Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Страшни панаири в Левски

Страшни панаири в Левски

08-05-2020 Тема спорт

Ситуацията в Левски продължава да е кризисна и бъдещето на клуба изглежда заложено на карта. Сините се приближават бързо до фалит, а в тези буреносни и съдбоносни времена полезните ходове стават все по-малко. Вчера около клуба се завихри поредният панаир - искаха се акции, едва ли не се обявяваше Левски за спасен, а накрая излезе едно голямо нищо.
Вчера сутринта привърженици на сините, които са и дребни акционери, пуснаха чрез БТА специално обръщение до Тръст “Синя България”. С него те призоваха организацията да плати по номинал акциите на клуба, които притежава, тъй като ги е получила като дарение. Другото предложение бе, ако тръстът няма възможност да плати, то те са готови да ги купят, като по този начин ще осигурят около 3 милиона лева, които са жизненоважни за оцеляването на клуба. Под тази декларация бяха подписани Илия Христов - председател на “Сини Сърца”, както и бившият вицепремиер Евгени Бакърджиев.
“Винаги сме ви подкрепяли в идеята, че моделът “Бащица” е архаичен и напълно изчерпан. Заставаме зад вас в борбата, акциите на нашия свят син тим да се превръщат в разменна монета на задкулисие, да бъдат предоставяни, прехвърляни или дарявани на всякакви субекти. Във връзка със затрудненото финансиране на клуба, прозрачността и всички морални норми ние ви призоваваме да заплатите по номинал притежаваните от вас акции. Те бяха придобити чрез дарение, направено към вас, но в полза на всички левскари. При невъзможност от ваша страна ние, по-дребните акционери и хиляди други левскари, сме готови незабавно да изкупим изцяло или частично вашия дял, чрез което ще осигурим средства около 3 милиона лева, необходими за нормалното функциониране на отбора”, се казваше в част от декларацията.
По-късно през деня обаче стана ясно, че подписаните под нея не са подкрепяли такова искане.... “Ние не сме се подписвали под декларацията, която медиите разпространиха. Този въпрос е коментиран, но е много сложен”, лаконичен бе Илия Христов пред dsport.bg, който имаше ключова роля в изграждането на музея на Левски.
Както е известно, Тръст “Синя България” притежава 10 процента от клуба. Капиталът на Левски са общо 30 669 974 поименни акции по 1 лев номинална стойност. Следобед от сдружението, което държи дяловете, определиха случилото се като опит за дестабилизация. „Управителният съвет на Тръст „Синя България“ счита, че появилото се, а впоследствие и опровергано искане за продажба на притежаваните от тръста акции на ПФК Левски АД е унизителен експеримент за дестабилизиране на отношенията в левскарската общност. Тази провокация идва само два дни след като четирите най-големи и влиятелни организации на привържениците на футболен клуб Левски направиха безпрецедентно обединение, взимайки с много резерви изключително тежко и непопулярно решение клубът да бъде подкрепен с публично оповестено писмо до министър-председателя за паричен заем.
Държим за пореден път да подчертаем, че една от основните цели на участието на Тръст „Синя България“ в собствеността на Дружеството, е да се гарантира прозрачност при управлението и финансирането на Левски. Притежаването на акциите не е самоцел и именно поради тази причина преди повече от две години нашето Сдружение е входирало в администрацията на клуба искане, с което купюрите с акции, които Тръстът притежава, да бъдат „раздробени“, което би позволило тяхното прехвърляне на повече от едно лице. До настоящия момент нямаме обратна връзка от клуба по този казус”, написаха те.
Хората са казали, че риба се лови в мътна вода. На “Герена” сега е именно такава. Кой ли има интерес от случващото се? Маските на улицата паднаха, а тези в Левски явно остават за дълго време.


Хиндлиян: Без миноритарен
акционер ще сложим тире

Председателят на Националния клуб на привържениците на Левски Степан Хиндлиян заяви, че нарочно се прави поредната интрига между феновете.
„Сутринта се появи една декларация, подписана от сдружение „Сини сърца“, в която се призовава Тръст „Синя България“, който е миноритарен акционер в Левски, да пусне в продажба акциите си на дребни акционери, които да ги закупят за 3 милиона лева и тези средства да влязат моментално в клуба… Впоследствие се оказа, че членове на сдружението и самият му председател (б.р. - Илия Христов) опровергаха тази информация. Това в момента създава изключително голямо напрежение и много голяма интрига и има някакъв сценарист, който стои отзад“, заяви Хиндлиян пред БНР.
„Това може да бъде най-краткият път до слагането на „тире“ (б.р. – в името на клуба), защото, ако няма миноритарен акционер, който да контролира под някаква форма мажоритарния, то в един момент той може да обяви дружеството във фалит и ние да прегърнем „тирето“… Ако този интригант, който прави тази гнусотия, иска да даде пари на Левски, той може да стане член на Тръст „Синя България“, която е отворена организация, да се дадат тези пари, които ги предлагат, и тръстът целево ще ги пусне в бюджета на Левски… Ако тези хора са добронамерени, защо се обръщат към миноритарния пакет, защо не поискат част от пакета, който се държи от г-н Божков?“, запита Хиндлиян.Борисов към привържениците:

Ще намерим кредит,
договор за реклама също

За стария собственик - да се обърнат към прокурорите

Премиерът Бойко Борисов за пореден път заяви, че е “За” да се окаже помощ на Левски. Както е известно, организираните фенове на клуба помолиха лично него да съдейства за отпускането на безлихвен кредит от държавата. Но даде да се разбере, че сметките на генералния спонсор на клуба няма как да бъдат разблокирани. “Аз съм фен на много отбори. Прочетох тяхното писмо, говорих с Павел Колев. Първо - за стария им собственик, те трябва да се обърнат към прокурорите, защото те са запорирали всички сметки и вървят дела. Така че дори да се изкажа по темата, означава да се намеся в друга власт, което не искам да направя.
Не искам да им се бъркам, имат си отворена сметка, по която да могат да си продължат дейността. Ако искат кредит, ще има дадем кредит, ще намерим такъв. Договор за реклама също, уговорили сме го с колегите. Така че от тях си зависи. Не можем да дадем или преведем пари при неясна собственост. Така че всичко си е в техните ръце”, каза премиерът.
Запитан: “Въпросът със собствеността може да не се реши още 10-15 дни...”, той отговори: “Като не се реши, значи не им е мил Левски”. А след това продължи: “Ние през инструменти като стадиони, тревни покрития, осветление, ремонти - на много клубове е помогнала държавата. Добре дошли са. Всеки, който е искал - и фен клуб, и спортен клуб, досега съм ги приемал. Когато си изяснят собствеността и дойдат с предложение... Много шалчета са ми слагали на врата за това, че сме помогнали на много отбори. Толкова зали се направиха... Трябва да се намери начин, да им се помогне (б.р. - на Левски). “За” съм. Но по никакъв начин да не се унижи клубът и неговите привърженици. Това е славен клуб. Разбира се, всеки друг клуб би казал същото. Да дойдат с приемливо предложение - да не е държавна помощ, за да ме застъпят на другия ден защо сме дали такава. Като станат готови, ще дойдат. Тогава със сигурност ще ги уведомим, ако сме взели някакво решение”, заяви министър-председателят.
Борисов коментира и темата с подновяването на първенството. “Много внимателно наблюдаваме какво се случва в спорта. Германците като най-дисциплинираната нация - безспорно, и на мен са ми винаги били пример, те най-рано искат да отворят футбола. Защото това е още един социален отдушник - нещо, с което на хората да им минава времето. Да има да мислят за нещо различно от коронавируса.”


Очакват отговор от Божков днес

В Левски очакват отговор от боса Васил Божков. Както е известно, организираните фенове на сините му отправиха 4 въпроса. Те искат, ако той или негови партньори повече не могат да издържат отбора, то да прехвърли мажоритарния пакет акции на друг (б.р. - 86,6% от дяловете на клуба се водят на името на Георги Попов). Треньорът на баскетболния Левски Лукойл Константин Папазов изяви желание да стане приносител на акциите.
“Най-нормално е, ако съществува вариант г-н Божков да продължи да бъде собственик и да финансира клуба. Това е най-доброто решение, това е нашето желание. Той обаче е възпрепятстван. Ако не може, чрез негови партньори или рекламодатели - това също е опция, и те да извадят колата от калта. Краен вариант е акциите да попаднат у нас, привържениците, за да може ние да отидем и да просим от врата на врата. Това ще бъде някакъв кърпеж, но и евентуално спасение. Защото патовата ситуация, в която в момента е Левски, изисква отговори. Силно се надявам утре г-н Божков, или до края на седмицата - ние не сме в състояние да го притискаме - да отговори”, каза Папазов пред телевизия Европа.
“По никакъв начин който и да е представител от държавата не ми е поставял условие. Както мога и да гарантирам, че г-н Божков в разговорите за миг не ми е поставял условие - това или онова. Това ви го казвам в 11 часа и 27 минути на 7 май. Нито някой представител на държавата, нито г-н Божков към този момент не ми е поставял условия, ако се приеме, че аз съм някакъв посредник. А дали моето виждане съвпада с това на г-н Божков, не мога да гарантирам. Но съм убеден, че той ще даде акциите добронамерено. Защото няма нужда да слага на здрава глава бинт”, допълни той.


Съпругата на боса и шефка
на сините остават в ареста

Елена Динева, съпруга на боса на Левски Васил Божков, остава в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд на заседание вчера, на което е присъствала и тя. Отказът за освобождаването й е третият пореден от 27 февруари насам. Магистратите са й наложили 2-месечна забрана да иска пускане от ареста.
Динева е обвинена за участие в престъпна група, ръководена от мъжа й. В момента той е в Обединените арабски емирства и има искане за екстрадирането му.
Съдът остави в ареста и Йоанна Чолакова, бивша секретарка на Божков. Решението обаче е подписано с особено мнение от един от съдиите. Според съдия Николай Димитров Чолакова може да бъде пусната в домашен арест. Преди задържането тя бе административен директор на Левски и следеше изкъсо всичко случващо се в клуба. Думата й се чуваше от всички, на работа на “Герена”.
Дали решението двете да останат в ареста ще повлияе по някакъв начин на това, дали Божков ще прехвърли мажоритарния пакет акции на Левски, който се води на името на Георги Попов, предстои да видим.


Паулиньо: Не искам да
прекратя договора си

Бразилското крило на Левски Паулиньо заяви, че не е подавал документи за едностранно прекратяване на договора си с клуба. Той разпространи своя позиция чрез официалния сайт на сините. “Скъпи приятели, с настоящите редове се разграничавам от появилите се информации в спортните медии в България, че съм предприел действия по едностранно прекратяване на договора ми с Левски. Това са фалшиви новини!
Директорите в клуба ме запознаха с реалната финансова ситуация в клуба.
Чувствам се щастлив в София и на стадион „Георги Аспарухов“! Един за всички, всички за Левски!”, се казва в съобщението.
До момента единственият, който си тръгна от “Герена” по време на пандемията, е Нуно Рейш. Португалецът преди това отказа заплатата му по време на извънредното положение да бъде намалена с 50 процента. Рейш разтрогна договора си с клуба по взаимно съгласие.


Вече търсят отбори на трима

Ръководството на Левски вече е задействало свои канали, за да предлага най-конвертируемите си футболисти. Както е известно, сините искат да получат кредит от държавата в размер на 3-4 милиона лева, с който да могат да се разплатят с играчите и да довършат сезона. Заемът пък трябва да бъде върнат до края на трансферния прозорец с трансфери на футболисти. Тези, които са най-конвертируеми, са исландският национален защитник Холмар Ейолфсон, бразилското крило Паулиньо и нидерландският нападател Найджъл Роберта. Първият е следен от английски клубове, като през зимата бе искан от Борнемът. Към Паулиньо има интерес от арабски тимове, а към Роберта - от полски.


Сините срещу Локо Пд и
във виртуални полуфинали

Левски и Локомотив Пловдив ще се изправят един срещу друг във виртуален полуфинал за Купата на България още този уикенд. Те ще направят своеобразна загрявка за действителните мачове с двубои по FIFA 20. Виртуалният сблъсък, организиран съвместно с ESL България, ще бъде с благотворителна цел.
Черно-белите ще бъдат представяни от вратаря Илко Пиргов, а сините – от халфа Симеон Славчев. Те ще играят по схемата 3 от 5 победи с Ultimate team на FIFA 20, а срещите ще се проведат в две поредни съботи. Първата ще се излъчи на 9.05 от 13:00 часа в официалната Фейсбук страница на Локо, а втората ще е на 16.05 от 13:00 в тази на Левски.
В първото живо излъчване привържениците и на двата отбора ще могат да подпомогнат каузата на фен клуб Локомотив Пловдив pLOVEdiv. Във второто ще бъде подкрепена кампанията „DMS Levski на 17 777“.