Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Пътят към провала винаги започва с добри намерения

Пътят към провала винаги започва с добри намерения

20-04-2017 Желю СТАНКОВ

Спор няма, че треньорите в Левски винаги са се водили от добри намерения, когато стане време за селекция – всеки иска новите футболисти да притежават класа, отговаряща за нивото и претенциите на сините, и в същото време да се вписват в параметрите на клуба. И в един момент се стига до провал. Разликата обаче е в това, че всеки треньор си има своите разбирания за това кой играч притежава класа за Левски. А пък и всеки скаут и директор си имат различни схващания за това какви са финансовите параметри на клуба. И на база тези съвкупности се говори за цели. Които в последните години се свеждат до това отборът да се бори за титлата, доколкото му позволяват възможностите, и да се представи достойно в европейските турнири.
Да се върнем малко назад. Каруцата на сините май се обърна в онзи момент, в който гласеният за нов треньор Димитър Димитров остави един списък за селекция на тогавашния директор Георги Иванов, който обаче си имаше свой списък, и така нито Херо се появи на „Герена“, нито Гонзо докара играчи, които отговарят на класата на Левски. За финансови параметри не говорим, защото Димитров заяви, че неговите 6-7 играчи ще излязат с комисиони, транспорт, хотел, таксита, един кат дрехи и т.н. не повече от 150-200 хиляди евро общо. И даде гаранция (!), че с тях Левски до последния кръг ще е в битката за титлата. А Гонзовите попълнения спечелиха първо място, но във втората плейофна група. Такива са фактите.
Сега Николай Митов също дава да се разбере, че има свои си разбирания по въпроса, което е съвсем нормално. Най-вероятно, ако той трябваше да селектира Антон Огнянов, нямаше да разреши играчът да припари до офисите на клуба, както и щеше да вдигне страшен панаир, ако Левски бе пристъпил към покупка на Франсис Нар за 200 хиляди евро.
Интересното обаче е, защо клубът изобщо харчи командировъчни за скаутски мисии в Бразилия. Дето се вика, всеки може да отиде да позяпа и с нефутболно око да си запише имената на десетина играчи от ниските дивизии. Пък после да се окаже, че ценовият диапазон изобщо не е по възможностите на клуба. Общо взето, тази песен ще се върти цяла пролет, после през лятото, та чак до есента. Гонзо месеци наред повтаряше, че му се иска да управлява „Ферари“, но не може да си го купи с 5 лева.
Да де, ама ако с тези заигравки и изтъркани фрази ще си играете на треньори и селекционери, по-добре наистина задраскайте и следващата година и си наложете още 4-5 човека от школата. Младите поне ще са в параметрите на клуба.