Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ТИМ донесе умереност и стабилност на

ТИМ донесе умереност и стабилност на "Тича"

28-05-2020 Жаклин МИХАЙЛОВ

Най-голямата опасност за една медийна поредица е монотонността. Да се заредят един след друг едни и същи типажи и да омръзне на читателя. Не бях го предвидил, но се оказа, че ролята на хроникьор на футболните събития от цял четвърт век е доста разнообразна задача. И днешната част е най-яркото доказателство.
Досега почти без изключение в центъра на повествованието попадаха личности. Интересни, ярки, нееднозначни и в повечето случаи скандални. Пътуването до морската столица обаче няма да е персонифицирано. Защото срещу собственик на ФК Черно море стои името на фирма. Тя се казва „Химимпорт“, а за запознатите не е тайна, че клубът се финансира от ТИМ. Митична и много успешна корпорация със знакови постижения в българската икономика. И, както често се случва, сред перлите в короната

намира място и
футболен клуб

Близки до същността на нещата твърдят, че издръжката на Черно море е своеобразна форма на социална дейност за града. В това има зрънце истина, но 16 години присъствие във футбола съвсем не са само в сферата на социалната дейност. За тези дълги години ФК Черно море се превърна в един от най-успешните модели за правене на футбол у нас. И като резултати и постижения, и като смислено изразходване на финансовите средства. Умереност и ефективност – тези две думи спокойно могат да се сложат като лого за този 16-годишен период.
Черно море е отбор с уникална история. Най-големите успехи обаче са били много отдавна. Четири титли на България се мъдрят в актива на моряците, които тогава са се изявявали под името Тича. Публиката и до днес всъщност скандира това име, а не даденото от партията през 1959 година настоящо наименование. До 1989 година клубът има и по-светли периоди, но като цяло е изоставащ в групата на военизираните под шапката на МНО отбори. Използвам тази информация като сравнение с постигнатото през последните 16 години, което е много повече. Черно море спечели Купа на България и игра още два пъти на финал в турнира. Четири пъти взе участие в европейските клубни съперничества. Всъщност всичките европейски участия на Черно море са от последния период под ръководството на ТИМ. Привържениците на клуба се докоснаха до най-доброто от световния футбол в лицето на Сампдория, Щутгарт и ПСВ Айндховен. А в актива бяха записани и едни бронзови медали през 2009 година. А иначе моряците стабилно са абонирани за челото в класирането и обективно са пети или шести по сила във всяко първенство. Това е резюмето или кратката сводка на най-успешния период в модерната история на клуба. Но зад цифрите се крие и много важно съдържание. Черно море, заедно с Берое, е клубът с най-малко треньорски рокади. Също така е клубът, в който

усилено се залага на
собствени кадри

Прибавям и още един необорим факт – Черно море води изключително прецизна селекционна политика. Почти винаги чужденците на моряците са сред най-добрите в първенството. Не на последно място – футболистите винаги могат да разчитат на прилична зрителска подкрепа. Макар и футболът у нас да губи постоянно от своя блясък, все още на „Тича“ се събира многохилядна тълпа за големите мачове и се създава футболна обстановка. Написаното сочи в посока, че клубът си върши отлично работата. И че пътят, по който вървят от години, е правилният. На „Тича“ не се говори за дългове и няма недоволни футболисти. А треньорите притежават дългогодишен картбланш да развиват идеите си.
Още един немаловажен ракурс. За 16 години Черно море попадна само 4-5 пъти в скандалните хроники. Миналия май с полиграфа, при едно меле в тунела на националния стадион преди 10 години и още в 2-3 случая. Като цяло около Черно море цари плътна тишина, която се нарушава само от свръхкомпетентните футболни коментари на сегашния треньор Илиан Илиев. Никой друг от администрацията не взема отношение по футболни въпроси. Собственици, президенти, членове на надзорни и управителни съвети нямат никакво желание да стават медийни звезди. Дори ветераните на клуба са най-тихите в България и рядко се изказват.
Но за да не бъде картината прекалено идилична, трябва да поставя и капка катран в чашата с шербет. Преди повече от 10 години трябваше да започне строителството на супермодерен стадион, който щял да бъде досущ като този в Кьолн. Времето лети, а Черно море играе на доста завехтелия „Тича“. Кой знае, може би собствениците са преценили, че от подобна инвестиция няма никакъв смисъл. И това също доказва, че всичко, което се прави в Черно море през последните 16 години, е много добре обмислено.