Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

10-09-2019 Свежият полъх в Пирин вече се усеща

Свежият полъх в Пирин вече се усеща

10-09-2019 Янаки ДИМИТРОВ

На 29 юли тази година Пирин Благоевград се наложи трудно с 2:0 в контрола над сборен отбор от играчи без договори. Орлетата бяха в началото на подготовката си, имаха повече играчи на проби, отколкото собствени. Дни по-рано в клуба бе задухал вятърът на промяната. Представляваната от Ива Уорън компания – инвестиционен посредник „Емирейтс Уелт“, вече бе станала спонсор и бе поискала да придобие мажоритарният пакет акции, който бе изцяло общинска собственост. Разкритите от нея намерения изглеждаха като утопия за напатилия се много през годините благоевградски привърженик, въпреки че на първо време бяха погасени сериозна част от задълженията на Пирин, който в миналото често, а ако не и перманентно, бе в жестока финансова криза. В тази обстановка събирането на състав не бе лека задача – дори местните играчи бягаха, защото са били лъгани с години наред. Не случайно орлетата едва запазиха професионалния си статут през миналата кампания.
Треньорът Иво Тренчев имаше доста трудности по сглобяването на отбор. Но ето че в момента Пирин е с три поредни победи в първенството и изглежда стабилно във втория ешелон. За последно благоевградчани постигнаха три последователни успеха преди

точно 2,5 години

когато бяха част от елита. На 18 февруари 2017-а те победиха с 1:0 Левски на стадион „Христо Ботев“. 8 дни по-късно удариха с 2:1 Монтана на „Огоста“, а след това у дома подчиниха и Локомотив Пловдив с 1:0.
„Много хубаво, не е на хубаво“, са казали хората. Така бе и с орлетата, които отпаднаха от турнира за Купата на България – бяха изхвърлени от аматьорския Загорец Нова Загора след изпълнение на дузпи. В този двубой се случи нещо

невиждано в
историята на
благоевградчани

Като титуляри излязоха цели петима чужденци! На терена бяха африканците с френски паспорти Била Антонио и Голар Антонио, бразилецът Габриел Перейра да Силва, гъркът Христос Контохристос и англичанинът Конър Хендерсън (притежава и ирландски паспорт). Такава картинка футболен Благоевград не познава! На „Христо Ботев“ са свикнали, за добро или лошо, да гледат само местни момчета. Сега обаче не е така и сякаш тимът е изгубил автентичността си. Затова и усилията на новото ръководство са насочени именно към инвестиции в базата и школата, за да бъде отново Пирин горд представител на Югозапада. „Не ни е цел да взимаме и налагаме чуждестранни футболисти. Искаме да се обърнем към собственото производство, както винаги е било тук, но за целта трябва да спрем изтичането на таланти от Благоевград, а и целия Югозапад, към академиите в София и Разград. Това е основната задача, с която трябва да се справим. Трябва да си задържаме качествените деца, за да си ги налагаме в първия отбор, а не да се скитат немили и недраги из родината, да са на чуждо място и да гледат как вместо тях се налага някой местен. Поради тази причина се правят и доста инвестиции в базата – закупуването на хотел, стадион, ресторант. Погледът ни е изцяло към изграждането на база и школа. Заприличваме на отбор, не се гони задължително промоция. Такава ще дойде след време. Засега гледаме да си построим къщичката, другото само ще си дойде“, заявиха от ръководството на клуба пред „Тема Спорт“.
В правилния път са уверени Ива Уорън и управителят Венко Попов. Но осъзнават, че ги чака страшно много работа.
Какво е на дневен ред? Официалното придобиване на хотел в град Рила (на 13 километра от Благоевград) за 600 хиляди лева, както и на стадиона в населеното място. Работи се и по придобиването на ресторант в центъра на Благоевград, който ще бъде изцяло за нуждите на първия отбор и ДЮШ, проучва се възможността за реновиране на още терени в близките населени места.
Засега всичко става крачка по-крачка. А шефовете знаят, че само с видими резултати ще привлекат на своя страна съмишленици.