Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой С вятър в платната

С вятър в платната

27-02-2017 Стоян ГЕНОВ

ЦСКА премина през ада и вече върви по начертания курс на възраждане

Удивително е на какви метаморфози ни прави свидетел съдбата. И колко бързо във времето понякога ни ги поднася. Допреди по-малко от две години ЦСКА водеше живот на ръба на подземния свят. Корабът потъваше, продупчен от оръдията на футболната мафия и политико-икономическото задкулисие. От водовъртежа на натрупаните задължения, надвисналия фалит и прехвърлянето на акциите като горещ картоф изход не се виждаше. Година и половина по-късно бурята е зад гърба на ЦСКА, адът на гръмотевици и урагани е безвъзвратна част от миналото. Сега червените платна са изпънати и носят кораба по начертания курс.
Да, две-три поредни победи не са нещо специално в историята на армейския клуб. Напротив, такива победи е имало и ще има още много. Но точно подходът към мачовете, поведението на играчите и категоричността в извоюването на победите отиват много на ЦСКА. Излишно е да питаме къде са сега онези, които привиждаха липса на армейска автентичност в колебливите игри в гостуванията през есента?! Факт е, че ЦСКА стъпи на краката си и играчите вече излизат на терена с увереност в победата, независимо от негостоприемните терени и съперници.
Двата категорични не толкова като резултат, колкото като поведение на играчите успехa, са показателни за

правилната посока

в която вървят клубът и отборът. За да стигнем до това заключение е достатъчно да видим кои бяха ключовите цели, които имаше ЦСКА в края на есенния полусезон и докъде са стигнали в изпълнението им?
На първо място, трябваше да бъде проведена добра подготовка, която да позволи на отбора да стъпи на крака, да стабилизира резултатите си, за да може играчите да си върнат самочувствието и да излизат на терена с увереността, която отива на ЦСКА. Факт е, че през зимата червените проведоха една от най-спокойните и добре организирани подготовки през последните години, по време на която очевидно е работено целенасочено и по ясен план.
Отборът демонстрира забележителна физическа подготовка. Томас Нойерт даваше поводи за критика заради състоянието на тима през есента, но явно програмата му вече показва резултати. И става все по-ясно защо ръководството положи толкова усилия за привличането му. Две тежки гостувания, спечелени в последната четвърт на срещата, при това със солидна игра и високо темпо през почти всичките 180 минути. Сега се иска постоянство, защото и през есента имаше епизодични избухвания, но на практика преди идването на Стамен Белчев ЦСКА нямаше два последователни силни мача. Тук е редно да изтъкнем и ролята на Стефан Генов. Все повече от неговия почерк и разбирания за играта започват да личат в поведението на отбора. Засега Чечо се доказва като успешен трансфер в треньорския щаб.
Една от ключовите задачи от края на есента пред ЦСКА беше да се поставят

солидни основи за
следващия сезон

като се изгради ядро от футболисти, които догодина ще са способни да притиснат хегемона. Видимо все повече стават постовете, върху които е надградено. В лицето на Руи Педро ЦСКА вече има дълго търсения атакуващ футболист, който еднакво добре разпределя атаките и се пласира в близост до вратата, за да направи завършващ удар. Той определено е откритието на есенната селекция. Взаимодействието между Пинто и Бумал в средата на терена дава сигурност на защитата. Няма да е пресилено, ако кажем, че тяхното представяне е с най-голяма заслуга за поредицата от шест сухи мрежи. Недялков е все така активен по левия фланг, макар че трябва да подобри някои елементи в защитните си функции. С привличането на Бодуров и липсата на хазартност у Чорбаджийски защитата звучи една-две идеи по-сигурна. Ако формата на Десподов и загатващите за потенциал Каранга и Меркадо паснат на отборната игра, наистина изглежда, че в края на този сезон ЦСКА ще има едно ядро от 7-8 футболисти, с които през следващия сезон да започне ударно. Разбира се, все още има постове, на които през лятото ще трябва да се търси допълнителна класа, като вратарския, центъра на защитата и нападението. Но основата определено вече започва да придобива физиономия.
С разликата, която през есента се отвори между ЦСКА и преследвачите от четвърто място надолу, се създаде и отлична предпоставка за налагане на повече млади футболисти през пролетни полусезон. Въпреки че и сега в състава има изоблие от младост – макар и несменяеми титуляри Китанов, Недялков и Чорбаджийски все още попадат в графата младоци. Очакванията са Десподов да получи много игрови минути през пролетта и дори да захапе като титуляр на мястото на Кулма. Своят шанс пък ще чакат Никола Колев, Александър Георгиев, Стойчо Атанасов и Тонислав Йорданов.
Не само традициите, а и отпадането от турнира за купата и изоставането от водача в класирането, превърнаха още в края на есента мачовете с Левски в най-важни за сезона. Те трябва

да закрепят
високо духа
на отбора и привържениците. Червените имат да минат през Ботев с увереността от предходните два мача, а в деня след националния празник да влязат в по-добро настроение, физическо и игрово състояние от своя голям съперник. Така поне се очертава да бъде.
Дотук тенденциите в развитието на клуба и отбора са положителни, но армейците трябва винаги да имат едно наум. Защото враговете не са натикани в ъгъла, напротив. Те са на предна линия и не се церемонят в действията си. Една изживяваща се като съвременна реплика на египетските фараони стилна фигура не прави сметка колко ще се бръкне, за да създава напрежение и да въвлича в нечистата си игра доскоро уважавани в червената общност фигури. В

борбата срещу
изправящия се колос

се хвърлят и ще се използват средства от всякакъв калибър и от различни посоки. Показателно е просташкото врязване в краката на Руи Педро на играча, известен повече с прякора си Иво Главата. А както видяхме - подобни сатрапски прояви се подминават безмълвно от реферите.
Някой обаче криво си прави сметките, защото тази тактика трудно ще мине. Тя само издава откъде идва огънят, дава възможност да се локализира съперника, да се преброи неговия личен състав, да се идентифицират оръжията му. А за опитни генерали и бойци тези данни са достатъчни, за да спечелят войната. В резултат на мафиотските методи, с които през последната година и половина се пречеше на възраждането на ЦСКА, днес червените са по-сплотени от всякога. За пръв път на „Армията“ има подобно неразрушимо единство между ръководство, отбор и публика. И ако допреди две-три години заблудите в стил „всичко е наред“, „от БФС обещаха“, „по телефона гарантираха“ вървяха, то днес за тях няма поле в Борисовата градина. Защото червената общност е нащрек. И настръхва на секундата, когато някои самозванци си позволят да нахаластват с претенции да играят пред един рейс хора на „Българска армия“. Вдига се веднага, когато някой, независимо какво име носи, се опитва да мъти главите на децата от школата. Или, както би казал поетът, в последните няколко месеца тайно и полека червеният народ порасте на няколко века. Той се научи да разпознава приятелите и враговете на клуба по делата им в настоящето, а не по стари лаври и легенди. И е готов да брани нястоящата си свобода и начертаната посока за развитие, която постигна с цената на преминаване през ада. Връщане назад няма.