Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

19-06-2017 Шахматната федерация източила 1 млн. евро!

Шахматната федерация източила 1 млн. евро!

19-06-2017 Тема спорт

Повече от 1 млн. евро държавни пари са източени през ??ахматната ни федерация (БФШ) и само напълно нова централа би могла да върне България в международните структури на древната игра. Това обявиха спортният министър Красен Кралев, вицепрезидентът на световната федерация (Ф??ДЕ) Георгиос Макропулос и ??ефът на европейския ??ахсъюз (ECU) Зураб Азмайпара??вили. Тримата се срещнаха с ??ахматисти, общественици и деятели на този спорт у нас, за да обсъдят ситуацията, в която вече 9 месеца българската централа (БФШ) е изключена от ECU, а на??ите ??ахматисти се състезават под неутрален флаг.

Проблемът с БФШ и нейния тогава??ен президент Силвио Данаилов (преди близо два месеца той се оттегли, а го замести ??ван Генов) възникна през 2015 г., когато след множество сигнали от ??ахматни дейци Кралев нареди проверка на дейността й за 2014 г. Оказа се, че федерацията е злоупотребила с 381 386 лв. за организиране на международни турнири. Финансирането на БФШ бе спряно, а на 10 август 2016 г. федерацията и министерството сключиха спразумение за изплащане на тези пари, заедно с лихвата от 94 718 лв., в рамките на 24 месеца. Но БФШ не е внесла нито лев оттогава, пи??е вестник „Сега“.

Пак преди две години стана ясно, че Данаилов, като президент и на ECU също е обвинен в злоупотреби. Оказа се, че в оф??орна зона в американския щат Делауер има разкрита сметка на името на ECU, в която са превеждани пари вместо по сметката на автентичния европейски ??ахматен съюз. Въпросните пари за турнирите в България също са оти??ли в тази сметка. Нещо повече, след разговори с международните федерации Красен Кралев е разбрал, че турнирите всъщност не са били под егидата на ECU, за каквито ги представя Данаилов. Преди месец той е разпоредил нова проверка на дейността на БФШ, но за по-дълъг период - 2011-2014 г.

"Все още не е завър??ена цялостно втората проверка, но поне сме наясно каква е общата сума, преведена от БФШ по сметката фантом - точно 1 070 140 евро. Силвио Данаилов съзнателно е отчитал към министерството тези преведени суми като разходи на федерацията по организация на различни събития", обясни министър Кралев.

Той обаче не се нае да твърди, че от оф??орната сметка се е възползвал самият Данаилов. Това в прав текст не каза и вицепрезидентът на Ф??ДЕ.

"Всички сме наясно защо е създадена тази сметка. Данаилов е подвел министъра, че превежда парите на правилното място. Подвел го е с фал??иви турнири и там са превеждани пари на министерството, плюс псевдоразходи за наем, за материали и др. Всичко това е описано в ре??ението на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, с което се потвърждава изключването от ECU на БФШ. ??зводът на CAS е, че Данаилов няма как да не знае, че парите отиват във фал??ива сметка, но не е сигнализирал. А защо не е сигнализирал, сетете се сами - заяви Макропулос. - Ние не знаем общо колко пари са били внесени неправомерно в тази сметка. Възможно е там да има средства от спонсори и от други пера. Ето, досега знаехме само за около 400 000 лева от фал??ивите турнири през 2014 г., но сега научихме, че вече сумата е набъбнала до над 1 млн. евро. Можем да знаем с точност колко пари са изчезнали така и кой ги е присвоил само ако ва??ият главен прокурор направи официално искане да се отвори сметката."

Министър Кралев потвърди, че ще има разговор със Сотир Цацаров и ще му представи всички резултати от проверките с молба да съдейства за разкриване на цялата истина около фал??ивата сметка. Той каза, че в момента има два варианта. Единият е БФШ да плати всички суми и да продължи дейността си, което обаче било фантастика. Другият е да не поднови лиценза на БФШ и да се основе чисто нова структура, а министерството, така или иначе, ще заведе дело срещу БФШ да възстанови сумите.

"Делото ще е срещу стария УС, защото Данаилов се крие зад хората в него. Може би повечето не знаят какво е вър??ил той, но има още един човек, който няма как да е в неведение - генералният секретар Николай Велчев", каза Кралев.

За нова структура се изказа и Макропулос. "За нас нова федерация е приемлив вариант и го подкрепяме. Пред CAS Данаилов се оправдава с колективни ре??ения на УС на БФШ. Съгласете се, че ако остане пак старата българска федерация, макар и с ново ръководство, има опасност хората, които работят там, все нещо да крият. Ще има страх, че пак може да се повтори това. Така че - нов съюз е най-доброто ре??ение", каза вицепрезидентът на Ф??ДЕ.