Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Родният флаг още се  вее по гребните канали

Родният флаг още се вее по гребните канали

07-12-2013 Хари ЛАТ??ФЯН

Станилия Стаменова е голямата надежда на кануто, Божилов се утвърди в елита на скиф

В края на годината е време за равносметки. Време е да се направи оценка на това, което се е случило през изминалите месеци, какви са върховете и спадовете в българския спорт. “Тема Спорт” продължава традиционната си обзорна рубрика с гребните канали и представянето на родните национали както в гребането, така и в кану-каяка.

Хари ЛАТ??ФЯН

2013 година може да се определи като успе??на за родните представители на гребния канал. За изминалите 11 месеца националите ни спечелиха 7 медала от най-големите международни форуми, като определено в кану-каяка могат да бъдат малко по-доволни от постигнатото. ??майки предвид, че става въпрос за следолимпийска година, сега погледите трябва да са насочени към бъдещето на тези два спорта и амбициите им в Рио. А те със сигурност ще бъдат нещо повече от един-единствен участник в лицето на Мирослав Кирчев, както бе??е в Лондон. Съдейки от резултатите, то бъдещето изглежда добро и скоро може да се берат добри плодове в лицето на няколко доста класни национали.

Стаменова със заявка за медал в Рио

Станилия Стаменова е безспорно гордостта на федерацията по кану-каяк. 25-годи??ната чаровна състезателка се утвърди като световна сила на 200 метра кану. Бив??ата лекоатлетка, която избра именно гребния канал пред възможността да се поти в овчарския скок, очевидно не е сбъркала. През последните 2 години тя си прокарва път сред най-добрите в спринта, за да накара всички да се съобразяват с нейното име през 2013-а. Година, която й донесе два сребърни медала от европейското първенство в Монтемор и от световното в Дуисбург. Като и на двата ??ампионата има??е реален ??анс да се върне златна, но бе споходена от мал??анс. Добрата новина за Станилия е фактът, че в Рио тези 200 метра вече ще са олимпийска дисциплина. ??менно в нея са и големите надежди, че България отново може да има медалист от ??грите в кану-каяка. До Бразилия има все още доста време, но няма спор, че Стаменова вече даде заявка и ако продължи в този възходящ път, то отличието й е в кърпа вързано.

Скандали около Кирчев

23-годи??ният Мирослав Кирчев е другото голямо име на българския кану-каяк. През тази година той също направи показно на европейското първенство за младежи в Познан, но около него не бе толкова спокойно. След като спечели златото на 1000 метра каяк, той обяви, че по никакъв начин не е подпомогнат финансово от федерацията. Талантът отказа да тренира при Петър Мерков в националния тим и изрази съмнения, че има лично отно??ение срещу него от страна на легендата. Освен това той бе изгонен от клуба си в Русе – Локомотив, за да бъде приютен от Ваня Ге??ева в Левски. В крайна сметка напрежението около младока си каза думата и той не успя да разкрие пълния си потенциал на мондиала в Дуисбург. Въпреки по-слабото му представяне в Германия ситуацията около Кирчев в края на годината изглежда далеч по-спокойна. Петър Мерков призна, че няма проблем каякарът да се готви самостоятелно, което може да се окаже и ре??ителна стъпка за него при навлизането му в световния елит.

Георги Божилов влезе в историята

В гребането поводите за гордост не бяха толкова много, но има??е един исторически момент за този спорт. Той бе свързан с постижението на Георги Божилов в Световната купа на скиф. 24-годи??ният софиянец стана първият българин, който печели старт от престижната верига. Това стана в Сидни още в първия кръг, където 24-годи??ният софиянец изненада конкуренцията. В ??тън той стигна до бронзовото отличие, което му отвори ??анс да триумфира и в крайното подреждане за СК. За съжаление обаче нервите му не издържаха в последния старт за годината в Люцерн, където остана 5-и, а с това загуби титлата от безспорно най-силния гребец Ондрей Синек. Когато трябва??е да се бори за отличията на европейското и световното първенство обаче, Божилов не разкри същата тази мощ, която показа в Световната купа. Националът ни така и не влезе във финал А на ??ампионатите, заемайки 7-о място в Севиля и осмото в Чунджу. С постиженията си през годината обаче 24-годи??ният талант се утвърди в елита на скифа и със сигурност пови??и очакванията към него през 2014-а, а защо не и към Рио...

ПОСТ??ЖЕН??ЯТА В КАНУ-КАЯКА ПРЕЗ 2013 ГОД??НА
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
СП Дуисбург (Гер) 0 1 0 1 Станилия Стаменова (2-о място на 200 м кану), Беренике Фалдум (5-о място на 5000 м каяк), Мирослав Кирчев (8-о място на 1000 м каяк)
ЕП Монтемор (Пор) 0 1 0 1 Станилия Стаменова (2-о място на 200 м кану), Беренике Фалдум (6-о място на 1000 м каяк и 7-о място на 5000 м каяк)
СПМ и Ж до 23 Ниагара (Кан) 0 0 1 1 Кристиян Ду??ев (3-о място на 200 м каяк), Галин Георгиев и ??ван Чорлов (4-о място на 200 м каяк двойка)
ЕПМ и Ж до 23 г Познан (Пол) 1 0 0 1 Мирослав Кирчев (1-о място на 1000 м каяк и 4-о място на 500 м каяк), Галин Георгиев и ??ван Чорлов (8-о място на 200 м каяк двойка)
СК Сегед (Унг) 1 0 0 1 Станилия Стаменова (1-о място на 200 м кану), Беренике Фалдум (8-о място на 500 м каяк)

В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
О?? 4 5 8 17
СП 8 12 25 45
ЕП 3 6 10 19


ПОСТ??ЖЕН??ЯТА В ГРЕБАНЕТО ПРЕЗ 2013 ГОД??НА
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
СП Чунджу (Кор) 0 0 0 0 Георги Божилов (8-о място на скиф)
ЕП Севиля (??сп) 0 0 0 0 Георги Божилов (7-о място на скиф), Неделчо Василев (7-о място на скиф лека категория)
СПМ и Ж до 23 Линц (Ав) 0 0 0 0 Кристиян Василев и Ромео Ангелов (6-о място на двойка скул)
СПЮ и Д Тракай (Лит) 0 0 0 0 Десислава Георгиева (8-о място на скиф)
ЕПЮ и Д Минск (Блрс) 0 0 0 0 Десислава Георгиева (7-о място на скиф), Христо Атанасов и Цветомир Симеонов (8-о място на двойка скул)
СК Сидни (Авл) 1 0 0 1 Георги Божилов (1-о на скиф)
СК ??тън (Вбр) 0 0 1 1 Георги Божилов (1-о на скиф)
СК Люцерн (Швейц) 0 0 0 0 Георги Божилов (5-о на скиф)

В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
О?? 3 4 7 14
СП 9 12 14 35
ЕП 1 1 4 6

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар