Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Холандският модел работи в Ловеч

Холандският модел работи в Ловеч

27-05-2014 Желю СТАНКОВ

В някои магазини има непрекъснати опа??ки пред витрините, но на касата няма никой. Посетилите просто гледат, вероятно цъкат с език и си тръгват. В други пък е обратното и ако още се чудите за какво става дума, ще ви прехвърлим вниманието върху информациите за офертите от цял свят за Роман Безяк и реалната продажба на Симеон Славчев.
Ха сега вече – добър ден.
Всъщност, като че ли не е толкова важно да съпоставяме какво не е продал Лудогорец и какво е продал Литекс, защото е твърде възможно двата проекта да имат съществени различния като цел и идея. Да, Кирил Домусчиев вероятно скоро няма да продаде играч за сериозна сума, но пък на него, както сам казва, пари не му трябват.
Докато видимо на Гри??а Ганчев му трябват. ?? то точно такива пари. Защото бюджетът на Литекс едва ли надхвърля 3 милиона лева и тази сума вероятно не зависи от никакъв друг бизнес.
Ако някой ден Лудогорец все пак продаде някоя от звездите си в сериозен клуб за сериозна сума, със сигурност от Разград ще напи??ат декларация по въпроса.
??стината обаче е в това не да вземе?? чужденец и след това да го препродаде??, а да открие?? българчето, да го направи?? българин и по-късно от това да печели България като национален отбор по футбол. Както е тръгнало, голяма част от представителния тим на страната съвсем скоро ще бъде съставен предимно от футболисти, които или в момента са в Литекс или са били там и сега играят на високо ниво в чужбина.
Схемата отстрани погледнато е проста, но само Гри??а Ганчев си знае колко лесно е изпълнима и какво му коства това като организация и модел на работа.
Ако Дани Моралес бе станал ??ампион с юно??ите на Левски или ЦСКА, за него ще??е да се говори сутрин, обед и вечер поне една седмица. Само, че понеже е бразилец и работи в Ловеч, всичко мина и замина. Обаче никой не си спомня, че същия Дани Моралес бе??е един от най-мислещите и интелигентни футболисти в А група и само за 2-3 месеца научи български език. А Гри??а Ганчев подобни хора ги наду??ва от километри.
Ето това е схемата. Не е интересно само да бие?? тъпана колко ти е подредена ??колата и какви терени има??. Необходими са кадри, които са наясно с материята. А тя е много сложна, защото е много по-важно първо да научи?? децата на възпитание, после на съвременен футбол и след това да побеждават. В повечето ??коли е обратното – трите точки са върховата цел, а това е съпътствано с връзкарство и болезнени амбиции на всички разбиращи родители. Завъртете се в Ловеч и вижте дали в Литекс е възможно подобно нещо, дали някое дете е в състава заради връзки и дали родителите крещят като обезумели по треньорите и съдиите.
Дето се казва, където има ред и дисциплина, има и резултати. ?? така лека полека Литекс се превръща в типа холандски клуб със своята специфична политика. ??зградена е подходящата база, намерени са подходящите скаути, които обикалят страната за талантливи деца и са наети подходящите треньори в академията. По-нататък вече е ясно – най-добрите отиват в мъжкия отбор, но тук има един деликатен момент: Да се напипа момента, в който всеки поотделно е максимално готов да влезе в ??амарите. В Литекс няма публика, която да търси обяснение на треньорите защо купуват чужденци, няма кой да търси популизъм с юно??ите и всичко се свежда до това какви са вижданията на поредния треньор на представителния тим. А при преговорите с всеки следващ със сигурност едно от най-важните изисквания е така наречената приемственост или интегрирането на юно??и.
Ясно е, че когато продава?? най-добрите си играчи, няма как да си конкуренция за титлата, но и холандските грандове, които се развиват по този модел, скоро няма да спечелят Шампионска лига. А в условията на криза, на която не се вижда краят е много по-разумно да произведе?? Манолев, Го??о Миланов и Симеон Славчев, отколкото просто да изтъргува?? чужденец. Защото все пак в един момент се сещаме и за националния отбор, а там, както вече споменахме, оранжевата следа е сериозна и явно ще става все по-голяма.
Следват Румен Руменов, Кирил Десподов, Георги Минчев… Някой ден ще ги видим снимани с фланелки на европейски клубове без преди това да са ни обяснявали до втръсване, че имат милионни цени. Защото част от изкуството е да знае?? точно кога, на кого и за колко да продава??.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар