Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Черно море - Ботев Пд - двубоят на бъдещето

Черно море - Ботев Пд - двубоят на бъдещето

11-07-2020 Жаклин МИХАЙЛОВ

Интересен двубой ще ни предложат днес Черно море и Ботев Пловдив, като доказателство на твърдението, че трудните времена раждат мъдри решения. На преден план изпъква значението от спортно-технически характер. Победителят ще има огромни шансове да играе в европейските турнири, защото по всяка вероятност ще срещне в следващия етап Левски. Доста сериозни са предпоставките за пръв път тим от втората половина

да се възползва
от благините на
регламента

И това е сериозен импулс за днешните съперници.
Но двата сигурни мача в Европа са по-скоро котерийна печалба. Далеч по-важна е перспективата, която Черно море и Ботев Пловдив начертаха през тази труден сезон за българския футбол. Двубой на бъдещето за българския клубен футбол - това ще гледаме днес на "Тича". Поне половината от съставите ще бъдат от млади български момчета. Още един нюанс - такива, на които беше даден бърз шанс да израснат и да се покатерят до професионалното равнище. 99 процента от феновете на футбола у нас искат точно това - да се разчита на местните кадри. Защото вече почти четвърт век посоката с чужденци не даде никакъв положителен резултат.
И тук не трябва да се упрекват самите легионери. Повечето от тях са със самочувствието на типични гастарбайтери. А футбол не се играе само за пари. Българските момчета го правят и за нещо по-различно. Младите футболисти от Черно море и Ботев Пловдив все още са с непокътната страст към играта. За тях е от значение, че могат да станат популярни и обичани. Подвластни са на реакцията на околните. Те се отразяват в очите на учители, приятели, родители. За тях е важно да си видят имената в медиите. Всяка добра дума е способна да ги окрили. И това е огромен стимул, който по-обръгналите са го загубили. Само по този начин се става голям футболист - като усетиш какво можеш да загубиш. И затова те дават максимума от себе си. През сезона се видя, че много неща им липсват, но на младите всичко се прощава.

Достатъчно е да
имат желание

Черно море, Ботев Пловдив, Славия са флагманите на една добра промяна. В Левски също от зор потеглят в тази посока. ЦСКА подписа наведнъж с седем свои юноши, лошото е, че вероятно ще си останат само със снимките за спомен. Но като цяло тенденцията тръгна в тази посока. Всички, които имат някакъв потенциал в школите, започнаха по-смело да залагат на младите. И с право, защото другото не донесе нищо. Няма да е пресилено да се каже, че срина българския футбол до най-ниското му исторически ниво.
От тази меродавна гледна точка финалът на втората осмица между Черно море и Ботев Пловдив е най-доброто, което можеше да се постигне. Така да се каже това е наградата за смелостта на техните собственици и треньори. Тръгнаха по един много правилен път. И днес ще се наслаждаваме на таланта на българските деца. От Черно море Петър Вуцов, Павел Георгиев, Денислав Ангелов, Златин Станков, Радослав Златев, за Ботев Станислав Работов, Станислав Шопов, Иван Василев, Димитър Пройчев. Да не забравяме, че има и много отсъстващи по здравословни причини - поне още толкова. Това са

все футболисти
от Новия век

Родени през 2000 години и след нея. Това е бъдещето на нашия футбол. Всички тези изброени имена, плюс Мартин Минчев, Виктор Попов, Илиан Илиев, Димитър Тонев са призвани да играят и да радват хората по трибуните в следващите 15 години. И може да се окаже, че 2020 година наистина е била историческа за футбола.
Черно море и Ботев Пловдив отметнаха сезона с още нещо. Мартин Минчев бе продаден на Спарта Прага, а друг юноша бледен от Ботев - Никола Илиев пък бе харесан от Интер Милано. Българските клубове спечелиха сериозни пари от тези трансфери. Видяха, че има смисъл от това да инвестираш в терени, база, академия. Колко са изхарчили Черно море за Мартин Минчев - вероятно една десета от това, което ще вземат от Спарта. Същото се отнася и за инвестицията в Никола Илиев. И това не е всичко. Ранното отиване навън освобождава места за нови момчета и ако се остане на правилния път, те пак ще са от школите. Кой би имал нещо против това.
Естествено, ще има клубове с големи цели, които ще се пълнят с чужденци. Това е неизбежно, но добрата новина, е че един по един другите тръгват да правят нещата по истинския начин. И който и да спечели днес, победител ще бъде българският футбол.