Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Терек може да страда от самоотлъчката на Благо

Терек може да страда от самоотлъчката на Благо

15-10-2011 Георги ГРАДЕВ Специалист по международно спортно право www.gradev.com

Напоследък стана традиция на??ите футболисти да бойкотират националния отбор по най-различни причини. В тази статия ще посоча само най-важните аспекти, които са от значение за българските клубове и футболисти и за БФС при повиквателна от национален отбор (мъжки, до 21 г. и т.н.).
Правата, задълженията и санкциите при неизпълнение на заинтересованите страни при повиквателна от национален отбор са уредени с Анекс 1 към Правилника за статута и трансфера на футболистите на Ф??ФА от 2010 г., който анекс е задължителен на национално ниво и не може да бъде заобикалян, изменян или допълван от БФС. Въпреки това БФС са го допълнили с една клауза в дисциплинарния си правилник, съгласно която "на ПФК (ФК), не осигурил безпричинно футболист, повикан в националните отбори на Р. България на официалните дати по календара на Ф??ФА, се налага имуществена санкция в размер на 10 000 лева". Тази клауза е недействителна, тъй като

противоречи на правилата на Ф??ФА

и поставя българските клубове в неравностойно положение спрямо чуждите клубове, за които тя не важи.
Клубовете са задължени да освободят играчите, ако тези играчи са повикани от БФС или от друга асоциация, за да играят за националния отбор, без значение дали става дума за мъжкия отбор, за отбора до 21 г., до 19 г. и т.н. Освобождаването на играчите е задължително само на датите, изброени в координирания международен мач календар на Ф??ФА или при ре??ение на ??зпълнителния комитет на Ф??ФА (например за благотворителен мач, или ако е променена датата на даден мач поради форсмажор). Във всички останали случаи клубовете не са длъжни да освобождават своите играчи.
Срокът за изпращане на писмена повиквателна от БФС до играча и неговия клуб е 15 дни преди датата на мача и не може да бъде съкратен. Той важи еднакво и за българските играчи, състезаващи се в чужбина, и за тези от вътре??ното първенство. Английската футболна асоциация се е опитала наскоро да спори с Ф??ФА, че този срок важи само за играчите, които играят в чужбина, но Ф??ФА е пояснила, че този срок важи еднакво и за играчите от местното първенство, и за тези, състезаващи се в чужбина, както и за всички национални отбори (мъже, до 21 г. и т.н.), позовавайки се на принципа на равно третиране на страните. Ако този срок не е спазен от БФС, клубът не е длъжен да освободи играча. БФС традиционно не спазва този срок по отно??ение на играчите от вътре??ното първенство, което автоматично дава право на на??ите клубове да не освобождават играчите си за националния отбор, ако те така преценят.
Сроковете за присъединяване на футболистите към националния отбор, които касаят БФС, са: за приятелски мачове - 48 ч. преди мача; и за квалификационни мачове - 4 дни преди мача (включително деня на мача) за срещи, които ще се играят само на една официална дата; 5 дни преди мача за срещи, които ще се играят на двойни дати (петък - вторник); и 48 ч. преди мача за срещи, които ще се играят на дата, запазена за приятелски мачове. При всички случаи играчите трябва да се присъединят към националния отбор най-малко 48 часа преди началото на мача.

БФС предизвика справедливия гняв на Лотар Матеус

преди мачовете с Беларус на мъжкия отбор (игран на 10.08.2011 г., а не както твърди сайтът на БФС - на 09.08.2011 г.!) и с Румъния на отбора до 21 г. (игран на 09.08.2011 г.), като изпрати националите от Левски и Славия да играят едни срещу други на 08.08.2011 г. По този начин на Радослав Василев му се наложи да играе два мача за два дни. Проблеми с повиквателните имаха и Атанас Дреновички, Пламен ??лиев, Йордан Милиев и Владимир Гаджев.
Право или задължение е играчът да се отзове на повиквателна от националния отбор? След като вече играчът е бил повикан да играе за националния си отбор, той принципно трябва да се съобрази с повиквателната. Ако той не желае да бъде повикан за определен мач или мачове, или за определен период от време (пример: Бербатов, а сега и Благой Георгиев), той трябва да уведоми БФС в писмена форма за намерението си, преди да бъде повикан. Освен това само играчът има право да откаже да представлява националния отбор. Тази декларация се подава писмено от играча до БФС.
За период на повиквателната играчът няма право да играе за клуба, в който е картотекиран. Това ограничение се прилага и ако клубът не е освободил играча, освен ако БФС не е спазил 15-дневния срок за изпращане на повиквателна. Това ограничение се удължава автоматично с пет дни, ако играчът, поради каквато и да е причина, не е искал или не е в състояние да се съобрази с повиквателната (например ако играчът е контузен или клубът не го е освободил). Например Бандаловски, Стоянов, Крачунов и Златински, които са контузени, принципно биха нямали право да играят за своите отбори до понеделник, ако БФС не им бе??е изпратил повиквателните със закъснение (на 29.09.2011 г.). От друга страна, БФС, ако иска, може да позволи на тези играчи да участват в мачовете на техните клубове въпреки всичко.
Тук интересен е случаят с Благой Георгиев. Ако играчът не се е съобразил с повиквателна от национален отбор, която не е отказал предварително с писмена декларация (както е в случая на Георгиев), или ако клубът отказва да пусне играча, или пренебрегне да направи това, независимо от разпоредбите на Правилника на Ф??ФА, Комитетът за статута на играчите на Ф??ФА, ако е сезиран, ще поиска от националната асоциация, към която клубът принадлежи, да декларира всеки мач, в който играчът участва в 5-дневния период след последния мач на националния отбор, че са били загубени от съответния клуб. По този начин всички точки, натрупани от въпросния клуб, ще се отнемат. Всеки мач за купа, оспорен на това основание, ще се счита за спечелен от противниковия отбор, независимо от резултата. ??скрено се надявам, че БФС няма да се възползва от това си право в случая с Благо Георгиев.
Друг важен аспект от Правилника на Ф??ФА е правото на контузен играч, който играе в чужбина, да поиска докторът на националния отбор да го прегледа на територията на асоциацията, към която е картотекиран. По този начин играчът може да се съсредоточи върху рехабилитацията си без прекъсване. У нас БФС продължава да

заблуждава контузените български футболисти

играещи зад граница, че те са длъжни да се върнат в България за задължителен медицински преглед. От друга страна, много от футболистите предпочитат да се върнат при такава ситуация, за да се видят със семействата и приятелите си.
Важно е да се спомене и казусът, който възникна неотдавна между ФК Терек и БФС относно контузията, която Благой Георгиев получи при участието си в националния отбор. Същият спор възникна и между Байерн Мюнхен и Холандската футболна федерация за Ариен Робен. ??грачът е задължително застрахован от клуба, за който той е картотекиран, срещу заболяване и трудова злополука. Всеки път, когато този играч е повикан да играе в националния отбор, неговият клуб, а не БФС, е отговорен за раз??иряване на обхвата на застрахователното покритие на играча по време на престоя му в националния отбор. Съгласно правилата на Ф??ФА, клубът няма право на обезщетение в такъв случай.