Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Романтиката на Морето

Романтиката на Морето

03-06-2015 Стоян ГЕНОВ, PR агенция „Кота“

Клубът е остров сред мътната вода на българския футбол

„Не е измислица морето и щастието съществува!” е написал великият поет Христо Фотев. Финалът за купата на България бе за Черно море не само щастие и история, но и много, много поезия. Защото успехът на варненци е плод не само на разума и труда, които са на почит в клуба, но преди всичко на романтиката. Черно море се очертава като нейния малък остров насред мътната вода на българския футбол.
А какво означава романтиката в съвременния футбол? Да играе?? честно и да не влиза?? в уговорки, напук на корупцията, която се ??ири и по най-високите етажи на футболните власти. Да гради?? отбор от можещи играчи заради футбола, а не от модерни звезди заради маркетинга. Да се отнася?? с достойнство към съперниците, а не да ги провокира??, подценява?? и назидава??.
Всичко това са позабравени в съвременния футбол ценности, които навяват романтиката на едни отминали времена. ?? е хубаво, че в съботната бургаска вечер българският пример бе възнаграден за тези свои достойнства. Дали благодарение на съдбата, на уменията на Бакари и Куриор или на неуменията на защитата на Левски, Черно море днес е най-актуалният български клуб. ?? е много хубаво, че футболната ни общественост има повод да фокусира вниманието си върху техния пример.
Клубът е собственост на едни от най-богатите българи, за които не би представлявало проблем да осигурят най-големия бюджет в А група, да докарат новите Моци, Марселиньо и Безяк, да си подсигурят солидно лоби в БФС и съдиите, да наложат хегемония в родния ??ампионат. Но моряците никога не тръгнаха по този път, няма да го направят и сега. В Черно море не наливат самоцелно пари, не парадират с възможностите си, не мачкат съперниците си и не им дават акъл как да се развиват. Това е патент на някои други, които си вярват, че с тях започва и свър??ва светлата част на футболните дни в България.
От години на „Тича” залагат на постоянството, труда и себераздаването. Моряците печелеха симпатии с мъжката си борба, с твърдия си футбол. Под ръководството на Никола Спасов обаче отборът заигра и красиво, без това да се отрази на непримиримостта им. Срещу Левски атаката на зелено-белите игра раздвижено, създаде хубави комбинации и доста положения. В същото време, варненци не забравиха за битката и спечелиха мач, в който играха над 80 минути с човек по-малко. Само играчите на резервната им скамейка не се схванаха и не изпопадаха от умора.
Най-съществената част от романтиката на Черно море е, че отборът не влиза в договорки. Предпоставка за това не е само финансовата стабилност. Ако погледнем назад в годините, богатите ни отбори неизменно се забъркват в уговорени мачове. При Морето е въпрос на философия. Опитайте се да се досетите за някой съмнителен мач с тяхно участие, някой път да са полегнали на силните на деня… Колкото и време да си отделите за това упражнение, няма да успеете. Нещо повече, Черно море често е ре??аващ фактор в борбата за призовите места и не се интересуват чии интереси ще накърнят. Така бе??е през 2009 г., когато от Левски тръбяха, че моряците ще легнат на ЦСКА, а в крайна сметка армейците бяха победени с 1:0 и титлата попадна в синята витрина. През последните години Черно море редовно спъва Лудогорец, ЦСКА и Левски, независимо от техните сметки и амбиции за първото място.
Наред с най-големия успех в историята на Морето, дойде и другата добра новина за привържениците – плановете за изграждане на нов стадион. Всъщност, ако има??е нещо, за което Черно море да търпи критики – то това е „Тича”. Състоянието на тревното му покритие, ако изобщо може да се говори за такова, прече??е във Варна да се изиграят още много спектакли като този в Бургас. Новият стадион ще позволи на привържениците да не митарстват из страната за европейски мачове и докрай да изживеят насладата от успехите на отбора си. Това ще бъде и най-естественото продължение на последователната работа в клуба. Останалото е романтика и поезия, която моряците знаят как да пи??ат.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар