Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Рафа Бенитес:   Ливърпул престана да  бъде футболен клуб

Рафа Бенитес: Ливърпул престана да бъде футболен клуб

12-09-2012 Тема спорт

С Йоветич ставахме ??ампиони на Англия, но ??ефовете ми попречиха

Рафаел Бенитес е един от най-успе??ните мениджъри на Ливърпул, като изведе тима до легендарен триумф в Шампионската лига през 2005-а. Любопитни истории от престоя си на "Анфилд" той представя в новата си книга "Мечти за Шампионската лига", части от която "Тема Спорт" ви представя.

ЗА СОБСТВЕН??Ц??ТЕ ТОМ Х??КС ?? ДЖОРДЖ ДЖ??ЛЕТ
В продължение на пет години бях мениджър на Ливърпул. В началото на ??естата обаче се бях превърнал в нещо съвсем различно. От мен се очаква??е да бъда банков мениджър, а не футболен такъв. Ре??енията, които се взимаха в клуба, се базираха на това, че не феновете, а банките трябва??е да остават доволни. Ситуацията със собствениците Хикс и Джилет бе станала изключително сложна. Да се направи добър трансфер през лятото? Абсурд!
Знаехме, че ще трябва да вземем някой, който да замества Фернандо Торес, когато той не може??е да играе. ??махме Давид Нгог, но по онова време той все още се развива??е. ??махме пари, които щяха да осигурят поне две класни нови попълнения. Бях набелязал Стефан Йоветич от Фиорентина, който е много мощен и интелигентен играч и със сигурност ще??е да ни свър??и работа.
??сках да привлечем и нов централен защитник, тъй като бе твърде рисковано да останем само с Даниел Агер, Мартин Шкъртел и Джейми Карагър. Колебаех се между две имена - Силвен Дистен, който тогава играе??е за Портсмът, и Матю Ъпсън, който се подвизава??е в Уест Хам.
Ако бяхме купили един от тях двамата и Йоветич, щяхме да имаме състав, който да надгради постигнатото през изминалия сезон, когато бяхме толкова близо до спечелване на титлата и доста поизпотихме Манчестър Ю.
Но Ливърпул бе престанал да бъде футболен клуб и се бе превърнал в бизнес начинание. Парите, с които мислех, че разполагаме, бяха изчезнали. ?? заради този провал на трансферния пазар ние щяхме да бъдем наказани многократно през сезона.

РАЗОЧАРОВАН??ЕТО НА ??ГРАЧ??ТЕ
Феновете на Ливърпул обикновено имат високи очаквания. ?? тогава не бе??е по-различно. Но с всеки малък проблем, с всяка контузия, с всяка изпусната точка за нас става??е все по-трудно да оправдаем тези очаквания.
Това за съжаление се случи по най-неподходящото време, а това нарани играчите най-много. Бяхме им казали, че ще закупим нови футболисти, които ще ни помогнат да постигнем поставените цели. Това наистина ги бе амбицирало, те искаха да печелят непрекъснато. Но това разочарование им се отрази, бяха съсипани поради причината, че клубът се управлява както се управлява всяко бизнес начинание, а не както трябва да се управлява футболен клуб. Защото в един момент ??кафчетата с документите бяха станали по-важни от ??кафчето с трофеите!
През април Хикс и Джилет бяха принудени да обявят Ливърпул за продан. Освен това им се наложи да назначат Мартин Броутън за президент на клуба, след като в един от многото договори с различни банки това бе поставено като условие. ??нтересното тук е, че Броутън е фен на Челси, а освен това бе и президент на "Брити?? Еъруейс".

НАПУСКАНЕТО НА Л??ВЪРПУЛ
Малко преди да завър??и сезонът, бях информиран, че ще имам среща с г-н Броутън. На 3 пъти тя се проваля??е, но когато най-сетне се състоя, на мен ми стана ясно, че аз и Броутън нямаме еднаква визия за бъдещето на Ливърпул. А това означава??е само едно - че дните ми на "Анфийлд" са преброени.
Така и стана. Няколко седмици по-късно, докато бях на почивка в ??талия, получих обаждане от адвоката си. Ливърпул ми предлагаха прекратяване на договора и определено обезщетение. Въпросът бе аз да ре??а дали да го приема.
Приех го, но не си мислете, че исках да напусна. Просто ми бе ясно, че вече съм нежелан в Ливърпул. Бях обиден, тъжен, разочарован. ??мах толкова много идеи, такова желание да разре??им проблемите, които бяха възникнали, но не ми бе даден ??анс.

ЗА КЪСМЕТЛ??ЙСК??ТЕ М?? ГАЩ??
Всеки път, когато имахме мач от европейските турнири, си обувах един и същ чифт бельо. Това бяха едни червени гащи, а на тях бе изрисуван Тасманийският дявол Таз. Сещате се, анимационният герой! Бе??е ми ги избрала дъщеря ми Клаудия, а знаете, че няма как да се откаже на 6-годи??но момиченце. ??стината е, че тя ми ги бе избрала още докато бях начело на Валенсия и точно тях носих, когато спечелихме титлата в ??спания и Купата на УЕФА. Бях ги обул и на финала на Шампионската Лига през 2005 г., а всички помним какво стана тогава.

ФУТБОЛ??СТ??ТЕ ОБОЖАВАТ ДА ГЛЕДАТ СЕБЕ С??
Често пусках DVD-та на момчетата, но никога не се ограничавах само до мачове на противниците ни. Дори напротив, футболистите много обичат да гледат собствените си изяви на терена. Когато се представят добре, това им дава повече мотивация, самочувствие и ясна представа за това, което се очаква от тях.

МАЙСТОР НА ДЕГ??З??РОВКАТА
Много обичах да казвам на играчите да започнат мача в една тактическа постройка, а няколко минути след неговото начало - да я променят. Това определено обърква противника. Така например имахме мач срещу Ювентус на четвъртфиналите в Шампионската Лига през 2005 г. Казах на момчетата да започнем с 4-2-3-1, тъй като това бе обичайната ни формация, и знаех, че Фабио Капело и екипът му ще очакват точно това. Бях предупредил отбора си обаче, че 10-15 минути след началото на срещата ще трябва плавно да преминем в 3-5-1-1. Това е трик, към който редица мениджъри прибягват, а и в повечето случаи дава резултат.

ЗА КРАУЧ ?? ШОФЬОРСК??ТЕ МУ УМЕН??Я
Преди финала на Шампионската лига през 2007 г. заведох отбора в един испански курорт, Ла Манга, където да се подготвим за мача, а и да успокоим нервите си преди това важно изпитание. Стояхме двамата с Дирк Кайт до една купчина ка??они, когато изведнъж се появи Питър Крауч, карайки бясно един карт. Движе??е се поне с 60-70 км/ч, но ло??ото бе, че спирачките на карта бяха отказали. А Питър се целе??е точно в Дирк, очевидно забавлявайки се и искайки да го изпла??и. Когато обаче видя, че няма да може да спре, Крауч ре??и да се забие право в ка??оните, докато Дирк успя да плонжира в последния момент и да избегне удар.

ЗА ОТВЛ??ЧАНЕТО НА ТОРЕС
Когато купувахме Торес от Атлетико, нещата малко приличаха на отвличане. Заключихме Фернандо и приятелката му в един апартамент в центъра на Ливърпул, а агентите му дойдоха с нас за преговори. Просто не можехме да допуснем той да бъде забелязан в града, нито и изтичането на каквато и да е информация. Така ние преговаряхме, а хората на Торес го държаха непрекъснато в течение по телефона. Е, не го бяхме завързали за радиатора с белезници, но пък му бяхме дали няколко диска с мачове на Ливърпул…

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар