Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

30-04-2018 ЦСКА №1 по принос за националния отбор

ЦСКА №1 по принос за националния отбор

30-04-2018 Хари ЛАТ??ФЯН

Раз??иреният състав за Лигата на нациите и световното първенство, обявен от Пламен Константинов в края на миналата седмица, даде повод за размисъл. На първо време очевиден е фактът, че родното първенство успя да излъчи цели 11 волейболисти от списъка на Гибона, съдържащ 28 имена. Такова засилено присъствие не е имало в последните 10-ина години, което говори за покачване нивото на Суперлигата и завръщането на част от най-добрите ни състезатели в България.
Но не това е толкова важно и интересно. Всъщност далеч по-любопитно е да разберем кои са отборите, дали път на настоящите звезди на България, попаднали в полезрението на Константинов и на които нацията ще стиска палци за призови класирания както в Лигата на нациите, така и най-вече на световното първенство през октомври. Онези клубове, които през годините, а и към дне??на дата продължават да развиват ??колите си и да превръщат талантите от качествени юно??и в елитни състезатели.
??зненадващо или не, лидер по най-много волейболисти, получили своята основа и развили потенциала си в клуба, е ЦСКА. Армейците са допринесли за 7 играчи в състава на Гибона. Двама от тях – Владимир Станков и Пламен Шекерджиев, все още са при червените, макар да им бъде трудно да пробият до основния тим на Константинов. Вечният съперник на ЦСКА – Левски, държи второто място заедно със Славия с по петима волейболисти, но нито един от тях в момента не е част от двата тима. Към белите се причисляват и кадетите на Миньор – Тодор Скримов и Светослав Гоцев, които правят първите си стъпки в Перник, но реално тръгват към големия волейбол именно от „Панайот Пондалов”.
Казано по друг начин – въпреки проблемите, които изпитват столичните грандове, те продължават да бъдат основа за развитие на българските волейболисти и да дават сериозен принос за това в националния ни тим. Общо 17 от 28-те в списъка на Константинов са играчи от столицата, което е над 60%. На фона на това, че София не е виждала титла от 2011-а (ЦСКА), изводът е, че златото е временно, но класата си остава вечна.

Отборите, дали път към професионалния волейбол на играчите от състава на Пламен Константинов
Общо Отбор Волейболисти
7 ЦСКА - Георги Сеганов, Владимир Станков, Бранимир Грозданов, Пламен Шекерджиев (кадет на Ботев Л), Красимир Георгиев (кадет на Арда), Теодор Тодоров, Теодор Салпаров
5 Левски - Боян Йорданов, Велизар Чернокожев, Димитър Маринков, Алекс Грозданов, Владислав ??ванов
5 Славия - Георги Братоев, Валентин Братоев, Тодор Скримов (кадет на Миньор Пк), Аспарух Аспарухов (кадет на Левски), Светослав Гоцев (кадет на Миньор Пк)
4 Пирин Р - Добромир Димитров (кадет на Хебър Пз), Николай Пенчев (кадет на Виктория Пд), Розалин Пенчев (кадет на Виктория Пд), Петър Карака??ев
2 Локо Пд - Николай Учиков (кадет на Хебър Пз), Венцислав Георгиев
2 Нефтохимик - Георги Петров, Николай Николов
1 Марек - Цветан Соколов
1 Черно море - Виктор Йосифов (кадет на Шумен)
1 Добруджа - ??лия Петков
Заб.: Взема се предвид отборът, в който волейболистите са като юно??и стар??а възраст.