Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Сега е моментът ЦСКА да съкруши хегемона

Сега е моментът ЦСКА да съкруши хегемона

08-05-2019 Стоян ГЕНОВ

Съдбата поднася на армейците на тепсия най-обезверения Лудогорец в историята

При сериозния брой грешни стъпки на ЦСКА от началото на пролетния дял (червените не спечелиха в 5 от 12 шампионатни мача), спадналия тонус след драматичното отпадане от турнира за купата и напрежението между бившия треньор и ръководството от миналата седмица, е истинско чудо, че интригата за титлата с участието на армейците е все още жива. В края на април, след като ЦСКА последователно направи нулево реми с Левски и загуби от Ботев в Коматево, това изобщо не изглеждаше възможно. Три седмици преди края на шампионата интригата обаче все още е налице не само на теория. Всичко вече е в ръцете на претендента за детронация. Колкото и трудна да изглежда задачата, формулата за разрешаването ? е ясна –

4 от 4 и два гола
повече в дербито
за върха

ще бъде равно на 32-а титла.
За да разрешат правилно ребуса обаче, червените трябва да оставят грешките на всички нива зад гърба си поне до събота вечер и да се концентрират върху историческия шанс. След това ще има достатъчно време за равносметка и анализи. Настроението, с което ще се правят те и ще се развиват отношенията между ръководство, играчи и фенове, ще се определи от резултатите в оставащите четири мача и особено в този срещу Лудогорец, с който може да се отвори нова страница във футболната история на България. Значение в момента има единствено фактът, че отново червените единствени от отборите с претенции стигнаха до момента, в който директно да застрашат шампионския абонамент на Лудогорец.
Лагерът на армейците можеше сериозно да бъде разклатен след напускането на Любослав Пенев, което стана в типичния за него рязък стил. Любо е винаги мнителен, склонен да развива до крайност различни самовнушения и да търси врага с партиен билет. Той редовно си тръгва обиден, къде с остри нападки, къде с недомлъвки. Така беше и при първия му престой на „Армията“, така беше и след като приключи ангажиментът му като национален селекционер. Оттегли се рязко и от Ботев, след като стана ясно, че ще има промяна във финансовите възможности на клуба, а цялата му кампания като кандидат за президент на БФС също мина под знаменателя на борбата с вятърни мелници и скандалите. Просто такъв е неговият натюрел. Но при всички положения крайните му действия и особено публичната позиция с обвинения за вътрешна опозиция не бяха особено отговорни към целите на отбора и към феновете. Същото може да се каже и за последвалата декларация, с която шефовете на клуба отговориха на Пенев. Изобщо, тези отношения не трябва да се изясняват публично.

Такива реакции
не отиват на
клуб като ЦСКА

и са напълно излишни не само в конкретния, но и в който и да било момент. Просто не се прави така. Ръководството и Любослав Пенев трябваше да изгладят недоверието зад кулисите и да излязат с обща цивилизована позиция.
Както често се случва, резултатите са най-добрият лек за подобни кризисни ситуации. И един Люпко Петрович на разположение, разбира се. В ЦСКА сякаш досега не се бяха възползвали пълноценно от присъствието на сръбския специалист. Нестор Ел Маестро по-скоро нямаше времето, а Любо Пенев не е от хората, които ще оставят някой друг да взема решения. Многократно от страниците на „Тема спорт“ сме казвали, че Люпко е богатство за всеки клуб не само с опита, с който може ежедневно да допринася, но и в кризисни ситуации, каквато се създаде при червените преди гостуването на Черно море. Доказа го с успешното поемане на диригентската палка в критичен момент. На „Тича“, където ЦСКА не бе отбелязал гол в трите си визити под ръководството на Пенев, червените се разправиха с коравите моряци по шампионски. Същите, които преди седмица повалиха лидера с 2:1. Върнатото настроение в играта на ключови футболисти и усмивките на скамейката на армейците във Варна са принос основно на Петрович. Къде можеше да е ЦСКА сега, ако Люпко бе поел щафетата веднага след Ел Маестро, е в сферата на предположенията, а и червените не трябва да обръщат поглед назад точно в този момент. Сега значение има само фактът, че ЦСКА успя да хване последния влак за възстановяване на интригата. При 4 победи до края всичко ще е забравено и простено, а от недоверието, което за кратко взе връх сред привържениците, няма да е останало и спомен.
Въпреки неубедителната игра и резултати през пролетния полусезон, въпреки липсата на достатъчно опции за състава червените скоро едва ли ще имат по-удобен момент за удар върху статуквото. Сега им се отваря златен шанс! Лудогорец е в очевидна криза, която май не е само игрова. Отношенията между футболистите и треньора проличаха при смяната на Марселиньо на „Тича”, когато Стойчо Стоев бе поставен в, меко казано, неудобно положение. Напрежението е в полето на Лудогорец, а колкото и да са врели и кипели в подобни ситуации, този път психиката и формата не са на тяхна страна. Лидерите като Моци, Вандерсон и Марселиньо определено изживяват

най-слабите си дни
със зелената фланелка

А и като цяло историята не помни толкова обезверен и неспособен да излезе от кризата състав на Лудогорец. Точно сега изглежда идеалният момент ЦСКА да нанесе съкрушителен удар.
Донякъде липсата на големи очаквания, да не говорим за еуфория, сред червената общност може се оправдае и с необходимостта от победа с два гола, каквато Лудогорец все още не е допускал срещу софийските грандове, както и с програмата до края на шампионата. За да не им се налага да разчитат на останалите, армейците трябва да свършат своята работа – с една гръмка победа в събота могат да заличат всички проблеми и грешки, които допуснаха през сезона. ЦСКА няма право на грешка, след като съдбата беше благосклонна и му поднесе на тепсия този златен шанс за поправителен на целия сезон.