Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Футболният оазис в Европа

Футболният оазис в Европа

24-03-2020 Юлиян ДИМИТРОВ

Европа е вперила очи в Беларус. Бившата съветска република е единственото място на Стария континент, където в момента се играе футбол. От четвъртък до неделя се състояха мачовете от първия кръг на Висшата лига, при това пред публика. Какво е това – пир по време на чума? Или Беларус е своеобразен футболен оазис, който пандемията от коронавируса благосклонно заобикаля? Едва ли. По-скоро е някакъв опит за бабаитлък в страна под ботуша на командно-административната система.
Всемогъщият президент на страната Александър Лукашенко спусна рецептата за справяне със заразата – „често ходене на сауна, много водка и работа”. При всички положения цената ще бъде платена от обикновените хора. Затова, ако има коефициенти за това, дали футболът в Беларус ще продължи или ще спре, смело заложете на втората опция.
Миналия вторник, след видеоконференцията на УЕФА с всички членуващи асоциации, се взе решение заради коронавируса вървящите шампионати да бъдат прекратени поне до април. В Беларус вместо това, избраха да стартират напук.
„Въз основа на получената информация ръководството на Футболната федерация (АБФФ) реши да започне първенството. Ние наблюдаваме развитието на ситуацията, получаваме информация от съответните органи. Засега обаче е решено мачовете да се провеждат с публиката. Много първенства са прекратени, но сезонът ни тепърва започва, защото играем според пролетно-есенната система”, заяви пресаташето на федерацията Александър Алейник.
„За по-нататъшния календар на вътрешните турнири ръководството на AБФФ ще се консултира с футболните клубове. В съответствие с решението на УЕФА националните и младежки отбори няма да провеждат тренировки в следващата международна пауза”, добави Алейник.
От това изявление ясно личи, че решението е взето директно от ръководството на федерацията. Какво обаче мислят клубовете за това?
Говорителят на Динамо Минск Александър Строк изрази позицията на клуба.
„Реагирахме спокойно на решението на федерацията. Можем само да се подчиним. Не обмисляме да затворим трибуните. Има подходящи служби, които наблюдават ситуацията с коронавируса. Ако имаше сериозни причини за затваряне на трибуните или отлагане на старта на шампионата, те щяха да вземат такова решение. Но те ни позволиха да играем с публика“, каза Строк след 0:1 срещу Рух.
Пресаташето на шампионите от Динамо Брест - Владимир Мачулски, бе кратък, но пределно ясен - „Ние изпълняваме решенията на федерацията”. От БАТЕ обаче отказаха да коментират ситуацията.
Някои правят плахи опити да се противопоставят. Така Ислоч, който победи Неман (1:0) пред публика, отмени предварително планираната среща с феновете.
В следващите дни ще се проведе заседание на Изпълнителния комитет на AБФФ, на което ще се обсъжда как ще се използва паузата за отложените международни мачове и баражите за европейското първенство. Може би тогава ще бъде повдигнат въпросът и за спирането на първенството…