Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Фрум: Винаги ще помня тичането във Верту

Фрум: Винаги ще помня тичането във Верту

26-07-2016 Sky Sports

Крис Фрум влезе в елитния клуб на трикратните ??ампиони от Тур дьо Франс наред с Филип Тис, Луи Бобе и Грег Лемонд. Но вече към него валят въпроси дали ще успее да изравни рекорда от 5 титли, който се държи от четирима колоездачи – Жак Анкетил, Еди Меркс, Бернар ??но и Мигел ??ндурайн – или дори да го надмине.


Ти си първият британец с три титли от Тур дьо Франс, две от които поредни. С какво тази титла е различна от преди??ните?
- В началото си мислех, че вече няма да е толкова вълнуващо, защото имах две титли, но бях точно толкова щастлив, колкото и при първата. Този път състезанието се разви по-комфортно за мен, тъй като имах голям аванс преди планинските етапи – над 4 минути, но това не означава??е, че всичко е ре??ено. Един миг на отпускане може??е да ми коства титлата. Бях напрегнат до последния момент.

Облече за пръв път жълтата фланелка след атака при спускане. След това има??е няколко хаотични момента, наложи се дори да тича?? под Венту. Кой бе??е ключовият момент?
- Не мисля, че спечелих това състезание в един ключов момент. Победата е резултат от много неща, но най-вече от това, че

карах силно на всякакви терени

Атакувах в спусканията, а също и при страничен вятър, защото имах много силен отбор, който ме пазе??е. Веднъж облякъл жълтата фланелка, трябва??е да съм силен в изкачванията и в бягането по часовник. Но винаги ще помня това тичане под Венту.

Какво си помисли тогава?
- В последните две седмици целият отбор ми се смее за това. Хубаво е, че сега можем да се смеем, но тогава бях под страхотен стрес. Бяхме трима и се опитвахме с всички сили да стигнем бързо до финала и в един момент се озовахме на земята. ??зправих се и не бях съвсем наясно какво става. Публиката креще??е. Първо се опитах да се кача на велосипеда си, но видях, че е на парчета. Знаех, че не мога да разчитам на друг велосипед в близките минути, а финалът е само на 1 километър и тръгнах да тичам, като през цялото време се озъртах дали някой няма да ми даде велосипед.

Сега има?? 3 титли от Тура, а рекордът е 5. Планира?? ли да ги направи?? толкова, а дори и повече?
- ??зтръпвам при мисълта за това. 3 титли също е страхотно постижение. Разбира се, че вече очаквам следващия Тур. Няма търпение да разбера какво са ни подготвили, какви ще са предизвикателствата и за какво ще трябва да тренираме, за да сме готови, когато дойде моментът. Би било страхотно да дойда догодина и да спечеля отново, но

не искам отсега да започвам да броя до 5 или 6.

Това е опасно. По-добре е да посреща?? предизвикателствата едно по едно. Сега мисля само, че би било страхотно, ако спечеля Тура още веднъж. Всъщност мечтата ми е просто да се връщам тук и да се състезавам с другите още поне 5-6 години.

Предстоят олимпийските игри в Рио, какво очаква?? да се случи там?
- ??ма 60 км изкачване с обща денивелация 1000 метра. Мисля, че ще е удобно за мен. На игрите в Лондон взех бронз и ще е страхотно, ако и този път спечеля медал. Но състезанието ще е хазарт – само един ден и с отбори от по пет ду??и. Много трудно е да се направи тактика за такова състезание. Не може?? да прати?? 8 ду??и отпред и да чака?? последното изкачване. Но в последните години аз израснах много като състезател. Сега съм на 31 и продължавам да се уча, но мисля, че от тактическа гледна точка съм много напреднал и затова се представих така на Тур дьо Франс.