Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Радостин Василев: БФС е  най-непрозрачната организация

Радостин Василев: БФС е най-непрозрачната организация

12-01-2018 Тема спорт

Топюристът иронизира Емил Костадинов

Юристът Радостин Василев коментира вчера несъвър??енствата в нормативната база на БФС, както и предпоставките за неравностойна и некоректна надпревара при избора за президент на централата.
„БФС е може би най-непрозрачната и задкулисна организация, администрираща спорт в България. Това е базирано на 10 години мои лични наблюдения. Аз и моят екип от няколко адвокати получихме задача от г-н Пенев да изготвим административно-правна рамка на това какво трябва да се промени в БФС. А отговорът е - почти всичко. Футболният съюз функционира тайно. Комисиите и ре??енията се събират и се взимат тайно. Нормативните документи на БФС са непълни, противоречиви и двусмислени. ?? работата на БФС бе??е точно да се задълбочи тази сложност и неразбираемост. Ако изберат Пенев, ще има нов Устав на БФС, нов Дисциплинарен правилник, изобщо уредбата на всички комисии ще се подмени”, каза Василев.
„??нтересен е казусът с приемането на членове в БФС - това става само на конгрес, а такъв се събира веднъж на 4 години. Затова съществува вратичката, наречена „временен член”, каквито се приемат на всеки ??зпълком. Уловката е, че тези временни членове не могат да гласуват за президент на БФС. Така те 4 години може да стоят във вакуум. Ако са лоялни - всичко е чудесно и ги канят на конгреса. А „бунтарите” - на тях им се обаждат да не идват, защото не могат да гласуват. На ??зпълкома точка 2 е „Прием на нови членове”, а едва точка 5 е „??збор на президент”. Значи те приемат „удобните” клубове, а после си гласуват по съответния ред. Да не говорим, че реалният списък с клубовете, които могат да избират президент на БФС, вероятно е най-строго пазената тайна в държавата”, отбеляза Василев.
„Не знам как може да се сблъскват идеи, като аз в момента във футболния съюз не виждам еквивалент на експертизата, събрана на тази маса. С кого да говоря в БФС? С Емо Костадинов? Футболът не е само ЦСКА и Левски. В цялата страна се затри футболът. Трябва да обърнем внимание и на по-малките клубове”, добави Василев.

Финансистът Дацов: Бюджетът
на съюза е 12 милиона лева, но…

Финансистът Любомир Дацов анонсира, че ще има пълна прозрачност и отчетност на финансовите потоци от и към БФС. Освен заместник финансов министър по времето на две правителства Дацов е бил дълго служител в Министерството на финансите и е участвал в изграждането на системата на еврофондовете.
„Като страничен наблюдател виждам БФС като капсулирана система, в която правилата са много гъвкави. От гледна точка на теорията на управлението подобна система рано или късно закъсва и спира да съществува”, каза Дацов.
„Отворих сайта на БФС, но е изключително трудно да намери?? някаква базова информация за функционирането. Там не се публикува доклад за дейността през изминалата година. Това го има навсякъде по света, но не и в сайта на БФС. Държа много на прозрачността и отчетността, за да има доверие между клубовете и съюза. В сайта ще има много информация, ще се качват отчетите и начинът на финансиране”, каза Дацов.
„Бюджетът на БФС е около 12 милиона, но това е изключително малка сума за цялата тази система, която се развива. Но това е само публичният бюджет. Зад него стоят различни парични потоци, които обаче на хартия ги няма”, подчерта Дацов.

??здигат официално Пенев
през следващата седмица

Документите за кандидатурата на Любослав Пенев ще бъдат внесени официално в БФС в началото на следващата седмица. Юристът в екипа на Любо - Радостин Василев, обясни, че на практика всичко е готово, но може да има повече от един клуб, който да издигне кандидатурата на Пенев. Затова се изчаква малко. При първия опит Любо да бъде издигнат за президент на БФС зад него застана аматьорският Черногорец Ноевци.
В същото време силният човек в Славия Венци Стефанов обяви, че неговият клуб е готов да издигне кандидатурата на Борислав Михайлов. „Не знам за другите, но Славия ще издигне кандидатурата на Михайлов”, заяви Стефанов, който е член на ??зпълкома.