Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

20-06-2020 Суперлигата остава от 12 тима през новия сезон

Суперлигата остава от 12 тима през новия сезон

20-06-2020 Хари ЛАТИФЯН

Волейболната ни Суперлига ще продължи да бъде от 12 отбора и през новия сезон. "Тема Спорт" научи, че един от клубовете, които гласуваха за увеличението й на 16 тима - Славия, този път няма да има право на вот на предстоящото заседание във вторник. Така на практика резултатът от последните "избори" ще се обърне.
При последната среща на НВЛ се стигна до 6:5 в полза на включването на 4 тима от Висшата лига, както и запазване на белите в елита, въпреки че те реално бяха изпаднали. Впоследствие обаче се установи, че Славия не е трябвало да вземе участие в гласуването, тъй като това е решение на Лигата още от 2012 година. От Дунав пък обявиха, че са против увеличението, като русенци бяха единствените, които не дадоха своя вот. Така стана ясно, че реално гласуването е трябвало да бъде 6:5 в полза на клубовете, които искат Суперлигата да остане във вариант 12 отбора. Дали такъв ще бъде резултатът във вторник, предстои да разберем. Има обаче индикации, че поне още един тим ще се присъедини към запазване на статуквото.
При такъв развой на събитията водещият ни ешелон се очаква да стартира през октомври. Вариантите за това са в средата или в края на месеца. Не е ясно обаче какво ще се случи със Славия и Арда и ако има изпадащи, как ще бъдат определени влизащите на тяхно място от Висшата лига.
Вчера се проведе среща на представители на втория ешелон с председателя на НВЛ Атанас Гаров и шефа на федерацията Любо Ганев. На нея бяха споделени плановете за изготвяне на 4-годишна програма за развитие на първенствата. На брифинга присъстваха представители на Миньор Перник, Люлин, Звездец Горна Малина, Ботев Ихтиман, Сливнишки герой, СУ София, Eлит Силистра, Раковски Севлиево, Етрополе и Град Белоградчик. Заявено е желание за участие в първенството и от редица други отбори, като от НВЛ и самите клубове отчетоха значителния интерес към шампионата.
"За мен е голяма отговорност да развием всички лиги, не да се фокусираме само върху Суперлигата. С моя опит и с екипа, който изграждаме, ще работим в посока да направим всички първенства по-атрактивни, но всичко е и функция от това каква е конкуренцията. Затова е важно и изграждането на дългосрочна стратегия - волейболът да не се развива стихийно, с еднократни победи, а предсказуемо за по-дълъг период, с план на действие", заяви Гаров.