Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Равносметката е проста, пропадането е навсякъде

Равносметката е проста, пропадането е навсякъде

18-09-2016 Хари ЛАТ??ФЯН

С европейските квалификации при жените ще бъде сложена точка на участието на националните ни отбори във всякакви възрасти в европейски и международни турнири. Националките на ??ван Сеферинов имат една задача пред себе си – да спечелят директна промоция за първенството на Стария континент в Азербайджан и Грузия догодина. Предвид съперниците им в лицето на Румъния, Черна гора и Швейцария, то очакванията са поне този път да няма поредната драма, оправдания и вече до болка познати кли??ета. Всичко друго освен първо място в тази група ще е нов провал за българския волейбол.
Защо нов? След като дълги години всъщност в цялостната история на колективните ни спортове именно волейболът бе водещ и даван за пример, вече ставаме свидетели на една неприятна и, изглежда, трайна тенденция. А именно – отстъпление във всеки един фронт, гарнирано със скандали, разцепления, тайни завери, комплоти... Мнозина сочеха с пръст Радостин Стойчев, когато през 2012-а каза открито, че настоящото ръководство на федерацията води спорта в гре??на посока. Неговите думи тогава и бойкотът му с Матей Казийски бяха определени като бягство от отговорност и прикриване на незадоволителните резултати на националния отбор.
Какво всъщност има??е предвид най-успе??ният ни клубен специалист в историята? Той заклейми модела на управление и неправилното за вижданията и разбиранията му разпределение на огромния поток от средства, които всяка година се влагат от държавата във федерацията. Стойчев просто каза открито онова, което мнозина са споделяли под сурдинка или пък са казвали на места, където никой няма да ги чуе.
В случая обаче какво значение има, когато националите стават 4-ти на олимпиадата, 4-ти в Световната лига и 4-ти в Европа. „?? пак четвърти”. Колко хубаво звучи това сега на фона на резултатите от 2012 и 2013 година. По всичко личи, че скоро ще си мечтаем отново да можем да се определим като „вечните четвърти”. Защото е видно, че както при мъжете, така и при жените вече сме много далеч от истината.
Какво се промени от 2013-а досега? Н??ЩО. ?? точно там е проблемът. Сменяха се треньори, променяха се отбори, но там, където къщата гние, колкото и пъти да сложи?? нова мазилка, тя ще се лющи. ?? ще лъсва все по-грозна картинка. ??нженерите ги разбират тези работи... Защо ще става по-зле? По простата причина, че онова поколение, което постигна последните добри резултати, вече остаря. Едни се отказаха, други ги отказаха, а трети нямат и желание. Пламен Константинов си носи отговорността за селекцията, с която работи. За подмладяването и за всичко онова, изписано толкова много през последните две години.
??стината обаче е, че дори да не бе??е той треньор или сега да го сменят и да се върнат три-четири имена, това отново ще е замаскиране. Просто защото поколението, което трябва да е лицето на мъжкия волейбол, отстъпва по класа и умения на преди??ното. А следващите ги отдолу май са още по-зле. „Още поне 15 години ще берем плодовете на изминалите 15 години”. ??зключително точно заключение на ??вайло Константинов.
Каква е равносметката за 2016-а? При мъжете провалът е повече от очевиден. Не случайно тимът се срина до 16-ото място в световната ранглиста, където не е бил през новия век. Една победа над Австралия в Световната лига и над Финландия в олимпийската квалификация още през януари говорят красноречиво за свър??еното от Пламен Константинов. За Мирослав Живков пък каквото и да се каже, ще е малко. Една цел – спечелване на европейската лига в присъствието на колосите Дания, Албания, Македония, Естония и Австрия. При това във Варна. Вместо това – нито медал, нито поне някакво обиграване на млади таланти. Просто отбиване на номера и привикване по спе??ност на Светослав Гоцев за финалите, което също не спаси кожата. Световната квалификация при 23-годи??ните в Хърватска пък премина още по-ужасяващо с поражения от Словения и Турция... Треньорската кариера на Владимир Николов също не тръгна така, както се е надявал той и назначилите го на поста. Провал пред дома??на публика с 20-годи??ните. Вместо медал от Пловдив – осмо място. ?? от тези момчета се очаква да са гръбнакът на мъжкия състав...
Малък лъч се видя при жените. Всъщност поколението при дамите от 5 години е сочено за по-класно чисто като индивидуалности от това при мъжете. Но вместо да се работи последователно, там всичко опира до лични интереси, интриги, мениджърски влияния и какво ли още не. Смениха се половин дузина треньори, връщаха се стари, а момичетата чисто и просто бяха употребени. ?? така се получава ситуация, при която няма печелив??. Може да има?? резултат, но не си удобен – аут. Може да се разбира?? с отбора, но пък няма?? резултат – аут. Ако ли пък си в добри отно??ения с ръководството, то не си читав като специалист – аут. Сега е ??ван Сеферинов, да видим докога. Предвид и възрастта му (64 г), а и чепатия му характер – няма да е за дълго.
Съдейки от резултатите, то Николай ??ванов е човекът, показал най-сериозен потенциал и разбирателство с отбора, който води. Бив??ият разпределител остана на 1 точка от класиране на световното при 20-годи??ните жени. Колкото близо обаче, толкова и далеч. Спасен мачбол от ??талия и вместо 3:0 за нас - 2:3, а оттам и познатият ни „мал??анс”. За водения от Димо Тонев състав също е изли??но да се говори. Там, когато момичетата бият, са добри, когато падат – слаби. Вече се объркахме, но резултатите говорят сами за себе си.


БЪЛГАР??Я ПРЕЗ 2016 ГОД??НА
МЪЖК?? А ОТБОР
Треньор Пламен Константинов
Олимпийска квалификация в Германия
Финландия 3:1
Русия 0:3
Франция 0:3
Общо: 3 мача, 1 победа и 2 загуби, 3:7 геймова разлика. 6-о място
Световна лига
Пол??а 1:3
Сърбия 0:3
Русия 1:3
??ран 1:3
Сърбия 1:3
Бразилия 0:3
САЩ 1:3
Русия 0:3
Австралия 3:2
Общо: 9 мача, 1 победа и 8 загуби, 8:26 геймова разлика. 11-о място
Общо в двата турнира: 12 мача, 2 победи и 10 загуби, 11:33 геймова разлика

МЪЖК?? Б ОТБОР
Треньор Мирослав Живков
Европейска лига във Варна
Дания 3:2
Албания 3:0
Македония 1:3
Дания 3:1
Албания 3:0
Македония 1:3
Естония 2:3
Австрия 0:3
Общо: 8 мача, 4 победи и 4 загуби, 16:15 геймова разлика. 4-о място

ЖЕНСК?? ОТБОР
Треньор ??ван Сеферинов
Гран при, Втора дивизия
Доминикана 3:2
Кения 3:0
Аржентина 3:1
Доминикана 0:3
Чехия 3:1
Канада 3:2
Пол??а 1:3
Пуерто Рико 1:3
Общо: 8 мача, 5 победи и 3 загуби, 17:15 геймова разлика. 4-то място
Заб.: Не са включени вървящите в момента европейски квалификации.

БЪЛГАР??Я ДО 23 Г. МЪЖЕ
Треньор Мирослав Живков
Световна квалификация в Хърватска
Словения 0:3
Пол??а 0:3
Турция 0:3
Хърватска 3:1
??талия 0:3
Общо: 5 мача, 1 победа и 4 загуби, 3:13 геймова разлика. 5-о място. Не се класираме

БЪЛГАР??Я ДО 23 Г. ЖЕН??
Треньор Николай ??ванов
Световна квалификация в Сърбия
Сърбия 3:2
??талия 2:3
Хърватска 3:0
Пол??а 3:0
Турция 0:3
Общо: 5 мача, 3 победи и 2 загуби, 11:8 геймова разлика. 3-то място. Не се класираме

БЪЛГАР??Я ДО 20 Г. МЪЖЕ
Треньор Владимир Николов
Европейско първенство в Пловдив
Украйна 2:3
Словения 3:0
Франция 3:2
Германия 3:0
Пол??а 0:3
Турция 2:3
Сърбия 1:3
Общо: 7 мача, 3 победи и 4 загуби, 12:14 геймова разлика. 8-о място

БЪЛГАР??Я ДО 19 Г. ЖЕН??
Треньор Димо Тонев
Европейско първенство в Словакия
Франция 3:2
Хърватска 3:1
Белгия 1:3
Турция 2:3
Словакия 2:3
??талия 0:3
Германия 0:3
Общо: 7 мача, 2 победи и 5 загуби, 11:18 геймова разлика. 8-о място
Общо: 52 мача за всички отбори, 20 победи и 32 загуби.