра на 80

Първият джентълмен на красивата игра на 80

11-10-2017 Майкъл ХОГАН Telegraph

Две напълно контрастиращи събития оформят живота на сър Боби Чарлтън и британския футбол

Mалко са по-вълнуващи гледки в историята на футбола, от тези, в които Боби Чарлтън галопира през халфовата линия, отприщвайки своя свиреп изстрел от 30 ярда, а тълпата избухва в екстаз. Обичан и уважаван по целия свят, той е признат за един от най-добрите халфове за всички времена. Днес легендата на Манчестър Юнайтед и на Англия навършва 80 г., а по този случай BBC направи специален документален филм.

Този класически филм празнува несравнимата кариера на първия джентълмен на красивата игра. Емоционалната част на неговия разказ са две напълно контрастиращи събития, които оформят живота на Боби Чарлтън. Всъщност те оформят британския футбол. Първо, той стана свидетел на трагедия. Гласът на легендарния англичанин се чува слабо и тихо, когато описва самолетната катастрофа в Мюнхен през 1958 г., в която умират 21 души, включително и 8 от по-младите му съотборници, наречени „Бебетата на Бъзби“. Вратарят Хари Грег описва инцидента: „Имаше светлина и тъмнина, удари и искри, неща ни удряха в главата“. Грег успява да измъкне Боби от останките на самолета със своите панталони. Тези интервюта бяха заснети в интимно близък план, виждаха се

треперещите устни
и сълзите в очите


„Това промени живота ми. Питах се защо съм оцелял, а моите близки приятели не. Просто имах късмет, че съм седнал на правилното място. Метеорологичните условия бяха ужасни, три пъти не успяхме да потеглим, беше истински кошмар. Когато стигнахме в болницата, не осъзнавах какво става. Лекарите ми биха инжекция и тотално се сринах, събудих се на следващата сутрин. Имаше някакво момче от Германия. Четяха му списъка с играчи, той казваше „да“, ако са живи, и „не“, ако са мъртви. Бях влюбен в Манчестър Юнайтед, чудех се как ще се възстановим, какво ще се случи. Знаех само, че трябва да опитаме“, спомня си сър Боби.
По времето, когато архивните клипове преминават от черно-бели в цветни, Чарлтън става решаваща фигура във възстановяването на клуба. Превръщайки отчаянието в триумф, той поведе реконструирания отбор към 2 титли от първенството и Европейската купа. Боби беше талисманът - връзка между двете известни епохи на червените дяволи – екипа на „Бебетата на Бъзби“ и този на Бест-Лоу-Чарлтън. „Той определи принципите и ценностите на Юнайтед. Вкопчен е в тъканта на клуба. Той е

нашият герой,
нашата светлина

изтъква Гари Невил.
Второто ключово събитие, разбира се, беше световното първенство през 1966 г. Тогава Чарлтън беше сърцето и душата на отбора, който спечели трофея на домашна почва. Повече от половин век по-късно отново е удоволствие да го чуеш как разказва за трите си гола и целия турнир: „Беше истински рай, магическо“.
Сър Боби Чарлтън остава основна фигура на „Олд Трафорд“ като клубен директор, посланик и близък доверен човек на поредица мениджъри. Той все още работи, наближавайки 80-годишния си юбилей, и се е отдал на благотворителни мисии и клаузи. Известни личности като сър Алекс Фъргюсън, сър Джеф Хърст, Гордън Банкс и Денис Лоу чакат да отдадат дължимото на мъжа, когото просто наричат „сър Боби“. Той е известен по цял свят, хората, които не говорят английски, просто викат и крещят: „Боби Чарлтън! Боби Чарлтън!“.
Такъв е неговият възвишен статут, а миналата седмица Футболната асоциация на Англия кръсти тренировъчния терен на националния отбор на него. Чарлтън проведе вдъхновяващ разговор със сегашния състав на Трите лъва, а те му дадоха фланелка с номер 80 на гърба.
Въпреки славата и спечелените отличия Боби си остава просто един

семеен човек

от минното село Ашингтън. Доскоро беше рекордьор по голове на Англия и Юнайтед, но никой не би го предположил от начина, по който говори за своята кариера. Чарлтън се срещна с триумфа и трагедията, но се отнесе и към двете по еднакъв начин. Харизматичният френски любимец на „Олд Трафорд“ Ерик Кантона получи първата и последната дума в документалния филм: „Той е легенда за всички нас. Навсякъде по света го уважават. Никой няма да го забрави, защото това е съдбата на великите мъже“. Честит рожден ден, сър Боби!