Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Свободняците – живот и след Щерев Бързаков има още какво да учи

Свободняците – живот и след Щерев Бързаков има още какво да учи

24-03-2013 Хари ЛАТ??ФЯН

Европейското първенство в Тбилиси продължава за класиците и днес, но за свободния стил и жените то вече е в историята. Време е за равносметка и за анализи от страна на ръководните фактори в борбата у нас. Три медала при мъжете и три пети места при жените не изглеждат никак зле на фона на цялостната ситуация на българския спорт. Основният въпрос, който всички си задаваха, бе ще има ли живот и след Симеон Щерев!? Отговорът е красноречив – не само има, но и бъдещето изглежда доста положително.
Ако сравним представянето през тази година с 2012-а, то няма как да не направи впечатление, че преди 12 месеца бяха спечелени 4 медала, три от които сребърни, от свободняците. Сега отличията са с едно по-малко, като имаме само една вице??ампионска титла. Въпросът обаче не е в количеството, а в това как се стигна до тях. С един доста подмладен отбор, в който отсъстваха имена като Радослав Великов, Кирил Терзиев, Михаил Ганев и Анатолий Гуйдя! Четирима от най-изявените ни борци ги няма??е, но въпреки това медали отново има. Това означава само едно – борбата не се кланя пред имената. Валентин Райчев сглоби доста млад тим, който стигна до 4-ото място в отборното класиране. Само с една позиция по-назад от 2012-а, а очакванията изобщо не бяха такива... Нещо повече, само един на?? борец отпадна след първия кръг, което също може да радва и да носи позитиви впоследствие. Зад на??ите национали останаха страни като Армения и Азербайджан, където този спорт е религия, а конкуренцията във всяка една категория е повече от жестока. ??майки предвид, че 2013-а не е олимпийска година, то експериментът на Райчев с по-млади момчета може да се определи като успе??ен. Сега Великов, Терзиев и Ганев ще имат едно наум и със сигурност няма да са толкова спокойни за титулярните си места. Факт, от който този спорт само ще спечели.
Ситуацията при дамите е малко по-различна. Серафим Бързаков изведе отбора ни на 5-а позиция в класирането, но за разлика от Щерев през миналата година, когато бяхме 10-и, сега доскоро??ният борец разполага??е с пълен състав. През 2012-а в Белград бяхме само с 4 момичета, като спечелихме едно отличие, докато сега останахме капо. Показателна за представянето ни бе схватката за бронза на Елина Васева. Да поведе?? с 3:0 точки и да допусне?? няколко секунди по-късно да те ту??ират, говори не само за липса на опит от страна на състезателката, но и за липса на такъв в треньорския щаб. Три мача за трето място и трите загубени. Определено Бързаков ще трябва доста да поработи именно върху психиката на националките ни и върху тяхната тактическа дисциплина.

Топ 10, отборно класиране свободен стил
Отбор Точки
1. Русия 52
2. Грузия 43
3. Украйна 41
4. БЪЛГАР??Я 33
-. Турция 33
6. Армения 29
7. Азербайджан 27
8. Беларус 24
9. Молдова 21
10. Германия 19

Как се представихме в свободния стил
Георги Вангелов (55) – 9-о място
Владимир Дубов (60) – 2-о място
Николай Куртев (66) – 9-о място
Леонид Базан (74) – 3-о място
??ван Деливерски (84) – 20-о място
Любен ??лиев (96) – 3-о място
Димитър Кумчев (120) – 7-о място

В исторически план
Злато Сребро Бронз Общо
73 69 72 214

Топ 10, отборно класиране при жените
Отбор Точки
1. Украйна 52
2. Русия 48
3. Пол??а 43
4. Германия 31
5. БЪЛГАР??Я 24
6. Азербайджан 23
-. Турция 23
8. Беларус 21
9. Румъния 19
10. ??спания 15
-. Унгария 15

Как се представихме при жените
Елица Янкова (48) – 7-о място
Валя Трандева (51) – 12-о място
Виолета Атанасова (55) – 15-о място
Мими Христова (59) – 5-о място
Елина Васева (63) – 5-о място
Джанан Манолова (67) – 5-о място
Виктория Бобева (72) – 9-о място

В исторически план
Злато Сребро Бронз Общо
5 3 7 15

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар