Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ЦСКА вече трябва да си реализира реалната класа

ЦСКА вече трябва да си реализира реалната класа

08-11-2019 Георги АТАНАСОВ

ЦСКА живна в последните два кръга. Сега срещу Славия има възможност да запише трета поредна победа, което този сезон в първенството не се е случвало. Да, серия от три успеха дори не си заслужава отбелязването за клуб като ЦСКА, но реалността е такава. Отборът показа положителна промяна в играта в двубоите с Етър и Черно море и сега е времето да я затвърди, влизайки в по-продължителна серия.
Подобренията са видими в няколко аспекта - организация на колективните действия, пресиране на съперниците и най-вече стремеж към повече комбинативност в предни линии. Виждат се активирана агресия, както и прояви на твърд спортен характер. Това позволи мачът с Етър да бъде решен бързо, а също така да се измъкне и много ценна победа на "Тича" в последните минути.
Що се отнася до слабостите, те са добре познати. През цялата есен отборът пропусна доста положения, и то от чисти позиции. В същото време неизменно във всяка среща защитата се пропуква сериозно поне веднъж, което води до стопроцентови ситуации за опонента. И срещу Етър, и срещу Черно море вратарят Бусато спаси ЦСКА, но срещу по-класни опоненти тези положения може да се окажат доста сериозен проблем.
Другият притеснителен синдром е бледото представяне на отбора преди почивката. За това може да се потърсят две обяснения. Едното е, че всеки съперник на ЦСКА дава максимален отпор, докато има физическите сили за това. Повечето опоненти обаче свършват въздуха след почивката и тогава армейците нанасят своите удари. Второто обяснение се отнася до това, че повечето играчи на ЦСКА, особено чужденците, не притежават шампионски манталитет. Затова и убедителните резултати на свой и чужд терен, които са стандарт за отбора, произтичащ от клубното ДНК, сега не са налице. Все пак подобен максимализъм в настоящите условия не е конструктивен.
Добро впечатление в последните срещи оставят няколко футболисти начело с младите Антов и Гълъбов. Те се справят доста добре в дефанзивен план. И докато това вече сме го виждали при Антов, който се е доказал, то включването на Гълъбов отдясно в отбрана се оказа изненадващо оптимистично. Пламен се оформя като действителна алтернатива на Турицов. Силни изяви показва и Бусато. Той имаше много важни намеси в последните два мача, в противен случай резултатите можеха да са коренно различни. Бусато беше посрещнат със скептицизъм от публиката и медиите, но в процеса на двубоите си извоюва мястото.
Има известно пробуждане при Али Соу, но той продължава да е далеч от КПД-то на изявен голмайстор. Процентът му на реализация е все така нисък. Към положителните сигнали в ЦСКА може да се отбележат също приличните изяви на Пинто след дългото му отсъствие. В същото време приносът на Тиаго все така не е адекватен на неговите качества. И все пак един футболист трябва да бъде отличен за цялостните си изяви през сезона и това е Малинов. Националът е най-постоянният състезател на ЦСКА.
Предстоящият в събота двубой със Славия ще е изключително важен тест, за да се види дали ЦСКА най-сетне ще реализира реалната си класа със спокоен и категоричен успех, без треперене до последните секунди.