Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Тайсън – между сълзите  и железните юмруци

Тайсън – между сълзите и железните юмруци

29-09-2016 Тема спорт

Едва ли има нещо, което да не се знае за Майк Тайсън. Когато си най-известният боксьор на планетата, с изобилията от събития на и извън ринга, е трудно да скриеш каквото и да е за себе си. В случая с Железния е точно така. Фактът, че следващата седмица Динозавъра ще стъпи на българска земя, ни накара да ви припомним някои по-интересни момента, свързани с живота му. Известни и не чак дотам.


Усмирен от 77-годишен преподавател

През цялата си кариера Тайсън има победи над едни от най-свирепите мъже на планетата, някои от които нокаутирани в рамките на броени секунди. През 1987-а обаче, той е усмирен от 77-годишен дребен професор по философия. На парти в Ню Йорк, Майк влиза в скандал с тогавашното си гадже Наоми Кембъл, невръстна още манекенка. Когато нещата загрубяват, неин приятел се притича на помощ. В случая става въпрос за голяма изненада, идваща от британския преподавател Ей Джей Ейър. Тайсън изпада в истерия, крещейки на човека „знаеш ли кой по дяволите съм аз? Аз съм световният шампион в тежка категория”. Шокиращо, отговорът не закъснява „Аз пък съм бившият професор по логика в Уикъм. И двамата сме постигнали много в своята среда. Предлагам да обсъдим това като разумни хора”. Изненадващо за мнозина, те влизат в нормален разговор, докато Кембъл се изнизва. Е, Ейър най-вероятно е по-опитен в такива ситуации, тъй като е работил за Ми6 по време на Втората Световна война.

Гълъбите са в основата на кариерата му

Мнозина определят гълъбите като плъхове с криле, защото разнасят заради и мърсят навсякъде. Тайсън обаче е омагьосан от тях. Когато е на 10 години, след поредния взлом, той се оказва с пачка пари в джоба си. Похарчва 100 долара, за да си купи кафез пълен с гълъби, местейки някои от тях на покрива. Други момчета обаче се опитват да му ги откраднат. Когато Майк се изправя срещу тях, младеж на име Гари Флауърс, откъсва главата на един от гълъбите и плисва кръвта върху него. Подтикнат от приятелите си, Тайсън нокаутира момчето с един удар. Именно на този покрив се заражда и бъдещата легенда за Железния. Репутацията му бързо се разнася в квартала и на 11 години вече е уличен главорез, но запазил любовта си към птиците. Дори имаше предаване в Анимъл Планет – „Говори с Тайсън”.

Отмъщение срещу хулиганите

Като малък, Тайсън е пухкаво дете с очила и говорен дефект – лесна мишена за хулиганите от квартала. Когато е на 7, майка му остава без работа и се местят в Бруклин, квартал на наркомани и сериозно насилие. Когато Майк е в първи клас, едно от децата опитва да го обере. След като няма никакви пари, момчето пробва да вземе обяда му (кюфтета). Тайсън не успява да се защити и след като е набит, съперникът му взема очилата и ги хвърля в резервоара на близкостояща кола. „Все още се чувствам като страхливец, заради този хулиган. Чувството е много болезнено – да си безпомощен. Човек никога не забравя подобно нещо”, спомня си Майк. След като пораства и развива боксовите си умения, той си разчиства сметките с част от тези деца, които са го тормозели. „Онзи, който ми взе очилата? Пребих го на улицата като ш*бано псе, заради унижението. Може и да е забравил, но не и аз”.

Брад Пит едва не се подмокря

Много двойки, които нямат какво да правят, сключват пакт за изневяра (например – ако е Джордж Клуни е разрешено). Глуповати шеги, като въпроса какво би правил със 100 милиона долара, ако ги спечелиш от лотарията. Мъжете с радост се правят на щедри, че не биха се разсърдили, ако изневярата е с някой толкова известен. Тайсън обаче го изпитва на гърба си. По време на развода с Робин Гивънс през 80-те, двамата все още се срещат регулярно, за да правят секс. Един ден, той се отбива без да се обади, за да я завари в кола, с не кого да е, а Брад Пит. Макар актьорът да е имал роли на бияч в Боен Клуб и Гепи, той определено не е по мярката на Железния. Тайсън твърди, че Пит е бил ужасен от срещата им и го е умолявал да не се стига до насилие. „Бях побеснял, но се удържах”, спомня си Динозавъра.

Разминава се с куршум от собствения му треньор

Когато Тайсън започва да тренира професионално при Къз Д`Амато, един от секундантите му е Теди Атлас. Той е известен с огромния белег на лицето си, получен при уличен бой и закърпен с 400 шева. Треньорът работи рамо до рамо с Майк, но отношенията им се развалят през 1982-а, когато Тайсън бие момиче, оказало се роднина на жената на Атлас. Когато Теди разбира за инцидента, вади 38-калибров пистолет на Железния и стреля по него, макар да пропуска нарочно. Къз го освобождава, а цели 20 години Атлас определя Тайсън като „мошеник и лъжец”. През август 2013-а двамата се срещат и Майк признава, че е сбъркал. „Отдавам му дължимото, че разкри джентълменската си страна”, споделя Теди.

Тигър избива златния му зъб

Символът на богатството и ексцентричността на Тайсън са тигрите. През годините той е имал няколко бенгалски тигъра, като дори е спял с тях в леглото си. През 2002-а обаче Майк е принуден да се раздели с любимците си, след като е изпаднал в дългове. Документацията показва, че изхранването на един от тях се равнява на 4 хиляди долара на месец. Така Железния трябва да ги продаде. Една от котките, Сторм, е купена от Рой Купър, който прави татоса на лицето на Майк. В последствие той взема още три в магазина си, преди асоциацията за животни да ги прибира заради лоша хигиена. Когато Тайсън гостува в шоуто на Конан О`Брайън през 2013-а, си спомня за един епизод с тигър. Една от котките му отива да му даде целувка, но двамата си удрят главите. В резултат, златният зъб на Динозавъра се озовава на земята. И до днес той твърди, че много би искал отново да има голяма котка в дома си, но жена му не би му позволила подобно животно да се навърта около децата.

Сълзи заради писмо на фен

Макар Тайсън сам да се докарва до банкрут, процесът е допълнително ускорен от мениджъра му Дон Кинг. Не е ясно колко точно промоутърът е успял да открадне от Железния, но оценката е за десетки милиони долари. Не само е прибирал директно пари от Тайсън, но дори е назначавал хора от семейството си на работа при него. Една от тях е дъщерята на Кинг – Деби, която получавала по 52 хиляди долара, за да ръководи фенклуба му. Според шофьора на Майк Руди Гонсалес, той дори не е знаел, че има такъв, но когато разбрал е отишъл да провери какво точно представлява. Пристигайки в офиса, открива куп неотворени писма, както и провокативна кореспонденция. Когато Тайсън и Гонсалес отворили някои от писмата, попаднали на такова, в което жена умолява Майк да се обади на сина й, който е болен от рак. Той моментално го прави, за да открие, че детето е починало преди повече от година. Железния Майк се срива на земята и се разплаква. Явно и най-бруталните мъже, желаещи смъртта на съперниците си, могат да имат нежна страна.