Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

19-06-2017 Шахматната федерация източила 1 млн. евро!

Шахматната федерация източила 1 млн. евро!

19-06-2017 Тема спорт

Повече от 1 млн. евро държавни пари са източени през шахматната ни федерация (БФШ) и само напълно нова централа би могла да върне България в международните структури на древната игра. Това обявиха спортният министър Красен Кралев, вицепрезидентът на световната федерация (ФИДЕ) Георгиос Макропулос и шефът на европейския шахсъюз (ECU) Зураб Азмайпарашвили. Тримата се срещнаха с шахматисти, общественици и деятели на този спорт у нас, за да обсъдят ситуацията, в която вече 9 месеца българската централа (БФШ) е изключена от ECU, а нашите шахматисти се състезават под неутрален флаг.

Проблемът с БФШ и нейния тогавашен президент Силвио Данаилов (преди близо два месеца той се оттегли, а го замести Иван Генов) възникна през 2015 г., когато след множество сигнали от шахматни дейци Кралев нареди проверка на дейността й за 2014 г. Оказа се, че федерацията е злоупотребила с 381 386 лв. за организиране на международни турнири. Финансирането на БФШ бе спряно, а на 10 август 2016 г. федерацията и министерството сключиха спразумение за изплащане на тези пари, заедно с лихвата от 94 718 лв., в рамките на 24 месеца. Но БФШ не е внесла нито лев оттогава, пише вестник „Сега“.

Пак преди две години стана ясно, че Данаилов, като президент и на ECU също е обвинен в злоупотреби. Оказа се, че в офшорна зона в американския щат Делауер има разкрита сметка на името на ECU, в която са превеждани пари вместо по сметката на автентичния европейски шахматен съюз. Въпросните пари за турнирите в България също са отишли в тази сметка. Нещо повече, след разговори с международните федерации Красен Кралев е разбрал, че турнирите всъщност не са били под егидата на ECU, за каквито ги представя Данаилов. Преди месец той е разпоредил нова проверка на дейността на БФШ, но за по-дълъг период - 2011-2014 г.

"Все още не е завършена цялостно втората проверка, но поне сме наясно каква е общата сума, преведена от БФШ по сметката фантом - точно 1 070 140 евро. Силвио Данаилов съзнателно е отчитал към министерството тези преведени суми като разходи на федерацията по организация на различни събития", обясни министър Кралев.

Той обаче не се нае да твърди, че от офшорната сметка се е възползвал самият Данаилов. Това в прав текст не каза и вицепрезидентът на ФИДЕ.

"Всички сме наясно защо е създадена тази сметка. Данаилов е подвел министъра, че превежда парите на правилното място. Подвел го е с фалшиви турнири и там са превеждани пари на министерството, плюс псевдоразходи за наем, за материали и др. Всичко това е описано в решението на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, с което се потвърждава изключването от ECU на БФШ. Изводът на CAS е, че Данаилов няма как да не знае, че парите отиват във фалшива сметка, но не е сигнализирал. А защо не е сигнализирал, сетете се сами - заяви Макропулос. - Ние не знаем общо колко пари са били внесени неправомерно в тази сметка. Възможно е там да има средства от спонсори и от други пера. Ето, досега знаехме само за около 400 000 лева от фалшивите турнири през 2014 г., но сега научихме, че вече сумата е набъбнала до над 1 млн. евро. Можем да знаем с точност колко пари са изчезнали така и кой ги е присвоил само ако вашият главен прокурор направи официално искане да се отвори сметката."

Министър Кралев потвърди, че ще има разговор със Сотир Цацаров и ще му представи всички резултати от проверките с молба да съдейства за разкриване на цялата истина около фалшивата сметка. Той каза, че в момента има два варианта. Единият е БФШ да плати всички суми и да продължи дейността си, което обаче било фантастика. Другият е да не поднови лиценза на БФШ и да се основе чисто нова структура, а министерството, така или иначе, ще заведе дело срещу БФШ да възстанови сумите.

"Делото ще е срещу стария УС, защото Данаилов се крие зад хората в него. Може би повечето не знаят какво е вършил той, но има още един човек, който няма как да е в неведение - генералният секретар Николай Велчев", каза Кралев.

За нова структура се изказа и Макропулос. "За нас нова федерация е приемлив вариант и го подкрепяме. Пред CAS Данаилов се оправдава с колективни решения на УС на БФШ. Съгласете се, че ако остане пак старата българска федерация, макар и с ново ръководство, има опасност хората, които работят там, все нещо да крият. Ще има страх, че пак може да се повтори това. Така че - нов съюз е най-доброто решение", каза вицепрезидентът на ФИДЕ.