Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

16-10-2019 Четирите урока, на които ни научи Байлс

Четирите урока, на които ни научи Байлс

16-10-2019 Forbes

Симон Байлс си бетонира място в световната история и задължително трябва да бъде включена във всеки списък, който почита жените, успели въпреки всички трудности, които са ги съпътствали в живота. Тя просто изглежда като суперчовек и си присвои званието легенда. Изглежда недостижима. Не може да има графа за исторически постижения, която да не съдържа името на Симон Байлс. Това чудо на природата, което се извисява на скромните 142 сантиметра, но на едва 22 години вече има 25 медала от световни първенства по спортна гимнастика. Байлс ни показа, че всеки може да превъзмогне трудности и проблеми, отхвърляне и провал, за да стане най-добрият в това, което прави. Даде ни да разберем, че дори когато сме уязвими и уплашени, можем да надделеем.
След внимателно проучване очертах четири житейски урока, на които най-успешната гимнастичка в историята ни научи, след като промени играта с постиженията си.

1. Понякога просто трябва да разклатите лодката

Да, тя си заслужи званието „най-велика гимнастичка на всички времена”, но не го направи, без преди това да й се наложи да разтърси света. Симон Байлс прави неща, които нито един друг гимнастик не е опитвал, като показа, че може да мине границите на очаквано. Талантът й е толкова голям, че й позволява да прави неща, които съдиите дори не знаят как да оценят, защото не са считали, че са възможни. Просто защото никой преди нея не се е опитвал да ги направи, а ако е пробвал, то не е успявал. Не случайно в световната гимнастика имаше спорове какви оценки трябва да се поставят на някои от елементите й. Тя просто вдигна толкова високо летвата, че наистина промени правилата на играта.
Байлс освен това разклати лодката, демонстрирайки толкова голяма увереност, различна от миналото. Тя допусна емоциите да излязат наяве, дори когато това кара останалите да се чувстват дискомфортно. Може да не се усмихва, когато хората смятат, че трябва да го направи, а понякога пък прави обратното – смее се, докато останалите очакват от нея да е тиха. Тя просто е автентична – понякога твърде реалистична за другите хора.
Няма как да постигнете величие, ако вървите по стъпките на останалите, опитвайки се да паснете на системата. Не може да сте част от общото, докато търсите величието. Търсейки перфектност, със сигурност ще накарате някои хора да се чувстват неудобно. Истината е, че за да успеете, трябва да направите така, че да свикнете да се чувствате удобно, докато останалите около вас – не чак толкова.

2. Трябва да рискувате, за да постигнете величие
Симон Байлс поема огромни рискове в кариерата си и всеки един от тях се е отплатил. Тя прави невероятни неща, като например да закове „най-рисковото представяне на греда”, познато като „двойно-двойно или двойно салто с пълно завъртане при всяко обръщане”, след което излиза на следващия ден и прави „тройно-двойно на земя, което е двойно задно салто с три превъртания”, както ги описва Кендис Фредерик от „Гардиън”.
Със сигурност Байлс изпитва същите страхове и съмнения, като всеки от нас, но тя се обляга на тях, вместо да избяга. Ние се радваме, когато тя поема такива рискове и ги оправдава. Ако не го правеше или поне не рискуваше, с угрозата да се провали, може би сега нямаше да знаем изобщо нейното име и тя със сигурност нямаше да е пренаписала историята.
Това, което всеки от нас трябва да направи, по модела на Симон Байлс, е какво за него означава успехът, след което да прецени на какво е готов, за да рискува, търсейки го. Проблемът на много хора е, че не могат да осъзнаят какво всъщност е успех по техните собствени възприятия. Само когато го направят, ще имат възможност да поемат риск, подобен на този, който прави Байлс. Величието се постига тогава, когато сте вложили всичко от себе си и сте успели. Но за целта трябва да сте готови да страдате. Успехът и провалът вървят ръка за ръка, така че трябва да сте наясно, че може да преживеете и двете.

3. Бъдете лоши, колкото можете, но въпреки това подкрепяйте екипа

В книгата си „Смелост да се издигна” Симон Байлс споделя, че е започнала да тренира на шест години. „Като млада си представях как имам медали около врата, талк по краката и огромна усмивка на лицето – казва тя. - И повече от всичко на света, исках да бъда избрана в отбора.”
Тя разказва колко голяма амбиция е имала да се докаже пред останалите. И сега виждаме как винаги атакува златото с единствената цел да бъде най-добрата. Но също така за нея е важно да подкрепя и празнува постиженията на съотборниците си. Симон Байлс често е забелязвана да се радва повече на останалите си колеги, отколкото на себе си. Тя разбира и оценява ползите от колаборацията, забавлявайки се със съотборниците си.
И това отново ни показва простата истина – колкото и успели да сте и където и да ви отведе кариерата, винаги се радвайте на колегите си. Не допускайте „аз” винаги да е на първо място. Познавайте собствените си проблеми, но опитвайте да разпознавате и тези на близките си. Хора като Байлс са се сблъсквали с отрицание, болка и провал, но знаят какво е да бъдат подкрепени. Затова и винаги, когато усетят наближаващия проблем, са готови да помогнат.

4. Вместо да местите планини, просто мръднете себе си

Голямата цел, която Байлс вече си е поставила, не е да бъде най-добрата, защото тя просто е. Тя ни показва как човек трябва да се стреми да бъде по-добра версия на себе си, отколкото е бил в отминалия ден. Голямото предизвикателство е, да се накараме да се размърдаме, да се променим, да се дисциплинираме и да искаме да сме по-добри. В „Уол Стрийт Джърнал” Радновски пише: „Байлс счупи границите на гимнастиката. Тя няма нито един съперник близо до нея, което означава, че вече се състезава сама със себе си”. Няма как да не съм по-съгласна с това.
Онези, които са достигнали величието, нямат друго мерило, освен себе си. Често бариерата пред нас не е съперник или друг отбор, а самите ние. Хората твърде често се фокусират върху онова, което правят останалите, вместо да се замислят как те ще се справят по-добре. Искат да преместват планини, а не да се концентрират върху това, което могат да контролират действително – себе си.

Светът ще следи навсякъде Симон Байлс

Говори се, че Симон Байлс ще се оттегли след олимпиадата в Токио 2020. Това ще е загуба за всички нас, но няма нищо лошо, защото тя вече промени играта. Тя постави името си и вдигна летвата. Тя ни научи, че всеки от нас може да постигне всичко, стига да е готов да направи четири неща – да разтърси лодката, да поеме рискове, да е доминантен, но да подкрепя екипа си и да се концентрира върху собствените си действия. Тепърва ще се появят хора, които ще се опитат да счупят рекордите на Байлс в следващите години. Но това не е важно. Наистина важното е, всеки от нас да се опита да бъде по-добър, отколкото е бил вчера. Така че – каква ще бъде вашата стъпка днес?