Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Синята каска Феро

Синята каска Феро

14-10-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Футболът е само една мирна игра, но понякога нанесените опустошения са като след война. Появяват се от нищото някакви съмнителни субекти и последствията от тяхното присъствие са равносилни на бомбардировка. Големият футболен клуб Ботев Пловдив стана жертва именно на такова жестоко опустошение. След години на разцвет под ръководството на Николай Киров дойде едно черногорско менте и върна клуба в килийното училище.
Достатъчно е да се види мястото на Ботев в класирането и да се изгледа един техен мач. Този, който сега претендира и за пълно обезщетение, съсипа и заличи напълно игровия облик на тима. Ако въобще това, което Ботев играеше при него, може да се нарече игра. Наистина е трудно за толкова кратко време да постигнеш толкова "големи" успехи. Но добре е, че имат на разположение синя каска в лицето на Ферарио Спасов, който може бързо да оправи нещата.
С кои треньори Литекс спечели първите си две титли на България? С Херо и след това с Феро. Скромен, достоен, прагматичен, добронамерен - всичко това е Ферарио Спасов. Никога не е ползвал протекции, не е човек на някой си, няма зад гърба си телефонна помощ. Винаги е разчитал само на уменията си, но никога не се е надценявал. Постиженията му дават място сред най-успелите треньори у нас, но той въобще не се изживява като някаква знаменитост. Ферарио просто си обича работата. И обича да я работи с пълно отдаване.
Ботев имат късмет, че той е наличен и може бързо да оправи кашата, оставена от ментето, което ни заливаше с празни приказки. Обясняваше как нещата изведнъж ще потръгнат. Е, Феро няма да обяснява, а ще действа. И до Нова година тимът ще е далеч от зоната на изпадащите. Защото Ботев Пловдив притежава потенциал с лекота да е сред първите шест. В този отбор играят Тошко Неделев и Кристиан Димитров, които при черногорския клоун се превърнаха в някакви бледи сенки на предишно величие. Железният боец Балтанов има още години пред себе си да играе на ниво. Ботев има изпълнители, просто досега нямаше кой да ги мотивира да показват това, което могат.
За българското първенство Ферарио Спасов е идеален вариант не само за Ботев. За разлика от някои други треньори с огромни претенции Феро си харесва ролята на труженик. И затова толкова добре пасва на всякакви ситуации. Бил е треньор на шампиони, но и на изпадащи. Доказал е, че може да вземе максимума от наличния потенциал. Не на последно място - бързо влиза под кожата на футболистите с честния си и непринуден характер. Както се казва, като мехлем на рана идва на Ботев. След няколко месеца блуждаене в илюзиите сега ще слязат на земята, или по-точно - на терена. И там канарчетата винаги са блестели със своята автентичност. Феро няма да се оправдава с времето, селекцията, контузиите, лошото настроение. Той просто ще запретне ръкави и бързо ще оправи нещата.