Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

31-03-2020 Радостин Стойчев пред

Радостин Стойчев пред "ТЕМА СПОРТ": Спортът е важен, за да вдигне морала на хората

31-03-2020 Хари ЛАТИФЯН

Никой няма опит с такава криза, за съжаление сега всеки ден приятели ми се обаждат, че са загубили свои близки

Най-успешният клубен треньор в историята на България Радостин Стойчев говори ексклузивно пред „Тема Спорт“. 50-годишният волейболен специалист през този сезон е начело на Верона. Градът се намира в северната част на Италия, която се превърна в епицентър на пандемията с коронавирус в страната. Стойчев сподели от първо лице за случващото се около него, как се справят с трудната ситуация заедно с Матей Казийски и Аспарух Аспарухов, които също са част от клуба. Той говори и по други щекотливи теми.

Г-н Стойчев, първо как сте, как се чувствате, предвид че сте далеч от комфортната зона, непосредствено в епицентъра на пандемията в Италия?
- В Италия вече никъде няма комфортна зона. Ситуацията е константна от доста време, всички сме затворени вкъщи и никой не излиза. Един път на 3-4 дни излиза един член на семейството, за да напазарува и през останалото време сме си у дома.
Като спортни хора, как се справяте в такава обстановка?
- Ние провеждаме с отбора пет дни в седмицата тежки тренировки онлайн, с физическия ни треньор, който ги води. Поръчахме ластици за всички, имаме импровизирани тежести и правим много упражнения с тежестта на тялото, като тренировките са доста натоварващи, за около час и половина.
В България всеки ден съобщават за ситуацията в Италия и тук звучи доста страшно. Можете ли да кажете от първо лице каква е обстановката около вас?
- За съжаление вече няма ден, в който да не ми се обади приятел и да ми каже, че е загубил свой познат или близък. Ситуацията е много тежка. Имам приятели от Бреша и Милано, които са в епицентъра, губят роднини, особено по-възрастни хора. Според мен

народът на Италия реагира много добре

защото всички са много сплотени, изпълняват стриктно указанията на правителството. Вижда се даже ентусиазъм, хората се организират в различни групи, за да си поддържат духа. Има практическа помощ от правителството, финансова, имам предвид всички вземания по кредити, данъци и такси. Хората търсят начини да се спасят от тази непозната досега ситуация. И ние сме част от тази група хора, просто трябва да намерим начин да се опитаме да правим правилните неща.
Коментираше се тук, че е имало забавяне при вас с няколко дни и това е довело до този бум на епидемията. В Италия говори ли се за подобно нещо?
- Малко са атаките по отношение на правителството или на взетите мерки. В началото никой нямаше опит и сега другите могат да черпят опит именно от Италия. Докато в началото имаше разнопосочни мнения, не се знаеше какви са мащабите и скоростта на разпространение, както и какви са мерките, които трябва да се вземат. Липсва опит в тази криза. Даже в началото настройката на всички ни бе, че

дори се прекалява с мерките

защото ни се струваше, че те са преувеличени – да не можем да тренираме, да работим… Сега целият бизнес е спрян, така че нещата са много тежки, но хората го приемат като необходимост. Сигналите, които се излъчват по телевизията, сега са позитивни и това е достойно за уважение.
Виждаме, че италианците приемат кризата с песни и дистанционен начин на събиране, през терасите…
- Да, животът тече по съвсем друг начин. Всичко е различно и взаимоотношенията са такива. За никого не е лесно, но само правилните неща и постъпки могат да ни спасят в този момент.
Вие как сте, как е семейството ви?
- За щастие сме добре. Заедно сме с Матей и Аспарух у дома, имаме възможност да тренираме, времето е хубаво и можем да използваме градината. От тази гледна точка сме добре и за щастие засега сме здрави.
Предполагам, че на никого не му е до волейбол в Италия в момента, но какво се случва с първенството?
- На последното заседание на Лигата бе взето решение да се изчака следващият декрет на правителството, за да се види накъде отива заразата и тогава да направим ново събрание. Има много варианти, единият е да се прекрати, но той е най-нежелателен. Другият е да се доиграе, може през юли или август, защото лятото ще бъде свободно, след като отложиха Лигата на нациите и олимпиадата. Това дава възможност за продължение на първенството. Но въпросът е отворен, важно е да се види динамиката на пандемията. Ако имаме късмета да започне да спада, тогава ще мислим за спорт.
За клубовете в Италия, за разлика от българското първенство, е много важно да се довърши шампионатът, тъй като в бюджетите са заложени сериозни суми от приходи от билети, така ли е?
- По принцип е така, но в дадената ситуацията това едва ли ще е от значение, защото дори да подновим първенството

това едва ли
ще стане с публика

Така че това перо ще отпадне. Но се предполага, че хората, които ще са си у дома, ще имат възможността да гледат волейбол. Така ние ще си рекламираме спонсорите и ще държим спорта на добро ниво, защото това е важно за бъдещето ни. А и да вдигнем морала на хората. Имайки такава дупка през лятото, всяко спортно събитие на ниво ще е добре дошло за зрителите у дома.
Във вторник в България ще се дискутира под каква форма трябва да приключи първенството. Вие на какво мнение сте?
- Не бих искал да вземам отношение от дистанция, без да познавам вътрешните проблеми. Наскоро говорих със Сашо Попов, той ми разказа за възможностите. При всички случаи е по-хубаво да има спорт, отколкото да няма. Друг е въпросът под каква форма. Всичко, което позволява ситуацията, трябва да се направи, за да има спорт и да има хора като вас, които пишат и говорят за спорт.
Как ще коментирате ситуацията във федерацията? През 2012-а започнахте сериозна борба със статуквото и ето че осем години по-късно настъпи промяна.
- Аз се радвам за което. В скоро време ще разберем дали тази промяна е реална и в каква посока поема новото ръководство. Ако афишираните преди това амбиции започнат да имат покритие,

това ще е
много радващо

за нашия спорт. Ако промените са само козметични – не.
Ако видим, че има реална промяна, а не просто подмяна, то готови ли сте вие и Матей да се насочите отново към българския национален отбор?
- Аз нямам предложения, които да обсъдя. Нашата позиция вече от 9 години е една и съща. Ние дойдохме, за да направим всичко възможно за развитието на българския волейбол и сме готови винаги да го направим. В момента това се случва под някаква форма с нашата академия, но всичко друго, което е възможно и реално, ще го сторим, за да помогнем. Ние сме тръгнали от България и познаваме много хора, които продължават да се борят за спорта ни там. Ако федерацията подаде ръка на тези хора, спортът ще върви. Трябва да се променят приоритетите и тогава всичко ще е наред. Волейболът има бъдеще в България и е спорт, за който според мен могат лесно да се намерят финансови средства, особено на национално ниво. Ако за клубовете е по-трудно, което е разбираемо, за националните отбори е доста лесно. Липсата на конкуренция на другите колективни спортове, говорейки за високо ниво, помага в тази посока. Ако държим волейболът ни на високо ниво, то не е сложно да се организира процесът. Дано това да е курсът, който ще поеме новата федерация.
Какво бихте казали на хората, които са си у дома и се чудят какво да правят в тази обстановка?
- Видях един много правилен отговор на такъв въпрос и той бе на Юрген Клоп. Той казва, че „Ако в такава драматична ситуация е важно мнението на човек като мен само защото съм известен, то нещата не са добре“. Мога само да кажа да се слуша мнението на специалистите и да се уважават взетите мерки, защото това е демонстрация на уважение и респект към другите хора. Аз го правя и всички мои близки също така. Уважавайте другите, това е.