Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Така отминава световната слава

Така отминава световната слава

23-07-2015 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Следва зелена ти??ина

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI - тази фраза на латински изчерпва напълно онова, което се случи във вторник на футболния Лудогорец. Анонимният тим от Делиормана, който стигна до немислими върхове и накрая се срути обратно на дъното - там откъдето всъщност започна всичко.
Четири години слава, но и четири години наглост и безочие. Пропорционално нарастващи с всеки следващ сезон. За да дойде момента, в който проехтя заключението – ТАКА ОТМ??НАВА СВЕТОВНАТА СЛАВА Неизбежен момент защото високомерието се наказва. Същото се случва и с всяка прекомерна горделивост. Със същото се наказва надменността и незачитането на правото на другия. Същата присъда проехтява заради всичко, което си причинил на слабите и немощните.

Футболът е
честна игра

и справедливостта в нея не подлежи нито апелация, нито на касация. Футболът въздава абсолютната справедливост, спрямо деянията на тези, които участват в играта. Никой не трябва да се заблуждава, че престъпленията му спрямо духа на играта могат да минат безнаказано. Защото идва Видовден! ?? Лудогорец не е първият, нито пък ще бъде, последния минал по този трънлив път. Случвало се е на всички, които са си помислили, че са над закона на футбола. На всички, които са си правили сметката без кръчмар. Но винаги настъпва денят на неизбежния апокалипсис. Наричаме го още приземяване.
Когато скача?? и се радва?? върху мъката на другия, и дори в наглостта си иска?? това да бъде възпявано в героични дитирамби от платените блюдолизци, трябва и да си наясно, че ще настъпи моментът, в който ще си безсилен. ?? всичките пари на света не могат да обърнат стрелката на съдбата. Не си ли на нивото на принципите на футбола, блатото неизбежно ще те погълне обратно.
Трудно е в мръсната среда на българския футбол да се роди нещо чисто и позитивно. Дори и такъв да е бил замисълът, дългото общуване с мърсотията и алчността, няма как да не нанесе непоправими последствия. Проблемът при Лудогорец, е че оглавиха зловонната среда, вместо да се държат колкото се може по далеч от нея. Атмосферата около тях се напои с всякакви екстременти, така присъщи за българския футбол. ?? накрая това натежа до такава степен, че се стигна до неизбежното фиаско. Което може??е да се прогнозира още преди 6-7 месеца, когато отгоре-надолу като при пълзящ куфраж стартира разграждането на вън??но красивия билдинг.

Фиаското на
Лудогорец е
най-разтърсващото

събитие в новата ера на българския футбол. Сривали са се и други проекти, но този път е по-различно. Този път съществува главен архитект на гре??ките на растежа. ?? от този главен архитект зависи бъдещето на собствения му проект. Във вторник вечер той трябва да си е направил горчивите изводи. ?? ако наистина е умен и прозорлив трябва да потърси вината единствено в себе си. Антуражът вече е навел главите и всеки от трупата е наясно, че неговата може да е първата, която ще бъде отсечена. Дали ще е президента, треньора, директора, администратора, селекционера е без значение. Всичките те са пионки. Всичките са казвали да, защото са смятали, че това се очаква от тях като верни поданици на Краля Слънце. ?? затова са били добре заплатени. Ре??енията обаче е вземал Той. ?? сега за тези гре??ки той си плаща и цената. А тя е между 15 и 20 милиона ??вейцарски франка преки щети. ?? незнайно колко непреки, защото нулевата година ще донесе и още непоправими пасиви.
Цялото счетоводство на Лудогорец се обърна на 180 градуса в момента в който играещият за 1000 евро на месец Рача, вкара втория гол за Милсами. Пред погледа на играчи, които получават в десетки пъти повече. Някои от тях в този момент горчиво са съжалили, че не са постъпили като Е??пиньо, Абало, Безяк, Барт, които слязоха от влака, преди той да дерайлира. Сега, тези които останаха трудно ще слязат, освен ако не хванат лятната разпродажба. Която обаче е на 50, а може да стигне и до 80 процента намаление.
Фиаското настъпи и поради още една причина. Своя изключителен принос даде платената и безплатна сервилна среда около Лудогорец. Тези коментарчета за на??ите и ва??ите, този гнусен лъжепатриотизъм, това откровено подлагане пред силния на деня и то от младежи, които още не се бръснат бяха отвратителни. Трябва ли да настъпи 90- минута и някакъв Рача да вкара гол, за да си махне?? астигматизма от очите и да види?? истинската картинка!?

А сега накъде

Най-позитивният вариант е отново да бъде съставен „план Петев”. Отново да се намери човек, който да изгради футболно явление. В България това са го правили само трима - Херо, Мъри и ??вайло. Без нов футболен архитект, който да изгради върху сега??ните руини новия Лудогорец няма как да стане. Старият Картаген е разру??ен, но безспорен факт е, че има потенциал да бъде съграден отново. Повечето от сега??ните играчи по обясними причини няма да са част от него. ?? ще бъде много трудно, защото най-трудно се вземат правилни ре??ения в трудни времена. ??нерцията е загубена. Няма да има мачове на „Васил Левски” пред 40 000 зрители, няма да има героични очаквания. За България Шампионска лига и изобщо Европа се завръща в познатия формат. Само за естетическа наслада, не и за патриотични напъни и изцепки.
Добрата новина, е че Лудогорец отново се превръща в обикновен отбор. Това създава предпоставки да не гледаме на първенството като на предре??ено още от първия кръг състезание. Трусът няма да отмине толкова лесно, а и другите видяха, че Царят е гол! Милсами всъщност не е нищо повече от Берое или Литекс. Дори са много по-слаби. Може пък петата поредна да се окаже също толкова невъзможна, колкото и второто поредно участие в групите на ШЛ. Това не е злорадство, винаги съм харесвал играта на Лудогорец. Никой няма право да постави под съмнение, това което постигнаха. Лудогорец вдигна летвата толкова високо, че може и да не сме живи някой друг да я прескочи. Но във футболът най-хубавото нещо е кръговратът и непрестанната промяна. Всяка доминация трябва да си има край!

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар