Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой ЦСКА има ядро, около което трябва да гради

ЦСКА има ядро, около което трябва да гради

27-05-2018 Тема спорт

ЦСКА отново се подготвя за сезон, в който основната цел ще е да се сложи край на хегемонията на Лудогорец. В клуба има гореща амбиция да се върне на върха, но за да успее, трябва да се вземат редица точни ре??ения по отно??ение на треньора и селекцията.
ЦСКА в този си вид няма нужда от много нови попълнения. Отборът има определено, ядро около което трябва да се гради, и ще е гре??ка, ако пластовете се разместят, както стана през зимата. Тогава ЦСКА се раздели с няколко основни футболисти, което доведе до нару??аване на баланса в състава и през пролетта отборът не бе??е същият. Сега това трябва да се избегне. От колко точно попълнения се нуждае ЦСКА не мога да кажа твърдо, защото това зависи от бъдещето на Каранга и Десподов. Ако някой от тях бъде продаден, това ще наложи привличането на сериозни имена. Но ако двамата останат, в атака отборът ще трябва само да се допълни с техни алтернативи.
Абсолютно задължително обаче е ЦСКА да вземе футболисти в защита и в халфовата линия. Бяха пробвани много варианти по бековете без особен ефект. Жеферсон може и да е имал някакви успехи преди два-три сезона, но явно му трябва по-дълго време за адаптация. Отдясно пък няма??е надеждно ре??ение и е нужно да се потърси такова. В центъра на защитата също има??е много колебания, особено през пролетта. ?? там трябва да се помисли сериозно за подсилване.
Що се отнася до вратарския пост, Черниаускас е на добро ниво и толкова. Не е от кой знае каква класа, но вър??и работа. Съмнявам се, че привличането на вратар е в плановете на ЦСКА, предвид че има доста други по-важни ре??ения.
По отно??ение на следващия треньор не смятам, че има значение дали ще е българин или чужденец. Определено не бих излязъл с лозунга: „Дайте българите”. Важното е новият специалист на поста да разбира добре футбола, да създава приятна атмосфера в съблекалнята, да води уверено отбора в трудните моменти. На ЦСКА му трябва човек с авторитет. Такъв ще се справи по-лесно, защото ще повежда отбора в тежките мигове. Неминуемо ще се стига до буксуване, а тогава футболистите имат нужда от голямо име, което да им вдъхва увереност и да поддържа мотивацията им.
Ло??ото е, че няма много време за назначение на новия треньор. Подготовката вече е на прага. Моята теория винаги е била, че ако си свър??и?? добре работата в паузата между двата сезона, после всичко ти върви по-успе??но. Ако обаче действа?? на парче и поправя?? дефектите в движение, става много по-трудно. Много имена се завъртяха за треньорския пост в ЦСКА. Не изключвам ре??ението вече да е взето, но да се изчаква със съобщаването на името поради определени причини.
Стамен Белчев си вър??е??е добре работата, тренировъчният процес при него мисля, че бе на ниво. Отделен е въпросът доколко е имал свобода в ре??енията си. Това също е важно - какви правомощия ще се дадат на следващия треньор. Може да се направи сравнение с Левски, където проявиха голямо търпение и гласуваха доверие на Делио Роси. ?? в крайна сметка постигнаха нещо, колкото и да е минимално по техните стандарти.
Много е важно ЦСКА да избере точния човек за кормилото, но селекцията не е от по-малка значимост. Досега опитите да се разбие установеният ред в родния футбол бяха неуспе??ни. Но на база какви ре??ения се вземат на „Армията” през лятото, догодина може и да има нов ??ампион.