Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Спас Русев: ??скам да събудим лъва и да го върнем на евросцената

Спас Русев: ??скам да събудим лъва и да го върнем на евросцената

04-08-2017 Тема спорт

Аврам Грант е по-скоро спортен директор, заяви босът

Собственикът на Левски Спас Русев коментира защо се е спрял на италианеца Делио Роси за наставник на тима, а не на израелеца Аврам Грант. Босът даде интервю за Дарик радио.

Г-н Русев, Делио Роси е новият треньор на Левски. Защо избрахте него, къде са силните му страни?
- Първо искам да кажа няколко думи за треньора, който си отива. Защото целият процес за избор на нов наставник протече по доста необичаен, нетрадиционен начин - с абсолютна прецизност. Николай Митов знае??е, че ние преговоряме с треньори, Аврам Грант бе наясно за разговорите с Роси, както и италианецът знае??е за преговорите с Грант. Всичко бе сложено на масата и няма??е нищо скрито. ??скам да изкажа благодарност на Николай Митов, който до последния момент, включително и в четвъртък вечерта, абсолютно професионално си изпълнява??е задълженията като стар??и треньор. Всеки друг би си тръгнал. Не го сменяме, защото е слаб треньор, напротив. Той е от ??колата на Левски и винаги ще бъде част от клуба. Но просто отборът минава в друга фаза. ??скаме да събудим този лъв, да го върнем на европейската сцена. ?? за това ни трябват европейски играчи, европейски треньори. За една година трябва да наваксаме това, което сме пропуснали за последните 10 години. Така, че благодаря на Ники Митов за неговото отно??ение и професионализъм. В тази връзка ние ре??ихме да го изпратим в ??спания, където да може да научи, големи отбори да споделят опит с него. След като се завърне, ще ре??им какво ще правим. Делио Роси - той е много интересен характер.
Той е колоритен човек, постоянно се върти видеото, което показва как е набил футболист (б.р. - Адем Ляич във Фиорентина). Говори се, че е работяга, че е маниак на тема тактика и работа в тренировките, че едва ли не спи на стадиона? Заговори се, че като е оти??ъл на „Герена“ се е интересувал от състоянието на тревата, така ли е?
- Така е. Прекара повече време на тренировъчното игрище, отколкото на основния терен. Той се интересува??е от най-малките детайли. Когато дойде за обсъждане темата къде ще живие, той каза: „Мен това не ме интересува. Защото аз

20 часа от денонището ще
прекарвам на стадиона

Той е изцяло отдаден на работат си. С Аврам Грант са изключително специалисти, но са разалични като профили. Грант е повече с профил по-скоро на мениджър, на спортен директор - какъвто е типът на работа в Англия. Знаете, че там мениджърите не присъстват на тренировките. Докато Роси е точно обратното. Той ми каза: „Ако търсите мениджър, ако търсите някой, който ще ви обещае непостижими неща - аз не съм този човек. Но ако търсите треньор, човек, който да гради отбор и да развива младите футболисти, аз съм готов да се заема с това“. Ние смятаме, че в момента Левски има нужда от треньор.

С това ли ви спечели? Най-просто казано идва, за да вдигне играта на отбора с две класи?
- Смятам, че имаме доста талантливи футболисти - и български, и чуждестранни. ?? е необходимо специалист от световна класа да доразвие този талант.
Тайна ли е как успяхте да доведете Делио Роси и Аврам Грант на крак в София?
- ?? с двамата разговарях директно лично аз, без посредници.
Сега Аврам Грант няма ли да се разсърди, защото преговаряхте испоредно и с друг и в крайна сметка предпочетохте Роси?
- Вижте какво - двама ду??и са недоволни. ?? Николай Митов сигурно е недоволен, както и Грант. Но се опитах да го направя по възможно най-прозрачния начин. ?? Управителният съвет взе ре??ение, преценявайки кое ще бъде от най-голяма полза за Левски.
Ако утре се видите в Лондон с Аврам Грант - там живеете и двамата, ще можете ли да си кажете „Добър ден“ и да изпиете по едно кафе?
- Разбира се. Аз ви показах sms, който получих от него.
За много пари ли става??е дума при преговорите, защото хората си представят, че Грант и Роси идват и искат по една торба пари?
- Двамата имаха различни финансови претенции - единият иска??е повече, другият по-малко, това са нормални неща. Но и двамата дойдоха в България не за пари. Те пристигнаха,

защото виждат в
Левски потенциал

Даже Аврам каза: „Аз съм в България, защото смятам, че Левски е спящ гигант, който искам да събудя“. Същият потенциал го вижда и Роси. Колкото и да съм бил убедителен в приказките, колкото и да съм се опитал да ги впечатля - ако я няма??е историята на Левски, нямах ??анд да доведа тези хора в София.

Българите са подтиснати, винаги имат голям респект към чужденците. Когато се заговори за двамата много хора са си казали „Глупости! Как ще дойдат такива светила в София“... С идването им и други хора ще си кажат, че в България не е толкова ло??о.
- Разбира се, същото се случи с Жорди Гомес и Габриел Обертан. ?? те дойдоха в София за първи път и бяха доста предубедени, защото не знаеха къде отиват. Но толкова харесват София в момента, толкова са щастливи и работят ентусиазирано. Това е, защото първо София е хубав град. ?? аз се опитвам да променя мисленето на служителите в Левски. До миналия сезон съблекалнята бе разделена на българи и чужденци, но сега не е така.
Че??ит ли е Роси, ще успеете ли да работите ли добре заедно, какви ще бъдат взаимоотно??енията ви?
- Ще му дам цялата си подкрепа да се чувства комфортно и да прави това, което е правил цял живот. Няма нужда да давам съвет на човек, който има над 600 мача в италианското първенство.
Хората се притесняват, че сега Левски харчи много, откъде идват те, ще фалира ли клуба ако не успее? ??ма ли такава опасност, защото разходите преви??ават приходите?
- Това, че разходите преви??ават приходите - това е тенденция от години в българския футбол. ?? няма отбор у нас, при който да е обратното. Аз и да искам да похарча повечко пари - не мога. Защото в Левски еднолични ре??ения не се взимат. ??ма органи на уравление, които взимат ре??ение колко пари да се похарчат, дали сме в рамките на бюджета или не. Някои хора даже и не допускат

колко изгодни
договори подписахме

и с треньори, и с чуждите футболисти.

Хората си мислят, че става дума за колосални суми...
- Не.
По 200-3000 хиляди евро. Надолу ли е?
- Много.
Твърдите, че нещата са в разумни финансови параметри?
- Абсолютно!
Какво искате Роси да постигне за една година - Левски да бъде в групите на Лига Европа?
- ??скам Левски да играе красив футбол и да върне феновете на стадиона, играта да се превърне в празник. Ако практикува?? хубав футбол, резултатите ще дойдат.