Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

08-07-2020 Силвано Пранди: Сега ще поставим основите на  отбора за следващата олимпиада

Силвано Пранди: Сега ще поставим основите на отбора за следващата олимпиада

08-07-2020 Тема спорт

Не е необходимо да се обичаме с играчите, за да са част от националния тим, отсече Професора

Селекционерът на националния ни отбор Силвано Пранди отдели няколко минути, за да говори пред медиите на откритата тренировка на представителния ни тим. Професора пристигна в България в понеделник и от вчера започна подготовка с лъвовете заедно със своя нов помощник Николай Желязков. Трикольорите ще тренират в "Арена Армеец" до средата на август, като ще опитат да уредят и поне две контроли, преди да бъдат разпуснати по клубовете си.

Г-н Пранди, странна подготовка за вас, предвид че няма мачове тази година. Какво очаквате от този лагер?
- Да, така е. Започваме нов цикъл, на практика олимпийски, в който ще е важно да създадем условия, за да подготвим максимално силен отбор. Затова и в тази група има нови момчета. Важното е всички, които са тук, да разберат системата и да бъдат интегрирани в отбора. През тези пет седмици трябва да поставим основите и механизмите на игра, които аз смятам, че ще са ефективни за отбора за следващата олимпиада. Да изградим една система и за световното първенство през 2022 година. Трябва да приспособим младежите и те да са готови да имат своята роля през тези две години. Да не забравяме, че нашата непосредствена цел е европейските квалификации през януари и сега е подходящ момент да поставим основите на този отбор и стила, който искам да имаме. Преди самите мачове няма да имаме време.
Как ще компенсирате отсъствието на Теодор Салпаров и Виктор Йосифов, които се оттеглиха?
- Никога не е лесно да замениш един велик играч, независимо дали става въпрос за национален или клубен отбор. Това са двама наистина много добри състезатели, но такъв е животът. Един играч започва и приключва своето време в националния отбор, това е неизбежно. Затова сме викнали и млади момчета. Не очаквам новите да играят по същия начин като Виктор и Теодор. Но се надявам, че ще намерим достойни техни заместници.
Георги Братоев е най-опитният играч в отбора, възможно ли е той да е капитан, предвид че отношенията ви не са били най-прекрасни през годините?
- В момента темата за капитан на националния отбор не е на дневен ред. Не сме обсъждали това, защото нямаме спешност, тъй като нямаме мачове. Отношенията ми с всички състезатели, не само с Георги Братоев, е важно да са нормални и професионални. Не е необходимо да се обичаме, защото нито аз ще се оженя за тях, нито те за мен. Отношенията ни с Георги, в момента той е тук и са повече от коректни. Не виждам проблем между нас. За да завърша темата - искам да подчертая, че националният отбор не е капсулована организация и щом един път си попаднал, не може да излезеш или обратното. Националният отбор е отворен за всички и не трябва да се пречупват нещата на база лични отношения. Важното е най-подготвените да са в тима. Сега имаме възможност да изпробваме нови имена, които не съм виждал.