Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

29-12-2015 Стаменова мечтае за Токио

Стаменова мечтае за Токио

29-12-2015 Хари ЛАТ??ФЯН

В гребането и плуването има потенциал, но към настоящия момент сме далеч от Европа, камо ли света

С наближаването на края на годината настъпва време и за равносметка. „Тема Спорт” по традиция ще ви представи събитията от родния и световния спорт така, както ги видяхме ние и както ги показват статистиките и резултатите. Хубавите и ло??ите моменти, значимите постижения и провалите. Продължаваме с водните спортове. Ще разгледаме по-конкретно гребане, кану-каяк и плуване.

България има запазено място сред елита на гребните канали. Що се касае до плуването обаче, Таня Богомилова и Петър Стойчев си остават като златни рибки, които едва ли скоро ще намерят отражение в своите наследници. Каква обаче е равносметката, която може да се направи при изминаващата 2015 година? Броени дни остават до настъпването на нейния край, а с това и до новото начало. Някои нямат търпение да откъснат и последния лист от календара, за да загърбят тези 12 месеца. Други пък със сигурност не искат да отброят финалните часове, за да не приключи приказката, която изживяха.

Станилия Стаменова
се утвърди на върха

От малцината, за които 2015-а премина като сбъднат сън, е Станилия Стаменова. Бив??ата лекоатлетка затвърди имиджа си на истински властелин на спринта в кануто. 200 метра се оказа дисциплина, в която 27-годи??ната софиянка буквално гребе в свои води. Залагайки на Николай Бухалов за треньор, Станилия определено не сбърка и изкачи онова стъпало, което в последно време се оказва??е непреодолима спънка. Стаменова спечели за втора поредна година европейската титла, като в Рачице не остави ??ансове на конкуренцията си. Големият удар обаче бе в Милано, където най-добрата ни състезателка за първи път в кариерата си чу химна след финал на най-големия форум – ??ампионата на планетата.
Големият въпрос пред Станилия бе дали няма да предпочете да рискува и да смени дисциплината? 200 метра кану си остана неолимпийска и за да гребе в Рио, тя трябва??е да потърси коренна промяна, заставайки в каяка. Националката обаче ре??и да залага на сигурно и да се надява, че с постоянство и търпение ще дочака своя звезден миг в Токио през 2020-а. След 5 години спринта в кануто вече ще бъде част от олимпийското семейство, или поне така се говори. Защото същото се смята??е и за Рио, но в крайна сметка дисциплината не попадна в календара. За Стаменова остава да продължи да мечтае и докато го прави, да трупа златни медали върху гърдите си.
Годината обаче не бе толкова ползотворна за Мирослав Кирчев. Русенецът направи едно-единствено класно състезание – това в Дуисбург за Световната купа, където грабна бронзов медал на 500 метра каяк и остана четвърти на олимпийските 1000 метра. Нито на световното, нито на европейското обаче той демонстрира онази класа и мощ, които биха му дали ??анс да се бори за нещо повече на ??грите в Рио.

КАНУ-КАЯК В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
О?? 4 5 8 17
СП 9 14 25 48
ЕП 5 6 12 23

ПОСТ??ЖЕН??ЯТА ПРЕЗ 2015 ГОД??НА В КАНУ-КАЯКА
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
СП Милано (??т) 1 0 0 1 Станилия Стаменова (200 метра кану – злато), Мирослав Кирчев (500 метра каяк – пето място)
ЕП Рачице (Чех) 1 0 0 1 Станилия Стаменова (200 метра кану – злато)
СПМ и Д Монтмор Вельо (Пор) 0 0 1 1 Ангел Кодинов (1000 метра кану – бронз, 200 метра кану – ??есто място)
ЕПМ и Д Ба??ов (Рум) 0 2 1 3 Ангел Кодинов (1000 метра кану – сребро, 500 метра кану – сребро, 200 метра кану – бронз, ), Първанов, Мичоров, Ангелов, Тончев (500 метра четворка кану – четвърто място)
СК Монтмор Вельо (Пор) 0 0 0 0 нямаме участници
СК Дуисбург (Гер) 0 0 1 1 Мирослав Кирчев (500 метра каяк – бронз, 1000 метра каяк – четвърто място)
СК Копенхаген (Дан) 0 0 0 0 нямаме участници

Десислава Георгиева
с все по-смел размах

Двойката Кристиян Василев и Георги Божилов продължи и през тази година да изпитва затруднения, борейки се с конкуренцията на големи първенства. След като Божилов заряза скифа, заформеният тандем все още не може да намери най-добрия ритъм. Единственото по-сериозно постижение за тях бе петото място на Европейското в Познан, което обаче едва ли успокоява както тях, така и треньорския щаб.
Добри думи обаче заслужава Десислава Георгиева. Младата ни надежда все по-смело стъпва към момента, в който ще мери сили с конкурентките при жените. Тя грабна сребърен медал на европейското в Рачице за девойки, а при млад??ата възраст стана трета в света в Рио. Едва на 17 години, плевенчанката действително е голяма надежда на гребците и дано не се стигне до гре??ка в развитието й. Ако не се допусне убиването на този талант, то Георгиева може да тръгне по стъпките на легендата Румяна Нейкова.
Големият негатив за федерацията дойде от световното за младежи и девойки в Пловдив, където нито една на??а лодка не намери място във финал А.

ГРЕБАНЕ В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
О?? 3 4 7 14
СП 9 12 14 35
ЕП 1 1 4 6

ПОСТ??ЖЕН??ЯТА ПРЕЗ 2015 ГОД??НА В ГРЕБАНЕТО
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
СП Егбелет (Фр) 0 0 0 0 Нямаме запомнящо се участие
ЕП Познан (Пол) 0 0 0 0 Кристиян Василев и Георги Божилов (двойка скул – пето място)
СПМ и Д Пловдив 0 0 0 0 Нямаме запомнящо се участие
ЕПМ и Д Рачице (Чех) 0 1 0 1 Десислава Георгиева (скиф – сребро), Димитров, Станоев, Желязков, Халаджов (четворка без рулеви – четвърто място), Я??ов, Ботев, Колев, М. ??ванов, Ангелов, Георгиев, Стоянов, Михов, Т. ??ванов (осморка с рулеви – пето място)
СПЮ и Д Рио (Бр) 0 0 1 1 Десислава Георгиева (скиф – бронз)
СК Блед (Слвн) 0 0 0 0 Кристиян Василев и Георги Божилов (двойка скул – четвърто място)
СК Варезе (??т) 0 0 0 0 Нямаме запомнящо се участие
СК Люцерн (Швейц) 0 0 0 0 Нямаме запомнящо се участие

Рангелова е класа у дома, но отвъд...

Нина Рангелова си остава единствената на??а плувкиня, която е разпознаваема на големи първенства. 25-годи??ната пловдивчанка завър??и силно сезона, след като влезе във финала на 200 метра свободен стил на малкия басейн в Нетаня. Силите й не стигнаха за нещо повече от 8-о място, но предвид реалните й възможности, това си бе максимумът, на който може??е да се надява.
На този етап Антъни ??ванов се очертава като голямата надежда при подрастващите. 16-годи??ният ни национал постигна върха за целия сезон, заемайки ??есто място на 200 метра бътерфлай на световното първенство за младежи и девойки в Сингапур. Потенциал демонстрира и родената във Велико Търново негова връстничка Бояна Томова. Талантът бе единствената, която влезе в полуфинал на европейските игри в Баку, но все още остава от мечтата на всички – спечелен медал.

ПЛУВАНЕ В ??СТОР??ЧЕСК?? ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
О?? 1 1 1 3
СП 1 2 6 9
ЕП 4 4 11 19

ПОСТ??ЖЕН??ЯТА ПРЕЗ 2015 ГОД??НА В ПЛУВАНЕТО
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
СП Казан (Рус) 0 0 0 0 Нямаме запомнящо се представяне
ЕП 25 м Нетаня (??зр) 0 0 0 0 Нина Рангелова (200 метра гръб – осмо място)
СПМ и Д Сингапур 0 0 0 0 Антъни ??ванов (200 метра бътерфлай – ??есто място)
Е??* Баку (Азер) 0 0 0 0 Бояна Томова (50 метра гръб – девето място, 100 метра гръб – десето място)
Заб.: Европейските игри в Баку се явяват и европейско първенство за младежи и девойки.