Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Ще има ли нова златна есен за Лудогорец

Ще има ли нова златна есен за Лудогорец

15-06-2015 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Две големи футболни събития предстоят на българския футбол в следващите 6 месеца. Първото възникна малко случайно след мача на националния отбор с Малта. България отново си върна правото да държи съдбата си в свои ръце и през късната есен ще се бие за попадане на европейското първенство по футбол.
Второто събитие с национално значение, което е на хоризонта за следващите месеци, е поредното участие на хегемона-доминант Лудогорец в европейските турнири. Предстои жребий и след това начало на новата кампания, която може да завър??и в три възможни варианта. Най-нежеланият от Лудогорец е провал при невлизане в нито една от двете групови фази. Само за протокола това ще е трагедия и нелеп край на проекта Лудогорец.
С оглед на обстоятелствата съществува напълно реална възможност Лудогорец да стигне поне до груповата фаза на Лига Европа. По принцип обаче зелените от Делиормана тръгват за второ поред участие в групите на Шампионска лига. ?? ако това се случи,

ще се превърне
в нов връх

и перла в короната на Краля Слънце, защото еднократното попадане в най-елитната клубна компания е въпрос и на случайност. Второ поред участие вече би било белег на постоянство и класа. Малцина от групата клубове, към която принадлежи Лудогорец, са го постигали. През година или две са го правили доста тимове, но в две поредни е нещо съвсем различно.
Пресявката за влизане в групите на Шампионска лига сама по себе си представлява европейско клубно първенство, в което взимат участие по един представител от 42 държави. 12 страни имат привилегията да присъстват в групите само по предварителна заявка. Късата клечка през този сезон се падна на ??вейцарския представител Базел, който изгоря заради Севиля.
Ролите в това съперничество, което е далеч по-брутално и жестоко от самите групи, са предварително разпределени. Шансовете са почти математически определени. Така например във втория кръг на миналата надпревара няма??е нито едно отпадане на поставен. Всъщност реалната надпревара започва едва в третия предварителен кръг, където силите стават по-равни.

Крах във втори
кръг ще е

огромна изненада. Сред имената на 20 отбора, поставени в урната срещу българския ??ампион, присъстват само два тима, които евентуално могат да мечтаят да преминат напред. Това са слова??кият ??ампион Тренчин и хората на Мъри Стоилов Астана. Това са двата съперника, които Лудогорец ще е доволен да избегне. Останалите се делят на слаби и на още по-слаби.
??стинското начало е в трети кръг. В групата от 10-те евентуални съперника присъстват няколко доста неприятни варианта. Например израелският Макаби Тел Авив, двукратен участник в груповата фаза на Шампионска лига. ??ли датският Мидтиланд, в който се инвестираха много сериозни пари през последния сезон. Като неприятен вариант може да бъде посочен и ??ведският Малмьо. Другите два скандинавски тима – норвежкият Молде и финландският Х??К, изглеждат по- приемливи, но Молде би бил повече от коварен съперник. Не така обаче стоят нещата с Лех Познан и особено с азербайджанския Карабах, които тръгват с голяма ко??ница.
Вероятно в Разград ще са най-щастливи, ако съперникът им в третия кръг се нарича Скендербей Корча, Видеотон или Партизан. Ще е уникален късмет за трета поредна година да им се падне Партизан на това турнирно ниво. Всъщност точно трети кръг може да се приеме за ключовия при оценката за участието на Лудогорец. Евентуално отпадане ще е тежък, но не фатален удар.
Правилата на турнира са такива, че при отпадане на Лудогорец в тази фаза, те отиват на плейоф за влизане в групите на Лига Европа. Само трябва да се отбележи, че там с актив от 25,350 те почти сигурно ще са поставени и това автоматически ги прави фаворити. Но истинската цел

е домогването
до друг плейоф

Този за влизане в групите на Шампионска лига. ?? ако това се случи, ще им е за трети пореден път, което също само по себе си е огромен успех за клуб от България, който съществува в този си вид от 5 години. ?? тук мосю Платини и неговите роботизирани чиновници са си свър??или прекрасно работата с компютрите. По естествен принцип е сформирана една златна десятка от тимове, която почти в един и същ вид се явява на изпит в края на август. ??нтересното е, че имената са едни и същи - Базел, Залцбург, Стяуа, Селтик, Виктория Пилзен в горната част и Апоел Никозия, Бате Борисов, Лудогорец, Динамо Загреб и Марибор в долната половината. Това ще се получи, ако всеки си запази статута във втори и трети кръг! Съвсем видно е, че единствената промяна е смяната на Спарта Прага с Виктория Пилзен, което говори добре за че??кия ??ампионат. Тази конфигурация показва само едно – Платини и компания създадоха елитна група от клубове в бедната част на Европа. Благодарение на все по-щедрите бонуси и премии от участието си в Шампионска лига те заду??ават местната конкуренция. ?? на практика не само в България, но поне още в една дузина държави футболните първенства се играят при предварително раздадени карти. С един печелив?? участник!
Относно ??ансовете на Лудогорец! Това, че са в долната половина на таблицата, не е голям проблем, защото отстоянието в точките не отговаря релативно на класа. Единствено Базел е с ниво над останалите, докато другите четири опции изглеждат възможни за преодоляване. Все пак Виктория Пилзен може би е най-ло??ият вариант за последно препятствие преди груповата фаза на Шампионска лига.
Знае се много добре какво следва при загуба – директно отиване в групите на Лига Европа.
Общо взето, това е пътят, който трябва да измине Лудогорец през това лято, за да превърне есента си отново в златна. Трябва да им се признае, че досега го постигаха къде с талант и майсторство, къде с чист късмет. Но стигнаха далеч и едва ли ще им се иска да се върнат обратно. Темата за треньора, играчите и този, който поръчва музиката, е съвсем отделна и я оставяме за следващия път. Защото при пълната несъстоятелност на останалите няма как Лудогорец да не е сред водещите теми. За хубаво или ло??о!?

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар