Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

20-08-2019 Черно море дълго чака крачката напред

Черно море дълго чака крачката напред

20-08-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Знаете ли кой стадион и коя публика у нас единствена скандира името на треньора на клуба? Отговарям ви, преди да се замислите излишно – публиката на „Тича“ многократно във всеки мач скандира името на Илиан Илиев. Той е единственият щастливец в България с тази привилегия. Дори


само поради
тази причина

Илиан Илиев не трябва да си тръгва от Черно море, дори и да му предлагат десет пъти повече пари. В днешно време треньор да получи такава явна благодарност е чрезвичайно събитие. Отразява му се положително на имиджа - независимо че отборът гравитира около шестото място, Илиан печели класацията за треньор на сезона. Но си заслужава да анализирам защо отборът е пети или шести, а Илиев първи. На първо четене предвид фактите трябва да констатирам, че Илиан Илиев е много по-добър от тима си. Но веднага следва контрата – ако наистина е толкова добър, защо отборът е шести?! Някак приемаме априори тази даденост. Най-добрият треньор в българското първенство всъщност ръководи един по-близо до посредствеността отбор. Защото Черно море през този сезон може да се отдалечи от Берое и Локомотив Пловдив. На този начален етап Берое и Локо Пд изглеждат по-внушително най-вече заради по-голямата си обиграност. А ако не си добър поне колкото тях, надолу сравненията не са в твоя полза.
Първенството започна обаче много обещаващо - с две победи срещу Локо Пд и ЦСКА, отбори, които сега са над Черно море в класирането. И вероятно ще се отдалечават в точките. В първите два мача моряците сюрпризираха приятно, но те го направиха и преди една година по същото време. Въобще техният номер явно е да го правят понякога. Проблемът е, че след двата звучни успеха последваха 4 мача без победа. Могат да станат и пет, тази седмица Черно море гостува на Арда. Трите точки са в обсега им, но при явния спад може да стане и обратното.
Защо при Черно море цялата пара отива в свирката, тоест

правят отделни
фойерверки

и след това потъват в златната среда, която в нашите условия повече прилича на блато. Дали са виновни само съдиите, които редовно го отнасят след мачове на Черно море, или има обективни дадености? Дали пък няма някакво форсиране, а после следва обичайното? В началото на сезона Черно море бе загадка, защото в края на миналия освободиха пет основни играчи и една резерва. Илиан Илиев извърши подвиг в мирно време, като успя да запуши всички зейнали пробойни. От шестимата „полиграфи“ тихомълком бе реабилитиран Иван Дюлгеров, а другите взеха, че си намериха по-добри работни места. Жоро Илиев отиде в Локо Пд, Витанов също в Локо Пд, Генев в Берое, Китанов в Румъния, Пламен Димов в Казахстан. Това, че момчетата си намериха бързо нова работа, всъщност е много добър атестат и за бившия им клуб. Но дали бившият им клуб може да се справи бързо без тях. Дали несполуките не са и следствие на разваления готов отбор? Фактите са такива, че Черно море допуска почти във всеки мач голове, а те пък

се дължат на новия
формат на защитата

И въобще на играта във фаза защита. В нападение нещата изглеждат по-добре като реализация, но и с просто око е видно, че отборът няма онзи лидер, който имаше в лицето на ветерана Жоро Илиев. Той невинаги играеше миналия сезон, но класата му избиваше във важните моменти. Само да си спомним какво направи Жоро на 26 април тази година. Заби 2 гола на Лудогорец и донесе победа с 2:1. Но как се създава нов Георги Илиев?!
Долу-горе се изясниха къде са проблемите на сегашния отбор. Илиан Илиев готви тима по най-добрия начин, прави най-добрата тактика, но се иска технологично време за сработване. И сезонът ще си мине на приливи и отливи, а в най-добрия случай Черно море ще затвърди петото си място от последния сезон. И то, ако Берое или Локо Пд неочаквано изпуснат парата.
Ако се пренебрегнат колебанията в резултатите, трябва да се отбележи, че политиката на клуба е повече от солидна. За разлика от други места цялата власт е дадена в ръцете на Илиан Илиев. И той си върши работата прекрасно. Никой не му се бърка в селекцията и въобще в плановете. Защото освен външни играчи Илиев промотира и юношите на клуба. 6-7 момчета от набори между 1999 и 2001 година са в постоянна готовност да излязат на терена. В първите 6 кръга Черно море обаче използваха само 18 футболисти, което означава, че все още не е достигната пълната дълбочина. Има играчи, които могат тепърва да поемат лидерски функции. И това е чудесно, но не носи резултати. Такива, каквито му се искат на Илиев. Едва ли му стига само да прави силни като игра мачове с челниците. Такива, каквито бяха шеметните 30 минути онзи ден, в които Черно море тотално надигра Лудогорец. Време е да влезе в тройката за по-дълго време и въобще да увеличи миналогодишните 52 точки с поне 15. Или дори с 20. Тогава вече ще настъпи пълно удовлетворение от добре свършената работа. Едно нещо не подлежи на съмнение – скокът или поне крачката напред на Черно море може да стане единствено и само с Илиан Илиев. С всеки друг мисията би изглеждала невъзможна.
Все пак за развитието на един клуб са важни и неща извън всекидневието и мачовете. Собствениците на Черно море рядко се афишират, но през септември 2012 година един от тях е заявил, че започва строежът на нов, модерен стадион за 25 хиляди зрители. Седем години са минали, стадион май че няма. Кой знае, може пък точно това да е големият стимул, който ще изпрати Черно море в съвсем ново измерение. А няма да има нищо по-хубаво за първенството от един морски шампион. Така, както е било в зората на българския футбол.