Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Удължават срока за лицензиране

Удължават срока за лицензиране

23-03-2020 Тема спорт

Доста от критериите, които клубовете трябва да покрият, ще бъдат замразени или ще отпаднат

Българският футболен съюз е готов да влезе в положението на клубовете заради извънредната ситуация с коронавируса по отношение на лицензирането за следващия период. Темата ще бъде коментирана и на днешната специална работна среща на заинтересованите страни относно продължаването на шампионата, която ще се проведе от 11:00 часа на Базата на БФС в Бояна.
На нея БФС, ПФЛ, АФЛ, както и притежателите на тв правата ще коментират евентуалните възможности за подновяване на шампионата на всички нива. Но крайният срок за лицензиране за сезон 2020/21 изтича в края на март, а голяма част от клубовете са блокирани в работата си. При сегашните условия е невъзможно изпълнението на доста от критериите. Почти сигурно на първо време срокът ще бъде удължен до края на април.
Така БФС е готов да коментира удължаване на сроковете или гъвкави мерки по финансовите, инфраструктурните и другите критерии, когато се касае за клубове в затруднение или особено за тези от Втора лига. Както е обикновено, първи и най-рано трябва да са готови с лицензирането участниците в Европейските клубни турнири или тези отбори, които имат претенции да играят в УЕФА.
Самата централа в Нион също ще има думата по лицензирането на местно ниво, но очакванията са много от критериите да отпаднат или да бъдат временно замразени. Европейската футболна централа вече продължи крайния срок, в който клубовете трябва да покажат, че нямат финансови задължения, както и неплатени сметки към институции, траншове по трансфери и заплати, засега до края на април.


Вальо Михов призова:
Да не избързваме с
края на първенството

Членът на Изпълкома на БФС Валентин Михов обяви, че не трябва да се бърза да се отменя първенството.
"Седя вкъщи, гледам филми, какво друго да правя? Мисля си дали пък това не беше направено умишлено. Дали някой не реши да види как ще се справим, някой не го ли пусна това нещо... Ако е така, съм сигурен, че Онзи горе ще го съди този, който го е пуснал вируса", заяви Михов пред БНТ.
"Футболът у нас има нужда от стратегия. Да се види как ще се действа следващите дни, следващите седмици, месеци. Собствениците на клубовете са тези, които имат думата дали първенството да продължи, но всичко става чрез БФС, ПФЛ. Не бива да се избързва, нека първо видим в големите държави как ще процедират с футболните първенства, защото проблемът е навсякъде. Въобще нека видим как ще се справи Европа като една общност", добави бившият президент на БФС и ПФЛ.
"Не е изключено да има клубове, които ще започнат от нулата след тази криза. Ще се даде шанс на момчета от школите и т.н., но да се надяваме, че до един-два месеца нещата ще тръгнат към нормализиране и пикът ще е отминал", каза още Вальо Михов.


Кметът на Враца:
Мачове няма, но
заплатите си вървят

Кметът на Враца Калин Каменов заяви, че трябва да се изчака днешното решение на БФС на извънредната среща в Бояна, преди да се правят каквито и да било коментари за бъдещето на клубовете у нас и в частност на местния Ботев.
„Дали шампионатът трябва да приключи сега или не, не мога да коментирам преди решението на БФС. Нека изчакаме. Ситуацията не е приятна за никой. Да, няма мачове, но заплатите на играчите си вървят. Ще видим какво ще правим. Сега важното е мерките да се спазват и да не се създава напрежение и паника“, лаконичен бе Каменов пред „Тема Спорт“. Прекъсването на шампионата завари врачани на 12-о място с актив от 19 точки, една повече от предпоследния Дунав Русе.