Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Сезонът във Ф1 започва с Гран при на Монако

Сезонът във Ф1 започва с Гран при на Монако

14-03-2020 Тема спорт

Подготвят свиване на календара от 22 на 16 състезания

Сезонът във Формула 1 ще започне в края на май с Гран при на Монако. До това решение се очаква да се стигне в близките дни. Вчера, часове след като официално отпадна първият старт за годината – в Австралия, ръководството на спорта заедно с това на международната федерация ФИА излязоха със становище, че надпреварите в Бахрейн и Виетнам се отлагат. По план те трябваше да се проведат на 22 март и на 5 април. Заедно със старта в Китай (19 април) това означава отмяна на четири състезания. От там заявиха, че ще търсят нови дати за тях в календара, но по всичко личи, че тези надпревари изобщо няма да се състоят.
Така от първоначалния план за най-дълъг сезон в историята на Формула 1 от 22 състезания графикът, изглежда, ще се редуцира значително. На този етап от 4 Гран при, но е много вероятно техният брой да бъде увеличен на 6. Становището на ФИА и Ф1 е, че годината трябва да започне в края на месец май. Това означава да бъдат пропуснати завръщането на Нидерландия в календара (3 май), както и състезанието в Барселона (10 май) и всички да се насочат директно към Гран при на Монако. Класическата надпревара е предвидена за 24 май и към този момент изглежда най-възможно за реализация. Всичко това, разбира се, ще бъде преразгледано в следващите дни и ще се взема като решение на база ситуацията с пандемията на коронавируса. Ако се стигне до това становище, то календарът във Ф1 ще съдържа само 16 състезания.
„Ситуацията в глобален мащаб е доста подвижна и е трудно да се предвиди какво ще се случи. Затова дойде време да премерим своите действия и да вземем правилните решения. Бахрейн е изключително атрактивно състезание, като това важи и за Виетнам. Надявам се, че ще успеем да намерим най-добрия начин да ги поставим в календара”, коментира ситуацията шефът на Ф1 Чейз Кери. Босът на ФИА Жан Тод пък допълни: „Най-важни са хората и тяхното здраве. Продължаваме да следим ситуацията и да координираме действията си със Световната здравна организация. Когато излезем с ново решение, ще информираме всички заинтересовани, най-вече феновете ни”.