Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Рон Денис: Това е един от най-силните  екипи на Макларън в историята

Рон Денис: Това е един от най-силните екипи на Макларън в историята

03-07-2015 Дейвид ТРЕМЕЙН, Independent

Дългосрочната ни цел остава да станем световни ??ампиони, уверен съм, че ще я постигнем, казва босът

„Първото нещо, което чувствам в понеделника след състезание, в което не сме взели точки, е болка“. Това са думи на Рон Денис от близкото минало. Напоследък сътрудничеството между Макларън и Хонда не дава желаните резултати, една техническа драма следва друга. Болката започва много преди да настъпи понеделник. Златната 1988-а, в която тимът спечели 15 от 16 състезания, е далечен спомен.
Думите на Денис могат да ви се сторят някак арогантни, но все пак тук говорим за Макларън, а не за някой от по-скромните отбори. В кръвта на екипа е да е на върха. Точно каквато е философията на Ферари, Мерцедес, че дори и Ред Бул.
Реалностите в Макларън са брутални от 2013 г. насам. Всъщност последните победи са от 2012-а, първо на Люис Хамилтън в САЩ, после и на Дженсън Бътън в Бразилия. Хамилтън обаче премина в Мерцедес, изпълнителният директор Мартин Уитмар?? си тръгна неочаквано през 2014 г. Рон Денис се завърна, Макларън и Хонда се обединиха, но са далеч от стра??илището от края на 80-те и началото на 90-те. В момента тимът е девети от 10 възможни в класирането при конструкторите с 4 точки. Няма как да не е тежко. „Мнозина са изненадани, но е видно, че имаме прогрес. Всяка малка стъпка ни изкачва едно стъпало нагоре, а изчисленията ни вече съвпадат с представянето на пистата. Дългосрочната ни цел остава да станем световни ??ампиони. Трябва да сме безгре??ни, да сме най-добрите, ако искаме да я постигнем. ??стина е, че нито ние, нито Хонда очаквахме чак такива препятствия, но не бива да забравяме, че започнахме от нулата. Но аз имам доверие в партньорите ни, защото през годините те са създали толкова много двигатели. Уверен съм, че скоро ще ни дадат най-качествения мотор. Технологията обаче е сложна, затова е необходимо време“, коментира Денис.
„Ло??ото е, че конкуренцията ни изпреварва с година. Техните двигатели са по-добре развити, тъй като стартираха разработването им през 2014-а, когато имаха право на пет гре??ки. Сега са четири, което за мен не е честно. Просто едни са облагодетелствани, а други страдат“, продължава 68-годи??ният бос, визирайки наказанията на Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо от съответно 20 и 25 места в Австрия.
Денис е бесен и на предложението на Стратегическата група да бъдат премахнати аеродинамичните тунели. Нормално, имайки предвид, че Макларън смята да инвестира 50 млн. долара в построяването на нов такъв във фабриката си. „Шокиращо е. Няма как да не изразя недоволството си, защото ми се забранява да използваме възможностите на компанията, макар да искам да станем по-силни. Лично аз съм участвал в спечелването на 17 титли. Мисля, че съм наясно какво е необходимо да се свър??и, за да се завоюва такава. Но някои хора, които нямат грам опит, взимат ре??енията. Те предлагат неща, които са пробвани по 7 пъти и са се провалили, понеже не са запознати. ?? уви, нищо не може да се направи, освен да си изкаже?? мнението. На??ето ДНК е здраво и познаваме ценностите си. Това ме кара да съм оптимистично настроен. ?? да заявя смело – в момента Макларън разполага с един от най-добрите екипи в историята си. Колективизмът е забележителен. Да, всички ни боли от неуспехите, но няма да видите унили или жалващи се хора. Напротив, всеки е пределно мотивиран и нахъсан да превъзмогнем неудачите. Не е лесно, защото инвеститорите и спонсорите също трябва да ни повярват, но аз съм убеден, че ще се справим“, заключи Денис.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар