Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой

Ще го има ли ЦСКА

23-11-2012 Хари ЛАТ??ФЯН

Обясняват колко помагат на армейците, а в същото време вече ги гонят от базите им


Винаги ли трябва да се стига до протести и блокиране на “Орлов мост”, за да се свър??и някаква работа в България? Този въпрос си задават в момента ръководители, треньори, спортисти и родители, свързани по един или друг начин със спортните клубове на ЦСКА. Причината – липсата на желание от страна на държавата да направи една малка, нищожна отстъпка, за да подпомогне развитието на спорта ни. За какво става въпрос? Естествено, за базите на червените, които продължават да са в много тежко състояние, но ре??ението на проблема тъне в прах така, както отлежала бутилка 100-годи??но вино в избата на френски буржоа.
От години клубовете на ЦСКА по бокс, борба, волейбол, джудо, вдигане на тежести, спортна гимнастика и още и още се опитват да вземат залите, които ползват на “4-ти километър” и на “Къро”. Цялостната им концепция е съвсем елементарна – “подписваме договор за 10-15 години безвъзмездно ползване, а срещу това сме длъжни да стопанисваме залата подобаващо, да правим ремонти и да не променяме същността на ползването й. Все пак така е с всички останали клубове в България. Наеми не се плащат, а се дават пари за консумативи и освежаване и обновяване”, са думите на председателя на Обединени Спортни Клубове ЦСКА Георги Калчев. ?? наистина това звучи повече от нормално. В крайна сметка защо за Левски, Славия и останалите клубове в България да е така, а за армейците да не е?
Да, обаче за червените не е така. Напротив. Те не просто плащат наем, а го правят дори повече, отколкото реално е възможно да си позволят. Спортните клубове на ЦСКА са принудени да вземат членски внос на трениращите там, за да могат да осигурят средствата, необходими за наем. ?? ако доскоро той бе??е в размерите на символичните 255 лева, сега цифрата достигна 1024 лева специално за клуба по джудо. При все че малкият наем е бил вземан от Министерството на отбраната, а в момента големият се плаща в министерството на … спорта. Точно така – ведомството, което би трябвало да прави и непосилното, за да върви спортът ни напред, в момента прави така, че да закрие един от символите му!
Преди година от канцеларията на управляваното от Свилен Нейков министерство обявиха, че ще направят така, че клубовете на ЦСКА да плащат символични наеми за залите си. Един вид – жест за тях. Казаха това пред на??ия вестник “Тема Спорт”. Дали обаче там имат представа какво означава символика? Обещаха, че ще се намери начин армейците да получат правото да стопанисват базите си по същия начин, по който и конкурентите им от Левски и Славия. Резултатът – абсолютно неравностойна конкуренция спрямо сини и бели, а и спрямо всички останали клубове в страната.
?? тук е време да се зададе големият, фундаменталният въпрос. Каква е целта на държавата? ??ска ли тя да помага на едни, закривайки други? Прави ли се опит да се унищожи ЦСКА, за да се облагодетелстват конкурентите на червените? Със сигурност отговорът от страна на Свилен Нейков и Бойко Борисов ще бъде отрицателен. На думи обаче е лесно да се каже, че всички са равни, когато действията водят в точно обратната посока. Защото клубовете по джудо, борба, спортна гимнастика, акробатика и вдигане на тежести вече са получи писма да освободят помещенията…
Да се върнем към темата за “Орлов мост”. Не случайно от СК ЦСКА запла??иха, че ще излязат на протест там. Защото ясно се видя, че когато се съберат маса хора, разпънат се едни нелицеприятни за управляващите транспаранти и се пови??ат децибелите точно на това място, в крайна сметка се получава своето. Простият пример е с еколозите и Вито??а. Едни хора се пънаха, разтягаха локуми и обясняваха някакви неща, докато други излязоха – протестираха и в крайна сметка какво се случи? “Сме??ните” еколози спечелиха. А базата на НСА в Несебър? Макар там войната с местните реститути все още да продължава, студентите в крайна сметка получиха своето. Законово там не може да се строи, колкото и незаконни опити да се извър??ват от местните собственици.
Явно наистина от СК ЦСКА трябва да излязат на протест на “Орлов мост”. Явно в тази на??а държава нищо не става по нормалния, възпитан и мирен модел. Тук просто е така – без да има “Бум”, няма “Ура”. Червените се опитват от години да вървят по цивилизования път, но се сблъскват с огромна стена, която няма нито заобикаляне, нито прескачане. В такъв случай пътят е само един – директно през нея. ?? ако отново няма ре??ение на проблема, то отговорът на въпроса, дали държавата иска да закрие ЦСКА, ще бъде повече от категоричен – “Да”!

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар