Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Спас Русев намерил пари да довърши стадиона

Спас Русев намерил пари да довърши стадиона

08-10-2017 Тема спорт

Собственикът на Левски Спас Русев е планирал в бюджета за следващата година сериозна сума за инфраструктурни проекти. Босът на сините планирал тепърва да направи от стадион „VIVACOM Arena - Георги Аспарухов“ по-приятно за посещение място и изобщо не смятал да спира с досега направеното. След сондажи с потенциални спонсори и инвеститори е решено стадионът все пак да добие завършен нов вид, без сегашната трибуна да се събаря. Да припомним, че преди около година Русев нееднократно заяви, че според чуждестранни консултанти моделът на изграждане на „Герена“ е сгрешен и далеч по-рентабилно би било новият сектор А отново да бъде съборен и да се започне нов строеж с други планове.
Идеята на силните хора от „Герена“ е старите сектори да бъдат събаряни поетапно, но след като има достатъчно гаранции, че финансирането няма да бъде под въпрос, както се случи при ръководството на Иво Тонев. За това са настояли и привърженици на Левски, които са били категорични, че няма да допуснат нови протакания, замразявания и отлагания във времето, особено що се отнася до сектор Б.
Спас Русев бил категоричен, че няма да прави половинчати работи и ако ще върши нещо, ще го прави като хората. Шефът се ентусиазирал и покрай добрите за него новини около притежанието на „Виваком“ и особено от раздвижването на левскарската общност след мащабната лятна селекция и назначаването на Делио Роси за треньор.
Южната трибуна, както и северната – сектор Г, ще бъдат изградени от олекотени конструкции и ще бъдат приближени до официалния терен.
Предвижда се или през зимната пауза, или най-късно през лятото на следващата година съблекалните и прилежащите към тях помещения да бъдат преместени в сегашния сектор А. Едва тогава и журналистическата ложа ще започне да функционира по предназначение.
Началниците на Левски са успокоили някои от акционерите, че лятната селекция и скъпият треньор не се отразяват сериозно на бюджета и това не се прави със заемни средства. Това е реакция на искането на извънредно Общо събрание на акционерите с цел изясняване на финансовата ситуация и прозрачен бюджет. Синият клуб плаща редовно дълга си към НАП, както и към други кредитори. Няма ги своеобразните опашки пред кабинета на Красимир Иванов, който преди време се оплака, че някой от кредиторите може всеки момент да хлопне кепенците на клуба.


Подменят администрацията

Нови хора се очаква да започнат работа в Левски до Нова година. Това важи както за оперативното ръководство, така и за по-нисшите кадри. Не е сигурен за работата си дори изпълнителният директор Красимир Иванов – Универсиадата. Ясно е, че ще се обяви конкурс за човек на мястото на Диана Иванова, доскорошен втори изпълнителен директор.
Търси се нов маркетинг директор, който да работи на мястото на напусналия вече Асен Василев. В клуба искат максимално бързо и компетентно това звено да заработи на високи обороти, за да се поднесат на запалянковците възможно най-много възможности за подаръци около Коледните и новогодишни празници.
Паралелно с това вървят и непрекъснати кастинги за нови кадри в детско-юношеската школа. Важна дума по назначаването на треньори в академията ще имат Делио Роси и неговият италиански екип.
Единствено няма да се пипат юридическите дела на ПФК Левски. С тези въпроси отново се занимава екип на адвокат Иво Ивков, син на легендата Кирил Ивков, който в момента е член на надзорния съвет на клуба.
Административната сграда на „Тодорини кукли“ пък ще претърпи основен ремонт. В момента щаб-квартирата на Левски е в окаяно състояние.


Форсират отварянето на музея

Клубният музей на Левски, който трябваше да бъде отворен преди около година, е на финалната права, съобщиха от клуба. От сдружението „Сини сърца“, които имаха едно място в Управителния съвет на сините при предишното ръководство, не са се отказали от идеята да стопанисват музея и работят по план с настоящия собственик Спас Русев. Привържениците обаче срещат изключителни трудности при откупуването на някои артефакти с голяма историческа за левскарите стойност. Издирването на такива също е много трудно. На този етап няма развитие около придобиването на фланелката, с която Георги Аспарухов вкара легендарния си гол на „Уембли“. Екипът допреди 2 години е бил притежание на един от фен клубовете на Уест Хем в Лондон, след което е бил откупен от българин за голяма петцифрена сума.


Правят още един терен

Още един тренировъчен терен трябва да бъде изграден до стадиона. Това ще е на мястото на сегашния сектор Б. Когато северната трибуна бъде съборена, ще се използва и паркингът откъм улица „Тодорини кукли“, както и парцелът, останал от предишната автомивка. Бившият собственик на клуба Иво Тонев бе платил и поръчал за скици и планове за ново затревено игрище, а настоящият собственик ще използва тази строителна документация.
В момента терените за тренировки на представителния тим и детско-юношеската школа са крайно недостатъчни. Не е ясен и статутът на бунгалата до стадиона. Бившият собственик Тодор Батков не един и два пъти надаваше вой до небесата, че въпросните бунгала са предназначени за прелюбодействие и не може да се пребори административно да влезе във владение на земята и там да изгради още един футболен терен.


Феновете искат ново озвучаване

Привържениците на Левски все по-сериозно поставят въпроса пред ръководството да бъде направено ново озвучаване на стадиона, макар и като временен вариант. В момента уредбата, особено в сектор В, е като на автогарата в Силистра преди 30 години – не се чува почти нищо, трудно се разпознава дали се съобщава за жълт картон или за смяна. Като това особено важи за мачовете с по-висока посещаемост и шумна обстановка.
В последните месеци при ръководството на Иво Тонев клубът плащаше по 1000 лева на мача на близка до шефа фирма за ползване на подвижни дискотечни озвучителни тела и чуваемостта бе прилична, като на някои мачове дори привържениците избираха списъка с песни. Сега обаче се ползват само стационарните високоговорители.