Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

17-05-2017 Ще гръмне ли бомбата в Правец

Ще гръмне ли бомбата в Правец

17-05-2017 Тема спорт

16-и пореден финал за Лукойл Академик или първи за Рилски спортист. Това е големият въпрос преди дне??ния пети ре??ителен сблъсък между двата отбора в Правец. Студентите се измъкнаха от трудна ситуация в Самоков в събота, когато стигнаха до убедителен успех с 80:66 и изравниха серията. Сега всичко започва от начало. ??ли не съвсем. Защото разигралите се скандали, последвали с взаимни обвинения, няма как да не оставят следа и върху предстоящия последен сблъсък.
От наглед предварително ре??ена, серията между ??ампионите и самоковци се превърна в сапунена опера, за което основна вина имат в Лукойл Академик. Макар видимо превъзхождащи като селекция съперника си, студентите допуснаха да се стигне до драматични развръзки. При това срещу отбор, който може??е вече да е разпуснат, след като много трудно преодоля Балкан на 1/4-финалите. Тимът на Удо е симпатичен, играе с ясно изградена визия и отличаващи се лидери. Затова и очакванията бяха, че съставът на Тони Дечев ще се концентрира върху опазването на Йордан Бозов и Евън Бруинсма, след което ще се готви за финал с Берое.
Оказа се обаче, че в Лукойл Академик не разчетоха правилно картите. ?? сега могат да платят наистина висока цена. Не че отпадане на полуфинал би означавало край на баскетбола в България, но когато говорим за този клуб, това би било грандиозен провал, гарниран преди това със загубен финал за купата на страната и отпадане от Ф??БА Еврокъп, след като в началото целта е била влизане в Шампионска лига…
Ако оставим настрана спорното съдийство (в никакъв случай не е за пренебрегване) и заговорим за чист баскетбол, то в Лукойл Академик не би трябвало да имат проблем да спечелят днес. Предимството се върна на тяхна страна, включително и от психологичен план. Те направиха по-трудното, изравнявайки серията, и ако действат спокойно и хладнокръвно, най-нормалното би било да спечелят. Разбраха, че с добра защита срещу Бозов това е напълно реално.
Но баскетболът не е само статистика и чертожна дъска. ??менно тук се крият и надеждите на самоковци, че бомбата е със закъснител и те само са отложили неизбежното. В мачовете до момента се видя, че в Лукойл Академик играят с огромно непостоянство. ?? когато стрелбата от разстояние не им върви, могат да изпаднат в тиха паника. Това може да се окаже и ??ансът на Рилски, стига гостите да съумеят да предизвикат подобен развой. Такъв обаче ще има само ако не се вглъбят във всяко едно съдийско отсъждане, а гледат чисто баскетболните елементи.
При всички положения днес се очертава да бъде един крайно интересен двубой, в който ще се види до каква степен в Лукойл Академик са готови да се „сбият”, за да вземат своето. Вече стана ясно, че в Рилски умеят да воюват, а след последните случки в Правец май ще има повече битка, отколкото баскетбол.