Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Фалстарт за

Фалстарт за "офанзивния" Бала

09-06-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

България загуби от Чехия само с 1:2. Закономерно и справедливо бе резултатът да е поне 1:4. При видяното на терена минималната загуба е добра новина. И малката, и голямата загуба обаче носят 0 точки. Но броенето на точки отдавна е загуба на време. Могат да се направят много сполучливи каламбури с шансовете за класиране. Но всичките тези шеги в този случай изглеждат неуместни. Във футбола шегата е на място, когато е за някого, който може нещо. За тези, които не могат абсолютно нищо, е все едно да се подиграваш на инвалид. А това е грозно. Нашите национални футболисти

могат само да
бъдат съжалявани

Те и да искат, не могат да играят добър футбол. А срещу Чехия ходеха по футболното дъно. Показаното от тях дори не може да бъде сравнено с продукцията на Фарьорските острови или Гибралтар. А това са държави с по една шепа хора. България все пак е 9 милиона, ако броим и емиграцията. Ние сме средно голяма нация в световен мащаб и е срамота да сме толкова безлични, даже спестявам по-сочното „жалки”, в колективните спортове. Защото в последните дни България я бият жестоко на всякакви спортове.
Язък за усилията на министър Кралев, който наистина прави много за спорта. Но държавните инвестиции не носят никакъв успех на терена. Това е положението и не се вижда как може да се оправи.
От генералните изводи към локалните. Красимир Балъков смени Петър Хубчев и за броени дни успя да дръпне отбора още по към дъното. Малкото наченки на някаква организация при Хубчев бяха заличени за отрицателно време от Балъков. Но това се очакваше, той тръгна с голата амбиция да се играе офанзивно. И в Прага офанзивните му пориви бяха сразени.
Балъков каза след мача, че отборът не ритал безцелно топката. Съгласен съм напълно, нямаше нужда да я рита, защото чехите я отнемаха с лекота. А в повечето случаи българите просто им я подаряваха. Българите загубиха рекорден брой първи, втори и трети топки. За чехите най-лесната работа бе само да доближат български футболист и да си вземат топката.

Средната линия на България
се оказа една голяма дупка

И затова атаките на Чехия следваха една след друга. А чехите наистина се показаха като напълно преодолим тим, но примерно за Англия! Николай Михайлов обаче не играе за Англия, а за България и скоро няма да преодолее Чехия. Защото колкото и да са слаби чехите, са на космическо ниво спрямо българите.
Вероятно Балъков трябва да бъде пощаден от прекалени критики, но кадровите му решения бяха като на човек, който е пристигнал в България минути преди лагер сбора. Две решения в титулярния състав не подлежат на никаква здрава логика - Иса и Сърмов. Много оригинално, ама и много безумно. Това не би направил нито един от предишните 10 треньори на националния отбор. Всеки от тях имаше критичен минимум от здрав разум, за да вземе чак толкова атрактивни решения. А смените с Карабельов и Чунчуков също са плод на творческия гений на футболиста гений Красимир Балъков.
България може и да е много зле откъм футболисти, но чак да опреш до Иса, Сърмов, Карабельов и Чунчуков, е прекалено. Все пак

всеки един от изброените
четирима игра във
втората плейофна осмица

Балъков буквално зарази националния отбор с посредственост, ама в особено големи размери. За пръв път от 30 години насам в титулярния състав присъстваха само трима легионери! Оставаше само да пусне Крум Стоянов и вратаря Христо Иванов, но кой знае, в понеделник има мач с Косово.
Хубчев се радваше на огромна толерантност, но и си я заслужаваше. Показваше и доказваше, че извлича максимума от наличния потенциал. Затова и нямаше критики. Така да се каже позитивизмът около националния отбор бе напълно оправдан. Но стартът на Балъков бе катастрофален. И най-лошото е, че той няма да промени нищо. Защото когато Балъков вярва, че е прав, няма сила на света, която да промени мнението му. Истината е, че дори при най-занижени стандарти България на Хубчев е като световна сила спрямо България от първия мач на Балъков.
Всеки здравомислещ човек - било фен, или специалист, е наясно, че България не може да изгради дори среден по класа отбор. Но треньорът поне трябва да е наясно с реалностите. Такива бяха Хубчев, Петев, Любо Пенев и онези преди тях. Балъков сериозно сменя тенденцията и от това нищо добро няма да произлезе. И май ще излезе прав Боби Михайлов, който толкова дълги години не искаше Красимир Балъков за треньор на националния отбор.