Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Тьонис отново разцепи Шалке 04

Тьонис отново разцепи Шалке 04

07-01-2021 Йорг ЩРОШЕЙН, „Дойче веле“

Скандалният бизнесмен предлага финансова помощ, която не всички в закъсалия клуб приемат

Спортната и финансова криза в Шалке 04 прие неочаквани форми. Председателят на бившия надзорен съвет Клеменс Тьонис предлага своята помощ. Никой обаче не разделя клуба така, както 64-годишният бизнесмен.
Последното място във временното класиране, реалната опасност след 33 години от изпадане във Втора Бундеслига и нуждата от свежа кръв държат в стресова ситуация както клуба, така и неговите привърженици. Вярата винаги е крепяла кралскосините, но акционерите са дълбоко разделени по един въпрос: трябва ли Клеменс Тьонис да се завърне финансово в клуба и да осигури средства за трансфери по време на зимната пауза?
Касата на гелзенкирхенци е празна и не може да се каже, че клубът скоро ще получи нови средства. Освен това клубът има дългове на стойност 240 милиона евро и свързаната с тях лихвена тежест и го прави почти неспособен да действа. Така че парите трябва да дойдат бързо, за да се предотврати спортният провал. Защото вероятността Шалке 04 да получи лиценз за Втора Бундеслига с оглед на финансовите задължения съвсем не е сигурна.

Запушва финансови
дупки и събира лихви

През своите повече от 25 години като член на надзорния съвет на Шалке 04 и после негов председател (2001-20), бизнесменът в месната промишленост (б.р. лидер на германския пазар за свинско) Тьонис се намесва като кредитор на няколко пъти през последните десетилетия. И той отново направи предложение към S04. „Няма да позволя на сърцето си да се разпадне”, обяви Клеменс. И допълни, че няма намерение да се завръща на предишната си позиция.
Милиардерът от Реда-Виденбрюк в Източна Вестфалия вече на няколко пъти е отпускал на клуба няколко милиона евро, като е спечелил добра лихва върху тях. Винаги, когато Шалке 04 се нуждаеше от пари и срещаше трудности с нови банкови заеми, Тьонис беше там. 64-годишният милиардер се държеше почти като вътрешна банка за кралскосините и за кратко запуши най-големите финансови дупки. Укорът, който феновете и акционерите многократно отправяха към него, бе, че бизнесменът се възползва от тежкото положение на клуба, за да се обогати. Никога не е бил покровител, който дарява пари на любимия клуб. От миналото лято обаче всичко се променило.

На кръстопът

Tьонис вече не заема ръководния пост, след като бунтът на феновете го накара да подаде оставка. Неговите расистки забележки в реч насред огнището на COVID-19 в един от месокомбинатите му, накараха част от привържениците да отидат на барикадите срещу Клеменс. Критиците дълго време се оплакваха, че той е натрупал твърде много власт през годините и че без него не може да се вземе важно решение.
От Шалке 04 трябва и са искали да се освободят напълно от предполагаемия си „шеф” след оставката му. Пандемията обаче значително усложни този процес. Финансовите затруднения на клуба продължават да се задълбочават. Дори е била необходима гаранция от провинция Северен Рейн-Вестфалия за около 30 милиона евро, за да се гарантира оцеляването. Освен това трудният за обяснение спортен срив - 30 шампионатни мача без победа, не само удари по настроението, но и по доходите.

Преосмисляне на позициите

Още в края на лятото, когато спортната криза отдавна беше започнала, Tьонис предложи паричната си помощ за финансиране на нови играчи. По това време съветът на директорите, спортният шеф Йохен Шнайдер и надзорният съвет отхвърлиха предложението, за да не станат отново зависими от Tьонис.
Докато по-голямата част от критиците му не са променили мнението си въпреки голямата криза и продължават да изключват подновяването на ангажимента към бившия председател на надзорния съвет, поне Шнайдер изглежда преоценява ситуацията.
„Независимо дали става въпрос за това дали Тьонис помага на клуба или не, предложението трябва сериозно да се обмисли”, заяви спортният директор. Това е въпрос, който трябва да бъде решен вътрешно. Шнайдер изпя хвалебствена ария за заслугите на бившия председател на надзорния съвет. Бъдещето му, а също и това на клуба, зависи от това дали професионалният екип може да се справи. И нещо друго - Шнайдер някога бе доведен от Tьонис…
Единадесетчленният надзорен съвет на клуба включва много симпатизанти на бившия председател, но и много противници. Според информациите Тьонис иска да даде пари само ако има единодушен вот за финансовата помощ. Фигурата на бизнесмена за пореден път разцепи Шалке 04, а решението – каквото и да е то, едва ли ще доведе до запълване на дълбоките окопи в клуба.